Čínské plněné knedlíky baozi [Fotorecept]

13:00 | 15.06.2020 wmxj5312hb 0
Slyšeli jste někdy o čínských plněných knedlících, které jak jednou ochutnáte, už navždy na nich budete závislí? Ano? Tak se s námi pojďte podívat, jak na to. 
Baozi
Baozi FOTO: wmxj5312hb/AsianStyle.cz
Stejně jako jiaozi, i baozi jsou jídlem, které v Číně najdete v mnoha variantách a v podstatě na každém kroku. Během svého pobytu v Číně jsem si nejvíce oblíbila masovou a zeleninovou variantu této pochoutky. Stejně jako u již zmíněných jiaozi, i tady se dá náplň různě obměňovat a fantazii se meze nekladou. Tento recept je na cca 15 knedlíků.

Ingredience na těsto:
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • cca půl kostky droždí (můžete použít i sušené, pak to bude cca 1 čajová lžička)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 3/4 hrnku vlažné vody
  • špetka soli

Postup:
Mouku se solí dáme do mísy. Do skleničky nebo malé misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažnou vodou. Necháme chvíli odpočinout a pak smícháme s moukou a vypracujeme hladké těsto. Těsto zasypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a dáme asi na hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplň.

Náplň:
  • cca 250 g mletého masa
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • lžíce sójovky
  • lžička cukru
  • sůl
  • bílý pepř
  • cca 1 lžička kukuřičného škrobu (smíchaná se lžící vody)
  • cca 200 g luštěninové směsi (nemusíte přidávat, pokud nechcete, já jsem to chtěla zkusit a tuhle směs mám ráda, tak jsem ji přidala)

Postup:
Luštěninovou směs propláchneme a vaříme doměkka (pokud směs nebudete přidávat, tak pokračujte až od cibule). Cibuli na oleji osmažíme dozlatova. Když je cibulka zlatá, přidáme maso a zbývající ingredience kromě škrobu. Až je maso hotové, přidejte škrob smíchaný s vodou a chvíli povařte. U náplně doporučuju ochutit ji radši víc, ať není planá, takže se toho nebojte, když vám ujede ruka s kořením, tak se nic hrozného nestalo.

 
Náplň a naplněné knedlíky.

Když je těsto vykynuté, chvíli ho ještě hněteme, abychom z něj dostali přebytečné bubliny. Pak si ho rozdělíme na kousky, každý z nich rozválíme na placku, doprostřed dáme náplň a zavřeme. Možností, jak knedlík zavřít, je spousta, a každému bude fungovat něco jiného. Já jsem popravdě zavírání moc neřešila, prostě jsem to nějak zavřela, aby to drželo a náplň nevytekla. Pokud byste chtěli návod, jak knedlíky zavírat, můžete se podívat třeba sem. Naplněné knedlíky nechte ještě 15 minut kynout.

Teď už přichází samotný proces vaření. Jestli máte doma parní hrnec, je to určitě plus, jestli ne, tak nezoufejte, jde to i s pařáčkem v klasickém hrnci. Já jsem měla knedlíků hodně, takže jsem polovinu vařila v parním hrnci na zeleninu a druhou polovinu v klasickém hrnci s pařáčkem. Obojí jde a obojí dopadlo dobře. Určitě je dobré pod knedlíky dát kousek pečícího papíru (stačí čtvereček, tak, aby knedlík neležel přímo na pařáčku), případně pařáček potřít trochou tuku, ať se vám knedlíky nepřilepí. Do hrnce dejte studenou vodu, na pařáček (nebo do nádoby parního hrnce) dejte knedlíky, zapněte a nastavte časovač na 15 minut (pokud máte větší knedlíky, tak čas bude trochu delší). Po uvaření nechte ještě 5 minut přikryté pokličkou, to je proto, aby knedlíky nespadly.

No a pak už mi nezbývá než vám popřát dobrou chuť!

 
Hotový knedlík.

Tip na závěr: Pokud nebudete mít doma tolik spotřebitelů a budete mít knedlíků hodně, můžete je v uzavřeném sáčku dát do lednice a nebo zmrazit. Když je máte v lednici, stačí je pak ohřát v mikrovlnce na 1-2 minuty nebo na páře (asi 5 minut). Zmražené knedlíky pak stačí ohřát na páře asi 8 minut.

Plánujete baozi vyzkoušet? Nebo jste tento recept již zkoušeli? Podělte se s námi o vaše názory a tipy v komentářích.

ZDROJ&FOTO: wmxj5312hb/AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9