Asianstyle Bowl [Recept]

17:00 | 27.08.2018 abhorsenka 1
Bowl tedy česky jednoduše mísa je hitem posledních let, hlavně u milovníků vyvážené a zdravé stravy. Její princip je jednoduchý. Naskládáte do misky potraviny dle vaší chuti a fantasie. 
Asianstyle Bowl
Asianstyle Bowl FOTO: asianstyle/abhorsenka
Hlavním principem bowl je pak dbát na vyváženost celé mísy. Takže sacharidy, bílkoviny, tuky, všechno hezky správný poměr

Protože v podstatě neexistuje jeden základní recept na bowl, je ten dnešní především inspirací, která kombinuje potraviny z různých koutů Asie. Kam která potravina z našeho Asianstyle bowl spadá a jak na to si hned řekneme.

 

Thajsko – jasmínová rýže

Jasmínová rýže patří k lepivým druhům, které se na tento pokrm hodí nejvíce a v pohodě ji seženete v našich obchodech. Má specifickou květinovou vůni, kterou u jiného druhu nenajdete. Rýži jednoduše uvaříme dle návodu a necháme prochladnout. Doporučuji vařit v rýžovaru, rýže je pak chutnější.
 

Korea – omáčka na rýži

Rýži si přímo při podávání v misce zalijeme speciální omáčkou nebo chcete-li marinádou, jejíž základní recept pochází z korejského pokrmu Bibimbap. Ale protože sehnat korejskou pastu gochujan není v mnoha městech snadné, je možné tuhle složku vyměnit za dostupnější červenou kari pastu. Chuť bude sice jiná, ale stále vynikající. Všechny ingredience jednoduše smícháme.

2 lžíce gochujang nebo kari pasty
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce cukru
1 lžíce vody
1 lžíce pražených sezamových semínek
1 lžíce rýžového octa
1 lžíce mletého česneku
 

Filipíny – ananas

Ananas se hojně pěstuje v teplejších asijských krajinách, kde je nedílnou součástí jídelníčku a zastupovat tak může kromě Filipín i třeba Thajsko. Do mísy se hodí jako osvěžující a sladká složka. Stačí nám dnes menší půlka ananasu a připravovat ho budeme s následujícími potravinami v troubě.

 
 

Japonsko – dýně Hokaido a Tofu

Jak už název napovídá, tento kultivar dýně pochází z Japonska a dnes je jedním z nejoblíbenějších druhů dýně vůbec.
 
Tofu je potravina rozšířená po celé Asii a do Japonska je zařazeno, protože se bude upravovat společně s dýní a ananasem. Nejprve si tofu, dýni a ananas nakrájíme na špalíčky o velikosti ukazováčku. Nyní si připravíme marinádu.
 
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce rýžového octa
2 lžičky mletého česneku
1 lžička chilli

 
V připravené míse zalejeme polovinou marinády dýni, promícháme a rozložíme na plech a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme 15 minut. Pak stejným způsobem marinujeme fotu kousky, které poté přidáme k dýni na plech. Jako poslední v podstatě vytřeme kousky ananasu marinádu z mísy a po dalších 10 minutách přidáme na plech, ve stejnou chvíli otočíme tofu a promícháme dýni. Dopékáme ještě 5 minut.
 

Čína – čínské zelí

Čínu nám v receptu reprezentuje velká klasika v podobě čínského zelí. Zelí nakrájíme na proužky, přidáme nakrájenou jarní cibulku a jednu nastrouhanou mrkev. Připravíme si běžnou zálivku na salát, protože nechceme, aby se v bowl tlouklo příliš výrazných chutí. Voda-ocet-cukr v poměru 2:1:1 plus špetka soli a pepře. Nebo jak jste doma zvyklí a máte rádi.

 
 

Indie – cizrna

Cizrna je v Indii hodně využívaná luštěnina, která potřebuje na přípravu svůj čas, my si její přípravu usnadníme a použijeme cizrnu konzervovanou ve slaném nálevu. Dodá pokrmu lehkou a svěží chuť a ušetříme si vaření. Konzervu cizrny jednoduše scedíme a dochutíme svazkem nasekaného čerstvého koriandru, který přinese orientální nádech.
 
Servírování:
Pokud máte vše připravené, rýže, tofu, dýně a ananas jsou už jen vlažné, můžete si začít skládat vlastní misku, pokochat se její pestrostí a užít si chutě Asie zase trochu jinak. Dobrou chuť!


 

FOTO: asianstyle/abhorsenka

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9