Kulinářské vychytávky inspirované Asií - falešné kimči

13:00 | 04.12.2018 abhorsenka 0
Pokud se alespoň trochu zajímáte o asijskou kuchyni, tušíte, že kimči je korejské kvašené zelí. Vše ostatní vám napoví dnešní název článku. Tak čtěte a ochutnávejte! 
Kulinářské vychytávky inspirované Asií
Kulinářské vychytávky inspirované Asií FOTO: Kim Seo Hwa/asianstar.cz
Máme tady zimu a v našich i korejských zeměpisných šířkách bychom podle tradic měli přejít z čerstvé zeleniny na tu nakládanou a kvašenou.

Domácí kvašení zeleniny je rok od roku populárnější. Není divu, takové pickles je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek a pomáhá správnému trávení. Náš středoevropský organismus je od pradávna nastaven tak, že i když v zimě postrádá čerstvou zeleninu, získává vitamíny, probiotika a další dobroty právě z fermentované zeleniny.
 
Ale teď už se vrátíme do Asie, a to k nejznámější fermentované pochoutce Korejců. Kimči je bez debat jedna z nejpopulárnějších příloh. Kvašené čínské zelí se během posledních let stalo známé i u českých kuchařů, kteří nejsou posedlí asijským jídlem a najde se mnoho lidí, co jeho přípravu zkoušelo. Ne vždy je ovšem dost času a prostoru zelí fermentovat – je to otázka 4 až 5 dní – nebo přijde okamžitý nápad a poblíž není obchod s korejskými potravinami. Pokud jste se někdy dostali do takové situace, je dnešní vychytávka přímo pro vás. Udělejte si falešné kimči.


 
Moje dnešní rada je jednoduchou vychytávkou pro všechny s nedostatkem času. Protože je kimči jednou z variant kvašeného zelí, které je v jiné podobě a chuti populární i u nás, není nic jednoduššího než obě varianty zkombinovat. Takže si kupte české kysané zelí a do něj si připravte marinádu, která se běžně používá při výrobě kimči. Z balíčku zelí stačí slít nálev a promíchat jej s marinádou, kterou si připravíte z následujících ingrediencí a všechny je rozmixujete.

1 cibule
2 lžíce ústřicové nebo rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
3 stroužky česneku
3 čili papričky
1 lžička mleté papriky
1 lžíce čerstvého zázvoru
 
Takto připravené kysané zelí nejvíce doporučuji jako přílohu ke klasickým bramborákům, ale chutné je i k pečenému masu s bramborem a samozřejmě i k asijským jídlům.
 
Na závěr ještě jeden tip. Nebojte se v kimči marinádě fermentovat i jiné druhy zeleniny. Osobně mám nejraději růžičky květáku, které jsou dokonalou křupavou pochoutkou.

Dobrou chuť a nezapoměňte v kuchyni experimentovat!



FOTO a ZDROJ: abhorsenka/asianstyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9