Hlavní stránkaGastronomieThukpa - nepálská kuřecí polévka [Recept...
Thukpa - nepálská kuřecí polévka [Recept]
Lahodná kuřecí polévka s nudlemi, zázvorem a špetkou chilli jistě v chladné zimě zahřeje. Je oblíbená především v Nepálu a Tibetu.
Thukpa
FOTO: flickr.com/Pankaj Kaushal
Thukpa je oblíbená hlavně v Tibetu, ale milují ji i obyvatelé Nepálu a také lidé žijící v severovýchodní Indii. Když ji host ochutná, zahřeje ho u srdce a on už jí nikdy neodolá. Určitě nebude na škodu tuto polévku vyzkoušet a ochutnat. Suroviny se dají vcelku dobře sehnat a příprava není složitá, ačkoli trochu toho času zabere.
Co budeme potřebovat:
3 kuřecí stehna
1 střední cibule
400 g nasekaného hlávkového zelí
50 g zelených fazolek
3 rajčata nakrájená na čtvrtky
100 g mrkve nakrájené na tenčí proužky
2 zelené chilli papričky
1 lžička mletého koriandru
3 zelené cibulky (1 na ozdobu)
4 stroužky česneku
3 plátky zázvoru
1 střední citrón
100 g čínských nudlí
1 lžička mletého kmínu
sůl dle chuti
1 lžička pepře
1 lžička chilli
1 lžička kurkumy
olivový olej
červená pálivá chilli pasta (není nutná)
Postup:
Ve velkém hrnci na olivovém oleji osmahneme kuřecí stehna. Poté je posypeme kurkumou, koriandrem, chilli, pepřem, kmínem a solí. Asi pět minut je opékáme a pak přidáme rajčata, cibuli krájenou na proužky a pořádně promícháme. Poté vše zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo zakryto. Přidáme plátky zázvoru a nasekané stroužky česneku. Zakryjeme víkem a vaříme asi půl hodiny.
Mezitím si podle návodu uvaříme čínské nudle, které slijeme, prolijeme vodou a pak do nich přidáme trošku oleje, aby se neslepily.
Z polévky vyjmeme kuřecí stehna, oddělíme maso od kostí a nakrájíme ho na menší kousky, které si odkládáme třeba na talíř.
Hrnec s vývarem vezmeme a přes jemné síto polévku přecedíme. Přecezenou tekutinu dáme pak do čistého hrnce. Přidáme do ní mrkev, nasekanou zelenou cibulku, zelené fazolky a kousky masa. Chvíli vaříme a pak přidáme i nasekané zelí. Úplně nakonec, až je všechna zelenina měkká, vložíme do hrnce i nudle. Vše pořádně promícháme a můžeme polévku servírovat do misek.
Jednotlivé porce ozdobíme plátkem citrónu, nasekanými zelenými chilli papričkami a zelenou cibulkou. Kdo chce, může si nakonec do polévky přidat i červenou chilli pastu.
Přejeme dobrou chuť. Kéž vás thukpa nasytí a příjemně zahřeje.
ZDROJ: anupkitchen.com
Co budeme potřebovat:
3 kuřecí stehna
1 střední cibule
400 g nasekaného hlávkového zelí
50 g zelených fazolek
3 rajčata nakrájená na čtvrtky
100 g mrkve nakrájené na tenčí proužky
2 zelené chilli papričky
1 lžička mletého koriandru
3 zelené cibulky (1 na ozdobu)
4 stroužky česneku
3 plátky zázvoru
1 střední citrón
100 g čínských nudlí
1 lžička mletého kmínu
sůl dle chuti
1 lžička pepře
1 lžička chilli
1 lžička kurkumy
olivový olej
červená pálivá chilli pasta (není nutná)
Postup:
Ve velkém hrnci na olivovém oleji osmahneme kuřecí stehna. Poté je posypeme kurkumou, koriandrem, chilli, pepřem, kmínem a solí. Asi pět minut je opékáme a pak přidáme rajčata, cibuli krájenou na proužky a pořádně promícháme. Poté vše zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo zakryto. Přidáme plátky zázvoru a nasekané stroužky česneku. Zakryjeme víkem a vaříme asi půl hodiny.
Mezitím si podle návodu uvaříme čínské nudle, které slijeme, prolijeme vodou a pak do nich přidáme trošku oleje, aby se neslepily.
Z polévky vyjmeme kuřecí stehna, oddělíme maso od kostí a nakrájíme ho na menší kousky, které si odkládáme třeba na talíř.
Hrnec s vývarem vezmeme a přes jemné síto polévku přecedíme. Přecezenou tekutinu dáme pak do čistého hrnce. Přidáme do ní mrkev, nasekanou zelenou cibulku, zelené fazolky a kousky masa. Chvíli vaříme a pak přidáme i nasekané zelí. Úplně nakonec, až je všechna zelenina měkká, vložíme do hrnce i nudle. Vše pořádně promícháme a můžeme polévku servírovat do misek.
Jednotlivé porce ozdobíme plátkem citrónu, nasekanými zelenými chilli papričkami a zelenou cibulkou. Kdo chce, může si nakonec do polévky přidat i červenou chilli pastu.
Přejeme dobrou chuť. Kéž vás thukpa nasytí a příjemně zahřeje.
ZDROJ: anupkitchen.com
Nástěnka
Are you feeling irritated because of poor grades i...
09:31 |
30.01
jameswick1...
skoro po dvou letech si zas dovolím jeden spam pří...
10:39 |
10.01
8BB76E1
Japonské slavnosti na Vyšehradě 8.6.2019 - relativ...
19:53 |
08.06
Tyckin
TOP0 článků
Poslední komentáře
Kupuji ho z internetové stránky kimchiclub .cz. Je...
09:32 |
27.04
Vasicek
A odkud kimchi kupujete? A jedná se o opravdu kval...
02:37 |
26.04
Palicka85
Já mám zkušenost s kupováním hotového kimchi. Byl ...
09:05 |
25.04
Vasicek