Akimatsuri 2018 [Report]

14:00 | 16.10.2018 Little Panda 1
Pražské Akimatsuri je slavností japonské kultury a kuchyně pořádanou samotnými Japonci. Jak tato akce vypadala letos?
Aki Matsuri v Las Vegas
Aki Matsuri v Las Vegas FOTO: Kennejima/flickr.com
Jako každý rok, i letos se v Praze konala akce Akimatsuri pořádaná sdružením Japonců žijících v České republice ve spolupráci s Česko-japonskou společností. I tento rok se na baseballovém stadionu Kotlářka sešlo opravdu velké množství lidí a jídlo ubývalo opravdu rychle. I proto vše trvalo pouhé tři hodiny.

Na ochutnání bylo vše možné od miso a rámen polévek přes chobotnice, sépie, saké až po matcha latté a japonské dezerty a zmrzliny. Stánky s jídlem doplňovaly různé stany s hrami a workshopy a na hlavní scéně probíhaly ukázky bojových umění, tanců a hry na bubny.



Přiznám se, že jsem na akci šel s velkým očekáváním. Bohužel po roce stráveném v Jižní Koreji mě nic nenadchlo. Smažené sépie byly poměrně připálené, jak se kuchaři snažili urychlit výdej pro obrovskou frontu stojící před jejich stánkem. Rámen byl na první pohled zajímavý, ale bohužel vyrobit ho v ČR a pro hodně lidí se na něm podepsalo. Matcha latté z krabicového mléka se také příliš neblížilo originálu. Na jedinou identickou chuť jsem nakonec narazil až u saké a piva Asahi, které bych doporučil alespoň vyzkoušet (ačkoli české pivo je české pivo).

Abych však jen nehanil, chtěl bych závěrem říci, že pokud nemáte mnoho zkušeností s japonskou kuchyní, zcela jistě si dokážete Akimatsuri užít a vychutnat. Doprovodný program byl také dost zajímavý. Nejvíce bych však tuto akci doporučil pro rodiny s dětmi, které si můžou festival užít i díky připraveným hrám. Ať již patříte do jakékoli skupiny, je třeba počítat s velkými frontami.

FOTO: japan.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9