Hlavní stránkaGastronomieZajímavá fakta o indonéské kuchyni
Zajímavá fakta o indonéské kuchyni
V Indonésii, která je bohatá na historii a tradice, není jídlo nikdy jen jídlem. Každý recept má svůj příběh pod pokličkou naleznete část místní kultury. Řekněme si tedy pár zajímavostí o indonéské kuchyni.
Indonéská kuchyně
FOTO: yopi priyatna/flickr.com
Jeden pokrm může mít mnoho verzí
Indonéská kuchyně je velmi rozmanitá. Každé etnikum v zemi má jedinečné recepty specifické pro svou kulturu. Například populární kuchyně padang používá hodně chilli a koření, aby se lidé udrželi v teple, protože žijí v chladných oblastech. Na druhé straně sladké jávské jídlo bylo ovlivněno množstvím cukru během koloniálních dob. V Indonésii může mít jedno jídlo desítky verzí napříč lokalitami. Například na Bali se satay máčí v kokosovém mléku a citronové trávě a v Padangu zase v kari omáčce.
Bez rýže by se to neobešlo
Rýže je v Indonésii základní potravinou. Bohyně rýže, Dewi Sri, je na Jávě a na Bali velmi uctívána a díky této božské inspiraci se rýže podává skoro ke všemu. Indonésané také používají rýži k výrobě různých dezertů, jako je například chutný rýžový pudink. Kromě rýže mají některé kultury v Indonésii další základní potraviny, jako je kasava, sladké brambory a kukuřice.
Indonésané milují svoje koření
Indonésie je domovem souostroví Moluky a toto souostroví je známé i pod přezdívkou "Ostrovy koření". Indonésie zůstává jedním z předních světových výrobců koření a dodává nám muškátový oříšek, hřebíček, galangal nebo pandanové listy. Toto místní koření se mísí s jinými bylinkami a kořením z Indie a Číny, jako je kurkuma, citronová tráva a jarní cibulka. V autentickém tradičním receptu může být uvedeno téměř tucet bylin a kořenících přísad, aby se vytvořilo jedno jídlo, což má za následek pozoruhodnou a výraznou chuť, kterou Indonésané milují.
Ve společnosti druhých jídlo chutná líp
Mnoho indonéských jídel bylo původně vytvořeno jako společná jídla, podávaná během tradičních obřadů, rituálů nebo shromáždění. Například Sundánci mají tradici zvanou ngaliwet, která začíná shromažďováním peněz na nákup ingrediencí, následným společným vařením a potom skupinově pojídaným jídlem, protože společné porce jsou položeny na jeden velký banánový list. Tento pocit pospolitosti je stále důležitou součástí místního stolování, bez ohledu na to, jaké jídlo máte.
ZDROJ: theculturetrip.comFOTO: yopi priyatna/flickr.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek