Kulinářské vychytávky inspirované Asií - falešné kimči
![Kulinářské vychytávky inspirované Asií Kulinářské vychytávky inspirované Asií](http://images-cache.asianstyle.cz/upload/clanky/f3697/slider_27d88015367d5043ba976512e7cdb0de.jpg)
Kulinářské vychytávky inspirované Asií
FOTO: Kim Seo Hwa/asianstar.cz
Máme tady zimu a v našich i korejských zeměpisných šířkách bychom podle tradic měli přejít z čerstvé zeleniny na tu nakládanou a kvašenou.
Domácí kvašení zeleniny je rok od roku populárnější. Není divu, takové pickles je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek a pomáhá správnému trávení. Náš středoevropský organismus je od pradávna nastaven tak, že i když v zimě postrádá čerstvou zeleninu, získává vitamíny, probiotika a další dobroty právě z fermentované zeleniny.
Ale teď už se vrátíme do Asie, a to k nejznámější fermentované pochoutce Korejců. Kimči je bez debat jedna z nejpopulárnějších příloh. Kvašené čínské zelí se během posledních let stalo známé i u českých kuchařů, kteří nejsou posedlí asijským jídlem a najde se mnoho lidí, co jeho přípravu zkoušelo. Ne vždy je ovšem dost času a prostoru zelí fermentovat – je to otázka 4 až 5 dní – nebo přijde okamžitý nápad a poblíž není obchod s korejskými potravinami. Pokud jste se někdy dostali do takové situace, je dnešní vychytávka přímo pro vás. Udělejte si falešné kimči.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/2162/68fdf/68fdf308c930a9e05c3d9198cccecb1f.jpg)
Moje dnešní rada je jednoduchou vychytávkou pro všechny s nedostatkem času. Protože je kimči jednou z variant kvašeného zelí, které je v jiné podobě a chuti populární i u nás, není nic jednoduššího než obě varianty zkombinovat. Takže si kupte české kysané zelí a do něj si připravte marinádu, která se běžně používá při výrobě kimči. Z balíčku zelí stačí slít nálev a promíchat jej s marinádou, kterou si připravíte z následujících ingrediencí a všechny je rozmixujete.
1 cibule
2 lžíce ústřicové nebo rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
3 stroužky česneku
3 čili papričky
1 lžička mleté papriky
1 lžíce čerstvého zázvoru
Takto připravené kysané zelí nejvíce doporučuji jako přílohu ke klasickým bramborákům, ale chutné je i k pečenému masu s bramborem a samozřejmě i k asijským jídlům.
Na závěr ještě jeden tip. Nebojte se v kimči marinádě fermentovat i jiné druhy zeleniny. Osobně mám nejraději růžičky květáku, které jsou dokonalou křupavou pochoutkou.
Dobrou chuť a nezapoměňte v kuchyni experimentovat!
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/2162/7d7c8/7d7c85849508cc7a3bc04dd3b7f27111.jpg)
FOTO a ZDROJ: abhorsenka/asianstyle.cz
Domácí kvašení zeleniny je rok od roku populárnější. Není divu, takové pickles je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek a pomáhá správnému trávení. Náš středoevropský organismus je od pradávna nastaven tak, že i když v zimě postrádá čerstvou zeleninu, získává vitamíny, probiotika a další dobroty právě z fermentované zeleniny.
Ale teď už se vrátíme do Asie, a to k nejznámější fermentované pochoutce Korejců. Kimči je bez debat jedna z nejpopulárnějších příloh. Kvašené čínské zelí se během posledních let stalo známé i u českých kuchařů, kteří nejsou posedlí asijským jídlem a najde se mnoho lidí, co jeho přípravu zkoušelo. Ne vždy je ovšem dost času a prostoru zelí fermentovat – je to otázka 4 až 5 dní – nebo přijde okamžitý nápad a poblíž není obchod s korejskými potravinami. Pokud jste se někdy dostali do takové situace, je dnešní vychytávka přímo pro vás. Udělejte si falešné kimči.
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/2162/68fdf/68fdf308c930a9e05c3d9198cccecb1f.jpg)
Moje dnešní rada je jednoduchou vychytávkou pro všechny s nedostatkem času. Protože je kimči jednou z variant kvašeného zelí, které je v jiné podobě a chuti populární i u nás, není nic jednoduššího než obě varianty zkombinovat. Takže si kupte české kysané zelí a do něj si připravte marinádu, která se běžně používá při výrobě kimči. Z balíčku zelí stačí slít nálev a promíchat jej s marinádou, kterou si připravíte z následujících ingrediencí a všechny je rozmixujete.
1 cibule
2 lžíce ústřicové nebo rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
3 stroužky česneku
3 čili papričky
1 lžička mleté papriky
1 lžíce čerstvého zázvoru
Takto připravené kysané zelí nejvíce doporučuji jako přílohu ke klasickým bramborákům, ale chutné je i k pečenému masu s bramborem a samozřejmě i k asijským jídlům.
Na závěr ještě jeden tip. Nebojte se v kimči marinádě fermentovat i jiné druhy zeleniny. Osobně mám nejraději růžičky květáku, které jsou dokonalou křupavou pochoutkou.
Dobrou chuť a nezapoměňte v kuchyni experimentovat!
![](http://images.asianstyle.cz/upload/files/2162/7d7c8/7d7c85849508cc7a3bc04dd3b7f27111.jpg)
FOTO a ZDROJ: abhorsenka/asianstyle.cz
Nástěnka
![Uživatel AsianStyle.cz](/view/img/defaultUserAvatar.png)
09:31 |
30.01
jameswick1...
![8BB76E1 8BB76E1](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_dc486_3165.png)
10:39 |
10.01
8BB76E1
![Tyckin Tyckin](http://images.asianstyle.cz/upload/users/crop_c5c3a_3311.jpg)
19:53 |
08.06
Tyckin