Koření z Asie - skořice vietnamská, badyán a koriandr
Bez koření by žádný pokrm nebyl úplný, co říkáte? Věděli jste, že mnoho koření a bylinek pochází z Asie? Dnes se zaměříme na skořici vietnamskou, badyán a koriandr.![Koření Koření](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/1a356/slider_1ecde59b684d6c75935216f2421c3920.jpg)
Koření
FOTO: hippopx.com
Skořice vietnamská
Skořice vietnamská nebo také skořice saigonská (Cinnamomum loureiroi) pochází již podle názvu z Vietnamu a z jihovýchodní Asie. Je velmi kvalitní a aromatická. Má sladkou a velmi výraznou chuť, vysoký obsah skořicového oleje a nejvyšší množství kumarinu ze všech čtyř druhů skořice (ten bohužel zatěžuje játra a ledviny). Zajímavé je že, Vietnamská válka přerušila její vývoz, ale od počátku 21. století Vietnam obnovil vývoz koření, a to i do Spojených států, kde byla tato skořice téměř 20 let nedostupná. Ačkoli se nazývá skořice saigonská, nevyskytuje se v oblasti kolem města Saigon, ale místo toho především v provincii Quảng Ngãi ve středním Vietnamu. Používá se při výrobě populární polévky phở. Největší kvality dosahuje kůra ze stromů starých 10-25 let. Kousky kůry se pak suší na slunci po několik dnů až do zkroucení. Dámy ji budou milovat, protože zabraňuje vzniku celulitidy a krémy z ní vyhlazují strie.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/dcb77/dcb77ddc47dd04721dac239806e6528f.jpg)
Badyán
Badyán nebo také hvězdicový anýz (Illicium verum) pochází z severovýchodního Vietnamu a jihozápadní Číny. Obsahuje vzácnou silici anetol, která dodává nepříbuznému anýzu jeho chuť. Používá se v hlavně v čínské, malajské, indické a indonéské kuchyni. Je také hlavní složkou při výrobě phở, vietnamské nudlové polévky a součástí čínského koření pěti vůní. U nás se dává do perníku, povidel a grogu. Velká část produkce badyánu se využívá na výrobu léku proti virovým onemocněním Tamiflu. Dále se používá v likérnictví, voňavkářství a v kosmetickém průmyslu. Bylinkáři z něj dělají čaj proti revmatismu.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/9284c/9284c37801b47d4bcda2391d00c6dcb3.jpg)
Koriandr
Koriandr setý (Coriandrum sativum) pochází z Íránu, ale roste v Indii, ve Středomoří a Egyptě. Jde o jednoletou rostlinu, které se říká i čínská petržel. Je dobrý na trávení, působí proti nadýmání. Čerstvé koriandrové listy jsou součástí mnoha jihoasijských pokrmů. Semena se v Asii používají především při nakládání zeleniny. Ačkoli semena mají obecně nižší obsah vitamínů než listy, poskytují významné množství vlákniny, vápníku, selenu, železa, hořčíku a manganu. Kořeny koriandru můžeme najít v thajských jídlech, jako jsou polévky nebo kari pasty. Z této rostliny lze prostě využít vše.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/784e5/784e5c4ec4114272fcb5b94f14449a4f.jpg)
ZDROJ: en.wikipedia.org
FOTO: commons.wikimedia.org, pixabay.com
Skořice vietnamská nebo také skořice saigonská (Cinnamomum loureiroi) pochází již podle názvu z Vietnamu a z jihovýchodní Asie. Je velmi kvalitní a aromatická. Má sladkou a velmi výraznou chuť, vysoký obsah skořicového oleje a nejvyšší množství kumarinu ze všech čtyř druhů skořice (ten bohužel zatěžuje játra a ledviny). Zajímavé je že, Vietnamská válka přerušila její vývoz, ale od počátku 21. století Vietnam obnovil vývoz koření, a to i do Spojených států, kde byla tato skořice téměř 20 let nedostupná. Ačkoli se nazývá skořice saigonská, nevyskytuje se v oblasti kolem města Saigon, ale místo toho především v provincii Quảng Ngãi ve středním Vietnamu. Používá se při výrobě populární polévky phở. Největší kvality dosahuje kůra ze stromů starých 10-25 let. Kousky kůry se pak suší na slunci po několik dnů až do zkroucení. Dámy ji budou milovat, protože zabraňuje vzniku celulitidy a krémy z ní vyhlazují strie.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/dcb77/dcb77ddc47dd04721dac239806e6528f.jpg)
Badyán
Badyán nebo také hvězdicový anýz (Illicium verum) pochází z severovýchodního Vietnamu a jihozápadní Číny. Obsahuje vzácnou silici anetol, která dodává nepříbuznému anýzu jeho chuť. Používá se v hlavně v čínské, malajské, indické a indonéské kuchyni. Je také hlavní složkou při výrobě phở, vietnamské nudlové polévky a součástí čínského koření pěti vůní. U nás se dává do perníku, povidel a grogu. Velká část produkce badyánu se využívá na výrobu léku proti virovým onemocněním Tamiflu. Dále se používá v likérnictví, voňavkářství a v kosmetickém průmyslu. Bylinkáři z něj dělají čaj proti revmatismu.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/9284c/9284c37801b47d4bcda2391d00c6dcb3.jpg)
Koriandr
Koriandr setý (Coriandrum sativum) pochází z Íránu, ale roste v Indii, ve Středomoří a Egyptě. Jde o jednoletou rostlinu, které se říká i čínská petržel. Je dobrý na trávení, působí proti nadýmání. Čerstvé koriandrové listy jsou součástí mnoha jihoasijských pokrmů. Semena se v Asii používají především při nakládání zeleniny. Ačkoli semena mají obecně nižší obsah vitamínů než listy, poskytují významné množství vlákniny, vápníku, selenu, železa, hořčíku a manganu. Kořeny koriandru můžeme najít v thajských jídlech, jako jsou polévky nebo kari pasty. Z této rostliny lze prostě využít vše.
![](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/files/9/784e5/784e5c4ec4114272fcb5b94f14449a4f.jpg)
ZDROJ: en.wikipedia.org
FOTO: commons.wikimedia.org, pixabay.com
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin