Kombucha - čaj a půl zdraví

13:00 | 06.05.2020 Sachi 0
Jste milovníci čaje a zároveň zastánci zdravého životního stylu? Tak je kombucha čaj pro vás ten pravý nápoj.
Kombucha čaj
Kombucha čaj FOTO: Robert/flickr.com

Kombucha, mylně nazývaná jako houba, která se využívá k přípravě čaje, je ve skutečnosti lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, který je užíván jako funkční potravina. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, nazývaná též zkratkou SCOBY, která během fermentace pouze kopíruje tvar nádoby. Proces trvá obvykle několik dní, nejčastěji týden. Kombucha má pravděpodobně původ v Číně nebo v Japonsku.

Barva nápoje je různá, podle čaje, ze kterého byl vyroben, obvykle medová až tmavě červená. Chuť závisí na délce fermentace, obvykle je popisována jako sladkokyselá. Délka a podmínky fermentace ovlivňují obsah kyseliny octové, která je hlavní příčinou kyselosti.

Jak kombucha pracuje?

Kultura, která se živí nálevem čaje, cukrem a kyslíkem, vytváří řadu organických kyselin (včetně mléčné a listové), vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E a K, proteiny, ale také alkohol (cca 1 %) a oxid uhličitý. Výsledkem tak bývá jemně perlivý nápoj obsahující samozřejmě nejen zmíněné látky, ale i většinu z látek z původního čajového nálevu, včetně kofeinu. Dietáři nemusí mít vůbec strach, ba naopak, kombucha spotřebuje téměř všechen cukr a přemění ho právě na výše zmíněné zdraví prospěšné kyseliny a vitamíny

 

Kombucha je zdravá, vše má však své ALE...

Už podle vypsaných látek, je jasné, že kombucha je zdraví velice prospěšná. Pouze velmi zběžně se zmíníme o blahodárných účincích na hlubší spánek, posílení imunitního systému, zklidnění, zlepšení mozkové činnosti, trávení nebo zlepšení metabolismu. Účinně bojuje proti skleróze, potížím s prostatou, alergiím, revmatu a především kožním chorobám. Celkově působí jako detoxikační prostředek a antibiotikum. Zdravotní účinky nabývají až téměř neuvěřitelných rozměrů. Například po výbuchu Černobylu vědci zkoumali, proč některým lidem obrovská dávka ozáření nezpůsobila žádné vážné problémy. Většinu těchto šťastlivců spojovala jedna věc, a to pravidelná konzumace kombuchy.


I takový zázračný lektvar však může mít své negativní účinky. V první řadě se nedoporučuje dětem do tří let, jelikož obsahuje kofein z čaje, a malé množství alkoholu: cca 0,5 - 1%. Také vyléčení alkoholici by se měli z tohoto důvodu tomuto čaji vyhnout. Při časté konzumaci nebo během prvních setkání s nápojem, se mohou objevit potíže jako nevolnost, střevní obtíže anebo podráždění žaludku a pálení žáhy. To může být způsobeno alergickou reakcí nebo octem, ale také může jít o důsledek pročišťování organismu. Proto pod heslem „všeho s mírou“ se není třeba bát okusit tento nápoj dlouhověkosti a možná z něj učinit pravidelně podávaný elixír prevence proti chorobám.

Nikde není napsaný žádný limit nebo omezení, kolik se nápoje může vypít, ale obecně platí, že je ideální pít 2 dcl ráno a 2 dcl večer.


Přemýšlíte nyní o tom, zda kombucha čaj vyzkoušet?

ZDROJ: wikipedia.com, salek-caje.czthekitchn.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9