Redaktoři doporučují: Oblíbené asijské jídlo

15:00 | 05.05.2018 abhorsenka 0
Jíte rádi? My ano. V článku najdete tipy na nejoblíbenější jídla našich redaktorů. Pochutnejte si. 
Sushi
Sushi FOTO: commons.wikimedia.org/EHRENBER...

Kim Seo Hwa:

Tak já jím velmi ráda a velmi často. Také hodně ráda zkouším nové věci. Nedávno jsem si dala v pražské restauraci Mamy Korean Restaurant samgyeopsal. Musím říct, že to pro mě byl úžasný a nevšední zážitek. Plný stůl excelentních chutí. Pro ty, kteří nevědí, o co se jedná, si dovolím dát lehčí popis. Pokud chcete jíst toto jídlo, tak se připravte, že dostanete na stůl gril, tác plný masa - většinou se jedná o vepřový bůček nebo krkovičku, žampiony, cibuli, ledový salát a pak asi záleží na každé restauraci, co vše k tomu dále dodá. Vy si na grilu sami opákáte maso i zeleninu, a poté, co to sejmete z grilu, dáváte vše na list zeleného salátu, smícháte s nějakou pastou, která k tomu také bývá, nebo rýží a vložíte do úst. Je to hodně syté jídlo. Alespoň já jsem skoro nemohla odejít od stolu. Většinou je k tomu dobré popíjet pivko nebo soju, které je také v nabídce restaurace.



No a na doma jsem se nedávno naučila dělat kimbap. Nechala jsem ochutnat sousedy a kolegy v práci a stala jsem se otrokem korejských jídel, protože teď vařím hodně a často. Kimbap je hodně jednoduchý na přípravu pokud ovládáte základní recepty, jako je omeleta a podobně. Já se to učila od píky, ale teď bych nejraději nejedla nic jiného. Pro ty, kteří se v této kuchyni příliš nevyznají, se jedná zjednodušeně řečeno o korejskou verzi sushi. Také je to rolka zabalená v mořské řase a dovnitř můžete dát dle libosti cokoliv. Já jsem si velmi oblíbila marinované hovězí v sojové omáčce s cukrem a vaječnou omeletu. Ale nejsem šetřivá, takže dovnitř dávám rovnou i krabí tyčinky, spařený špenát, žlutou ředkev a lopuch. Je to krásně barevné a chuťové pohárky vybuchují slastí. Doufám, že to také zkusíte, protože nebudete litovat.


                                                                                                FOTO: Kim SeoHwa/asianstyle.cz

Eunka:

Asijskou kuchyni mám docela ráda, ale přiznám se, že úplně nesvědčí mému zažívání a dietě ze zdravotních důvodů, kterou už pár let držím. Všemu pálivému se musím vyhýbat jako moru. Občas neodolám a trošku hřeším. A to pak u mě vítězí korejské japchae a vietnamské jarní závitky, které se dají dobře sehnat. Obě dobroty si člověk může uvařit i doma, což je výhodné. Recepty najdete i přímo na našem webu. Zde je japchae a tady sympatická varianta závitků.  
 
FOTO: en.wikipedia.org  

Little Panda:

Přestože pobývám již pátým měsícem v Jižní Koreji a korejské jídlo je skvělá záležitost, nejvíce mi k srdci přirostla dvě jídla, jedno japonské a jedno čínské. Z korejských jídel bych, ale nerad zapomněl na ​samgyeopsal 삼겹살​, tedy korejské BBQ a chimek 치맥 (chicken+mekju), tedy kuře a pivo. Kuře si lze objednat na mnoho způsobů a s různými typy omáček.

Hot pot
Tato čínská pochoutka mi opravdu utkvěla v hlavě a vždy se k ní rád vracím, ačkoliv cena je zde v Koreji poněkud vyšší. Za hezké posezení ve dvou dáte 50 000 wonů (1 000 Kč). Jídlo se skládá z polévky, která je uprosřed stolu, a syrového jídla, které se postupně vkládá do stále vroucí polévky. Lze si obejdnat různé druhy polévek a mnoho typů jídla. Houby, maso (jehněčí, vepřové, hovězí), tofu, nudle, vejce, čínské knedlíky, zeleninu, mořské plody, výrobky z ryb, atd. A jako k většině asijských jídel i k hot potu patří spousta vedlejších jídel, která jsou v ceně (liči, ovoce, oříšky, omáčky, atd.). Hot pot se jí delšími čínskými hůlkami, abyste dosáhli okolo celého stolu a také na dno polévky. Celý oběd je díky tomu nejen hezkým zážitkem pro partu přátel, ale i skvělým místem na rande.

                                                                                                  FOTO:Little Panda/asianstyle.cz



Japonské polévky
Tuto japonskou pochoutku snad nemusím příliš představovat. Rámen, který se velmi proslavil díky anime (zejména Naruto), je dnes známý téměř po celém světě a je pravděpodobně nejznámější z japonských nudlových polévek. Někteří však již nevědí, že existuje více druhů tohoto pokrmu, který se dělí podle typu nudlí na ramen, udon, soba, yakisoba a somen.

                                                                                                  FOTO:Little Panda/asianstyle.cz


Zita:

Pokud se zajímáte o Japonsko, ale z japonské kuchyně znáte pouze tempuru, sushi či rámen, je na čase vyzkoušet opravdu lahodnou a na japonskou kuchyni i poměrně chutově výraznou placku jménem okonomiyaki. Natrefit na ni můžete v některých japonských restauracích, pro ty, kteří však rádi experimentují doma, je k dispozici i náš autentický recept.


abhorsenka:

V principu zbožňuji všechny druhy smažených nudlí - masové, bezmasé, z Číny, Thajska, Vietnamu nebo prostě ty kombinované, co dům dal. Není pro mě praktičtější a uspokojivější jídlo, které si můžete přizpůsobit k obrazu svému. Díky delšímu průzkumu vím, které nudle jsou pro mě na smažení nejlepší, a jsem schopná si je připravit v kvalitě, kterou dostanete v běžné asijské restauraci. 


                                                                                                  FOTO: abhorsenka/asianstyle.cz

Velmi ráda mám také všechny indické omáčky typu masala, které obsahují koření garam masala, římský kmín, kurkumu, také smetanu a další přísady. Ať už je to kuřecí tikka masala nebo cizrna po indicku, žlutá kořeněná omáčka a k ní některý druh indických placek, tomu říkám kulinářský požitek. 

A jaké asijské jídlo máte rádi vy? 


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9