AMA - první tibetská restaurace v ČR

13:00 | 15.05.2017 tombac 3
V březnu otevřela dvojice sympatických tibetských chlapíků nedaleko náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze první tibetskou restauraci v české kotlině. Nedalo nám to a vydali jsme se ochutnat specialitu podniku: plněné tibetské knedlíčky momo.
Tibetská restaurace AMA
Tibetská restaurace AMA FOTO: ama-tibet.cz
Slavíkova ulice u náměstí Jiřího z Poděbrad byla donedávna jedna z nejnašlapanějších pražských ulic s asijskou gastronomií. Na jedné straně oblíbené průkopnické vietnamské  bistro Pho Vietnam, na druhé u pražských snobů a profesionálních sportovců populární korejská restaurace Hanil, patřící k nejdražším v Praze. A mezi nimi další vietnamský podnik Pho Slavíkova. Aby to nebylo málo, 1. března otevřela na adrese Slavíkova 15, tedy kousek pod Hanilem, první tibetská restaurace u nás.

Restaurace AMA (oficiální stránky) se pyšní zajímavou historií vzniku. Dvěma kamarádům z Tibetu, Sonamovi a Shenphenovi, kteří se v Indii seznámili s českými dívkami a odstěhovali se za nimi do ČR, chyběl v naší zemi podnik s tibetskou kuchyní natolik, že se rozhodli jeden založit. Pojmenovali ho AMA, v českém překladu z tibetštiny „máma“. Mottem restaurace je totiž „tradiční tibetské jídlo jako od maminky“. Na rekonstrukci provozovny ve Vinohradech sháněli majitelé finance i netradiční formou crowdfundingové sbírky na portálu Hithit. Vybralo se téměř 300 tisíc Kč, což postačovalo na dokončení rekonstrukce a pořízení vybavení kuchyně. Šetřit se tedy nemuselo a interiér restaurace tak vypadá skutečně hezky.



Nad podnikem ční černobílý štít, díky němuž ho zaručeně neminete. Sejdete po schodech a otevřete prosklené dveře do první místnosti, kde se nachází bar a 4 stoly pro větší skupiny strávníků. Projdete krátkou chodbou se sociálními zařízeními do místnosti druhé, v nichž od 4 stolů pro přibližně 16 lidí můžete dvěma nekrytými okny sledovat dění v kuchyni. Sezení u větších stolů vám zpříjemní četné polštářky. Výzdoba interiéru je neokázalá, leč stylová a příjemná. Vedle druhé místnosti se nachází zahrádka, jež byla nedávno rekonstruována a jistě bude brzy otevřena. V době mé návštěvy v obvykle málo frekventovaných odpoledních hodinách nebylo v restauraci prázdno. V kuchyni pendlovali dva tibetští kuchaři a na place mezi hosty se činily dvě usměvavé české servírky.

Co můžeme v restauraci dobrého ochutnat? AMA staví především na domácích tibetských plněných knedlíčcích vařených v páře jménem momo. Plněné jsou hovézím, nebo vepřovým masem, či zeleninovou směsí, anebo špenátem a sýrem. Na své si tak přijdou masožrouti, vegetariáni a dokonce vegani. A to v podstatě ve všech sekcích jídelního lístku. Knedlíčky momo si můžeme dát též ve velké tibetské polévce mog-thuk. Thenthuk je velká polévka bez knedlíčků, zato s trhanými domácími nudlemi. Kdo bude mít chuť na restované maso či restovanou zeleninu, tak je v nabídce též najde. Hlavní jídla se pohybují v cenové relaci od 175 Kč výše. V čase obědů (do 15 hodin) pořídíte klasicky i jiná jídla za lidovější ceny. Mezi předkrmy najdeme smaženou kapsu plněnou hovězím, restovanou cizrnu a polévku z tsampy. Na milovníky sladkého čekají třeba malinový cheesecake a tsampové kuličky s ořechy. Zapít vše můžeme domácí limonádou, tibetským slaným čajem, horkou čokládou, či koktejlem.



Moje volba padla na dobrou domácí zázvorovou limonádu (48 Kč), tradiční tibetskou polévku z tsampy Tsamthug (55 Kč) a samozřejmě Langsha momo (209 Kč), knedlíčky plněné hovězím masem. Polévka je z ručně pražené mouky z ječmene, husté konzistence a chuťově připomíná něco mezi hráškovým a houbovým krémem. Posypaná je menším množstvím smažené cibulky. Dobrý a sytý předkrm. Knedlíčky momo vizuálně evokují korejské mandu, ale chuťí náplně se znatelně liší. Ale chutnají skvěle. Na talíři vám přistane 10 vypasených knedlíčků, nakrouhaný salát s kousky okurky a domácí rajčatová, nebo chilli omáčka. Pokud chcete pálivou verzi, řekněte si předem. Jinak vám přinesou rovnou rajčatovou. Jídlo chutné, čekání na něj v normě, obsluha ochotná a usměvavá. Odcházel jsem spokojen. Otestování dalších tibetských mňamek mě v budoucnu nemine!


FOTO: yelp.com, tombac / AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9