Ovoce s tajemným názvem - kumquat

13:00 | 13.11.2019 Sachi 0
Zvláštní mandarinka? Ne! Kumquat nebo také nagami, je drobné, oválné ovoce, které se svou chutí a stavbou nejvíce podobá pomerančům.
Kumquat
Kumquat FOTO: JohnLambertPearson/Flickr.com

Již od 12. století se pěstuje v jižní Číně a Indočíně, kde dostal i své záhadně znějící jméno, které pochází z kantonštiny. O latinský název fortunella se zasadil botanik Robert Fortune.

Kumquat obsahuje podobně jako citrusy velmi mnoho vitamínu C, ale i další vitamíny – kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, beta-karoten, vitamíny B1, B2, B6, vitamín E, dále stopové prvky draslíku, hořčíku, manganu, vápníku, sodíku, mědi, zinku, železa a také flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Vzhledem k nízké energetické hodnotě a malému obsahu sacharidů, je kumquat vhodný při redukčních dietách i jako zpestření diabetické diety. Lidé alergičtí na citrusové plody by neměli jíst ani kumquat, riziko alergické reakce je i v tomto případě vysoké. 



Kumquat se u nás pěstuje podobně jako okrasná rostlina v bytech, zimních zahradách i oranžeriích. Malé keříky jsou oblíbenými hrnkovými rostlinami. Tyto subtropické rostliny jsou na rozdíl od citrusů mrazuvzdorné až do teploty -15°C. V bytě kvete od května do listopadu, plody se sklízejí průběžně, brzy po vybarvení a v ledničce je lze skladovat několik týdnů.


Pár zajímavostí:

- V Číně a jiných asijských zemích symbolizuje kumquat štěstí.
- Hořká chuť kumquatu způsobuje nelibost ochutnavačů.
- Na ostrově Korfu se z kumquatu vyrábí stejnojmenný alkoholický nápoj.


ZDROJ: diastyl.cz, en.wikipedia.org
FOTO:Pixabay.com/NicolaGiordano

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9