Autentické okonomiyaki [Recept]

15:00 | 11.03.2017 Zita 3
Připravte si jedno z nejlepších a v českých restauracích bohužel i nejdražších jídel, které Nippon nabízí- okomiyaki, japonskou verzi českého bramboráku či francouzské slané palačinky. Rychlé, vysoce návykové a neuvěřitelně syté, to vše za pár kaček.
Okomiyaki v celé své kráse
Okomiyaki v celé své kráse FOTO: Rotinrice.com
S okomiyaki jsem se sice poprvé setkala v jedné japonské knize, netrvalo však dlouho a rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Výsledek mě ohromil- na talíři mi přistála jakási placka připomínající vylepšený bramborák, jejíž vršek přede mnou tancoval. Se zděšením, jestli nějaké ingredience nejsou stále živé (sušené plátky tuňáka pojmenované jako bonito flakes se díky nadnášení párou vycházející z jídla pohybují), jsem se jala ochutnat první sousto. Exploze chuti, jež se dostavila v následujících minutách, mě donutila celý talíř doslova vyluxovat. Zde je recept:

Co budete potřebovat?
 
  • 100 gramů okomiyaki mouky (nebo 100 gramů hladké se 75 ml dashi)
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1/2 špičatého zelí
  • 1 jarní cibulka
  • vepřový bok či black tiger krevety dle vlastního výběru- možno též nahradit slaninou (a pro evropskou variantu ještě doplnit o sýr dle chuti)
  • olej na smažení

A pro dosažení kýženého efektu:
 
  • japonská majonéza
  • aonori řasa
  • nakládaný zázvor
  • bonito flakes
  • okonomiyaki omáčka

Jak na to?
 
  1. Smíchejte mouku s vlažnou vodu (lépe studená než teplá) a dejte stranou.
  2. Nasekejte na tenoučké nudličky zelí i cibuli a přidejte do směsi. Zamíchejte a přimíchejte vejce.
  3. Naneste na pánev potřenou olejem a počkejte, než první strana zhnědne. Poté na ni naklaďte vepřový bok či slaninu a překlopte na druhou stranu. Smažte 5 minut pod pokličkou a 2 minuty odkryté.
  4. Na povrch lehce zatlačte podběračkou, jinak placka nedostane správnou tloušťku a nebude držet tvar.
  5. Až obě strany budou krásně dohněda, odeberte z pánve a dokončete posypáním řasou, zázvorem, majonézou, tancujícím bonitem a okonomiyaki omáčkou (ta lze udělat též domácí ze 4 lžic kečupu, 3 a půl lžic worcester omáčky, 2 lžic omáčky z ústřic a 1 a půl lžíce cukru).
  6. Nakrájejte na čtverce a servírujte.


Dobrou chuť! Itadakimasu!

 ZDROJE: Japanesecenter.com/okonomiyakisavourypancake

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9