Ovoce bohů, které posílí imunitu - kaki

13:00 | 09.11.2019 Sachi 1
Pojďme posílit imunitu! Jasně oranžové plody vypadají jako rajčata, ale chuťově připomínají spíš broskev nebo meruňku. To je kaki. Dodá potřebnou energii a povzbudí zpomalený metabolismus.
Zralé kaki
Zralé kaki FOTO: pixabay.com

Kaki neboli také tomel japonský, původně pochází z Japonska a Číny. Dnes už je rozšířený v subtropech celého světa - v Asii, Evropě i Americe.

Botanický název druhu (
Diospyros) znamená „Diovo ovoce“. Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurmac nebo též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka.

Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780.

V kaki najdeme kromě cca 60 % vody také vysoký podíl pektinů a komplexních sacharidů, které dodávají tomuto šťavnatému ovoci typickou rosolovitou dužinu. Zimní pochoutka obsahuje také potřebný vitamin C, provitamin A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, beta-karoten, vápník a železo.

Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na ohmat měkké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát.



Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe.
Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci. Kaki se také přidává do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábějí se z něj šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i kaki sušené. Pojídání kaki se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami.

Pokud jste ovoce ještě neochutnali, vřele jen doporučuji. Když nastává jeho období, nemůžu se mu ubránit a dostává se na můj denní seznam nákupů. Nejenže je plné vitamínů, ale opravdu i skvělé chutná!

 

ZDROJ: wikipedia,org, vitalia.cz
FOTO:
Pixabay.com/JoaoBOliver


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9