Origami - papírové umění

20:15 | 20.03.2013 Mei 16
Slovo origami (折り紙) je složené z japonských slov „oru“, což znamená „složit“ a „kami“, což je „papír“. A to je přesně to, co se s ním dělá – skládání papíru.
Origami jeřáb
Origami jeřáb FOTO: asianstyle.cz - Mei
Druh radosti, který origami přináší je radost z toho, že obyčejný kus papíru proměníte ve zvíře, květinu a další zajímavé tvary. Když origami dokončíte, jistě se na vašich tvářích vytvoří úsměv.
 
Je to činnost, která se předává z generace na generaci, a to navzdory obrovským technologickým pokrokům.
 
Jak jsme si již řekli, slovo orgami pochází z Japonska, ovšem origami nevzniklo v Japonsku, jak by si mnozí mohli myslet, nýbrž v Číně a to v prvním či druhém století. Až později, někdy v průběhu šestého století, se rozšířilo do Japonska.


 
Z počátku bylo velmi málo papíru a tak si mohli dovolit dělat origami jen bohatí. Japonci pro své origami našli užitečné účely. Například Samuraj vyměňoval dary ve formě známé jako noshi. To byl papír složený s proužkem masa nebo sušené ryby. Bylo to považováno za šťastné znamení. Nebo také Shinto šlechtici, ti balili na svatbu sklenice saké či rýžového vína do motýlích forem, které byly složeny tak, aby reprezentovaly nevěstu a ženicha.
 
Jakmile se stal papír lépe dostupným a méně nákladným, stalo se origami populárním uměním pro každého, bez ohledu na to, zda byl bohatý či chudý. Japonci vždy byli velmi opatrní, aby nezůstal žádný odpad a tak mívají uložené i ty nejmenší kousky papíru a používají je pro skládání origami modelů.


 
Po staletí nebyly pro skládání žádné písemné modely. Každá generace se naučila něco nového a předala to do další. Tato forma umění se stala součástí kulturního dědictví japonského lidu.
 
V roce 1797 byla zveřejněna kniha How to Fold 1000 Cranes (Jak složit 1000 jeřábů). Tato kniha obsahovala první písemný soubor instrukcí origami, které říkaly, jak složit jeřába. Jeřáb je v Japonsku považován za posvátného ptáka. Japonským pořekadlem bylo, že když osoba složí 1000 jeřábů, mělo by jí být splněno jedno přání.


 
Origami se stalo velmi populární formou umění a rozšířilo se do celého světa. Mistry ve skládání z papíru dnes můžeme najít všude. Jedním z nich je také Akira Yoshizawa z Japonska. Je považován za „otce moderních origami“. Také vyvinul sadu symbolů a pojmů, které se používají v písemných pokynech origami po celém světě.
 
Při skládání origami se nepoužívají nůžky ani lepidlo. Stříhání a lepení papíru je nazýváno kirigami (切り紙), jedná se ovšem o jiný druh japonského papírového umění. Je složeno ze slov „kiru“, což znamená „stříhat“ a „gami“, jak už bylo zmíněno, znamená „papír“.


 
Origami se dá skládat z jakéhokoliv papíru, který se dá ohýbat. Mezi takové papír samozřejmě nepatří tvrdé papíry jako například čtvrtka. Prodávají se ale i speciální papíry na origami. Většinou jsou v balíčku po několika. Jsou čtvercové a prodávají se ve velikostech od 2,5 cm do 25 cm, ale i více. Obvykle jsou z jedné strany barevné a z druhé bílé. Ale existují i jednobarevné či vzorované. Origami papír váží o něco méně, než kopírovací papír, takže je vhodný pro širší spektrum modelů. Obyčejný papír je vhodný spíše pro lehčí modely, jako je například jeřáb. Pro složitější modely je vhodnější origami papír.


 
Tradiční origami papír, který se používá v Japonsku, se nazývá Washi (和紙). Je používán v mnoha tradičních umění. Je běžně vyráběn z vláken stromu gampi, keře mitsumata nebo z morušového papíru, ale také může být z bambusu, rýže či pšenice.
 
Pro výrobu origami jsou populární také papírové bankovky z různých zemí. Nazývají se Dollar Origami, Orikane a Money Origami.
 
Zájem o origami nadále roste a toto skládání z papíru bude součástí naší budoucnosti. Origami jeřáb se stal globálním symbolem míru.
 
Mnoho návodů na origami naleznete například na této stránce.


 

FOTO: asianstyle.cz - Mei

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9