Palácové divadlo opět ožívá císařským majestátem

20:05 | 06.06.2013 Erik 2
Po více než sto letech se Zahrada ctnosti a harmonie (Deheyuan, 德和园) v pekingském Letním paláci blýskne v původní kráse a v jejích prostorách znovu zazní zpěv, hudba a samozřejmě i tradiční čínská opera.
Deheyuan v Letním paláci
Deheyuan v Letním paláci FOTO: chinadaily.cn
Pro lepší představu a pochopení však nejprve zabrousíme do historie. Rozsáhlý komplex vznikl mezi lety 1891 a 1895 a byl určen jako dar k šedesátým narozeninám císařovny matky Cixi, jenž v té době jako regentka prakticky ovládala celou Čínu. Podle dochovaných zdrojů existovalo pět různých původních návrhů, které ona sama prostudovala a prováděla i konečné úpravy. Náklady na tuto stavbu byly skutečně kolosální a dosáhly 710 tisíc taelů stříbra, tedy něco kolem 26 tun drahého kovu. Zahrada samotná stojí na zbytcích Haly radostného jara (Yi Chun Tang), kterou nechal postavit císař Qianglong pro svou matku a která shořela při požáru v roce 1844.



Při návštěvě Letního paláce sledovala Cixi opery v zahradním divadle od druhého dne svého pobytu, což každý rok trvalo zhruba čtyřicet dní. Královna matka tak celkem shlédla na 260 operních představení, a pokud měla dobrou náladu, tak se jich i sama účastnila na jevišti. Naposledy zahradu navštívila měsíc před svou smrtí.

Nejde o první poválečnou rekonstrukci této budovy. Předchozí dvě proběhly v roce 1950 a v roce 1984, kdy byly některé její části přeměněny na muzejní expozice. Současný renovační projekt trvající 18 měsíců je nejen v tomto ohledu největší, ale také v sobě zahrnul využití moderních technologií – pomocí 3D laserového scanu bylo vypočteno 12 hlavních nosných bodů, které byly následně vybaveny monitorovací technikou. Do budoucna tak bude divadlo chráněno před přírodními katastrofami, jakými jsou například extrémní počasí nebo zemětřesení.



Malby na vnějších stěnách byly obnoveny do nejmenších detailů a stejná pozornost byla věnována i vnitřním hedvábným tapetám a zavěšeným tabletům s kaligrafickými nápisy. Krom zahradního podia bylo rekonstruováno 22 dalších budov včetně haly Yile stojící opodál. Divadlo Deheyuan je jednou ze čtyř nejdůležitějších staveb z období vlády císaře Guangxu (1874 – 1908) a jako jediné z nich je stále ve své originální podobě, protože ostatní tři byly těžce poničeny požáry. Se svou výškou 22.7 metru je navíc druhou nejvyšší budovou Letního paláce po buddhistické věži Fo Xiang Ge.



Návštěvníky ale ohromí nejen výška budovy. Samotné třípodlažní jeviště je mistrovským kouskem. Mohlo na něm účinkovat v jednu chvíli až sto herců a díky systému světlíků, propadlišť a kladek bylo schopné hostit ty nejsložitější mytologické hry zahrnující nebesa, zemi i podsvětí. V dolní části je dokonce přítomna studna, ze které šlo v případě potřeby v rámci představení skutečně čerpat vodu. Okouzlující jsou i exponáty ve vitrínách zapůjčené z Palácového muzea, Akademie umění, Národní knihovny a Historického archivu. Dobrá polovina z nich jsou autentické kostýmy ušité zlatými nitěmi a další rekvizity. Zub času se na nich podepsal minimálně a i po staletích jsou stále úžasné.  



Při pohledu na všechnu tu obnovenou nádheru není vůbec obtížné si kolem sebe představit císařovnu matku s doprovodem princů, vévodů a ministrů, jak sleduje legendární operní umělce, jakými byli třeba Yang Xialou nebo Tan Xipei. Ne nadarmo se toto pódium považovalo za „kolébku pekingské opery“. Ostatně ta se sem bude od nynějška několikrát za den společně s ukázkami dvorních tanců vracet.

Informace pro návštěvníky :
Představení se v zahradě pořádají denně. Pokud chcete alespoň některé z nich vidět, přijďte v době mezi devátou hodinou ráno a čtvrtou hodinou odpoledne. Vstupné do komplexu Deheyuan je 5 RMB (16 Kč). Nejsnadněji se na místo po vlastní ose dopravíte pomocí linky 10 místního metra. Vystoupíte na stanici Bagou a následně přesednete na autobus 374 nebo 704.

Chtěli byste někdy navštívit podobná místa? Zajímá vás tradiční čínská opera a její kostýmy? Navštívili jste už někdy Letní palác v Pekingu nebo o tom uvažujete?



FOTO : xj71.com, chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9