Yoshihashi - malý japonský klenot v srdci Prahy

12:15 | 04.10.2017 tombac 0
Japonskou restauraci, jež by se mohla chlubit dvěma japonskými sushimastery, najdeme v Praze jen jednu. Vyrazili jsme do ní na návštěvu.
Sushi bar Yoshihashi
Sushi bar Yoshihashi FOTO: Ivan Hašek ml.
Sushi bar Yoshihashi (oficiální stránky) sídlí kousek za rohem Rámové a Dlouhé ulice nedaleko Staroměstského náměstí. V útulném menším rodinném podniku se můžete posadit rovnou k baru a sledovat, jak to jde mistrům sushi od ruky. Kuchaře Yoshiho a Hira si přivezl spolumajitel Ivan Hašek ml. (30) z japonského Kóbe. Během trenérské štace tatínka Ivana Haška, známého fotbalového internacionála. U fotbalového týmu Vissel Kóbe v roce 2004, se Haškovi spřátelili s rodinou provozující sushi bar.

Majitel se synem Haškovým navrhli, že pokud seženou v Praze prostory, můžou tam otevřít společně japonskou restauraci. Haškovi si Japonsko a jeho kuchyni zamilovali, takže když musel mladší Ivan, hráč prvoligových pražských Bohemians, ukončit ve 24 letech slibně rozjetou fotbalovou kariéru kvůli vážné nemoci, slovo dalo slovo a po studiu na Bankovním institutu se s vervou pustil do shánění prostor vhodných pro nefalšovaný japonský sushi bar. Po dvou až třech letech ho našel na kraji Rámové ulice v centru Prahy.



Ivan Hašek ml. roky úspěšně bojuje s roztroušenou sklerózou, tj. nevyléčitelnou nemocí, která postihuje centrální nervový systém. Vrcholový sport už dělat nemůže, ale působení u fotbalového týmu 1.A třídy TJ Sokol Lipence, kde hraje a zároveň trénuje, není problém. Není to ani vedení sushi restaurace, což je pracovní úvazek mnohdy na 24 hodin denně. Ivana mladšího práce v restauraci naplňuje a zkusil si v ní různé pozice od číšníka, provozního až po kuchaře.

Hlavním impulsem pro založení podniku bylo, že po návratu z Japonska postrádal v Praze dobré sushi jako v Japonsku. Syn starého sushimastera z Kóbe, jenž má praxi v oboru přes 27 let, a jeho bratranec, též s mnohaletou zkušeností, jsou zárukou, že v Yoshihashi dostanete na stůl autentické japonské jídlo. Spoustu ingrediencí, od omáček po wasabi, si tu připravují sami. Rýži, ryby a další nezbytné složky kvalitní japonské kuchyně dováží od pečlivě vybraného zahraničního dodavatele. Pyšní se největším výběrem japonského saké, jež si přiváží přímo z Japonska a mnohé z nich jinde v Praze neseženete.



Japonští hosté si hodně objednávají japonský nabemono hot-pot, především velkou polévku shabu-shabu. Na plátky nakrájený syrový vepřový bok, zelenina, houby a tofu se namáčí do vroucího vývaru. Specialitu podniku doplňuje sukiyaki, kde si pro změnu sami vaříte syrové ingredienci ve velkém hrnci sladké sojové omáčky. Jako omáčka se používá syrové vajíčko. Obě jídla, v normální a „all you can eat“ verzi, jsou jen na objednávku. V novém menu jsou velkými taháky wakame salát z mořských řas, vepřový bok po japonsku kakuni, na sladko vařená chobotnice yoshi tako (specialita šéfkuchaře), nebo grilovaná sépie ikayaki s japonskou majonézou.

Všechna jídla jsem ochutnal a musím konstatovat, že srdce milovníka japonské a vůbec asijské kuchyně tu zaplesá. Vypíchl bych kakuni (180 Kč), krásně šťavnatý vepřový bůček, jenž se doslova rozplývá na jazyku. Stejný efekt provázel nigiri s paštikou foie gras, což je neobvyklá kombinace, ale chuťově tak skvělá, že jsem chtěl ještě a ještě. Nigiri s úhořem je též velká a mezi fanoušky sushi oblíbená delikatesa. Pokud tápete, co si z mnoha druhů nigiri dát, máte na výběr ze dvou setů, v nichž dostanete též dva kusy hosomaki. Volbu dvou setů máte také u syrové japonské lahůdky sashimi.



Wakame salát (110 Kč) je japonská klasika a v Yoshihashi ho umí připravit na vysoké úrovni. Čerstvý, svěží a plný chuti. Přestože v době návštěvy bylo duo japonských sushimasterů na dovolené v Japonsku, díky precizně vyškolenému osazenstvu kuchyně jsem si oživil vzpomínky na návštěvy bister a restaurací během dovolené v Japonsku.

Lákadel v nepřeplácaném jídelním lístku tu mají na mnoho posezení. Nechybí tempura, ramen a pro gurmány třeba dva druhy kaviáru a grilovaných mušlí sv. Jakuba. V době obědů se do podniku chodí na výhodnou polední nabídku. Zapít skvělé jídlo můžete českým nebo zahraničním vínem, japonským pivem, českou limonádou Zon či japonským studeným i teplým saké. Milovníky tvrdšího pití potěší výtečná japonská whisky Nikka a tradiční japonská pálenka shochu.

V Yoshihashi se snaží vyjít vstříc přání hostů a časem bude k dispozici i točené japonské pivo Asahi. Příjemný a vkusně vyzdobený interiér, na němž se podílela maminka Ivana ml., si užijete jak při samostatné návštěvě u baru, romantické schůzce ve dvou, tak i ve skupině s přáteli, kdy máte na výběr i suterénní místnost s několika stoly.

Zkrátka, sympatický pan spolumajitel udělal hodně pro to, abyste si v malém podniku s rodinnou atmosférou dali autentické japonské jídlo a cítili se pomalu jako v nefalšovaném japonském sushi baru. A daří se mu to, o čemž svědčí početná náročná japonská klientela.




FOTO: isport.cz, yoshihashi.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9