Kulinářské vychytávky inspirované Asií - rýže a grilování

15:00 | 25.08.2018 abhorsenka 0
V asijských receptech se najdou postupy či chutě, které můžeme dobře využít při vaření i v naší západní kuchyni. První rýžový tip najdete v článku.  
Kulinářské vychytávky inspirované Asií
Kulinářské vychytávky inspirované Asií FOTO: facebook.com/KimSeoHwaPhotos
Asijská kuchyně má různé možnosti, na které při vaření nejsme zvyklí a nenapadne nás je v rámci běžného jídelníčku použít. V sérii článků se podíváme na vychytávky pocházející z asijských receptů a jejich možnosti využití právě v západní kuchyni. První vychytávka s rýží je inspirovaná korejským jídlem jménem Ssam bap.
 
Čas grilovaček pomalu končí a možná vás už omrzelo stále se opakující schéma maso – hořčice – zelenina – chléb. Pak vyzkoušejte jako přílohu rýži servírovanou na listech salátu. Tato chutná změna má výhodu nejen v množství kalorií, ale je skvělou variantou i pro bezlepkovou dietu. Aby vše bylo správně chutné, je třeba dodržet několik zásad.
  1. Vybírejte z lepkavých druhů rýže. U nás je popularita lepkavé a sypací rýže asi stejná, ale rýže typu parboiled je pro naše potřeby příliš suchá. V asijských jídlech nejčastěji rýže zastává stejnou roli jako u nás třeba brambory, takže žádné zalití omáčkou, ale přirozená chuť.
  2. Použijte rýžovar. To sice není podmínkou, ale zaručuji vám, že rýže uvařená v rýžovaru je rozhodně chutnější. Potvrdil mi to zatím každý, kdo si ho pořídil, takže neprohloupíte, jen začnete jíst mnohem víc rýže než doposud.
  3. Servírujte čerstvě uvařenou rýži. U této vychytávky platí, že co je čerstvé, to je dobré. Rýže nemusí být před minutou dovařená, ale klidně už vychladlá. Pokud potřebujete zpracovat zbylou rýži z předešlého dne, udělejte si ji smaženou, tam je den stará rýže přímo podmínkou a ke grilování připravte čerstvou.


 
Servírování je naprosto jednoduché. Do dlaně si dejte list salátu, na něj lžíci rýže, trochu zeleninového salátu a kousek grilovaného masa, zakápněte oblíbenou BBQ omáčkou nebo třeba kečupem, jak je libo. Naplněný list sbalte jako měšec nebo ohněte jako lodičku (u křehkých druhů) a šup do pusy.
 
Rádi experimentujete v kuchyni? Určitě dál sledujte můj nový seriál plný vychytávek.

FOTO: abhorsenka/AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9