Toulky v okolí Hangzhou: Létající hora a Pagoda šesti harmonií

20:00 | 22.03.2013 Erik 4
Podivná hora nazývaná „Vrcholek, který přiletěl z daleka“ (Fei Lai Feng,飞来峰) stojí hned vedle chrámu Lingyin a tvoří jednu stranu dlouhého a úzkého horského údolí.
Fei Lai Feng
Fei Lai Feng FOTO: imgsou.com
Je vysoká 209 metrů a ze zcela čistého vápence - což ji na první pohled odlišuje od okolních pískovcových skal a kopců. Také tvarem vůbec do svého okolí nezapadá. To jí ostatně vyneslo i zvláštní jméno. Když ji buddhistický mnich Huili (zakladatel chrámu) poprvé uviděl, byl překvapen nejen její odlišností, ale také tím, jak moc se podobala horám v jeho původní vlasti, Indii. Došel k závěru, že odtud musela prostě a jednoduše přiletět. Jméno se ujalo a předávalo se dál až do současnosti (pokud si vzpomenete na nápis na dveřích Haly Nebeských králů, bude vám nyní dávat o něco větší smysl).



Hlavním důvodem, proč však stojí Fei Lai Feng za povšimnutí jsou porůznu roztroušené výklenky a jeskyně, v nichž se nachází na 330 soch v nejrůznějších pózách. Najdete tu postavy stojící, sedící i spící. Patrně nejznámější a nejpopulárnější je Smějící se Buddha s výstavním břichem, ve kterém prý nese všechny starosti světa. Hlavní je nebát se desítek do skály vytesaných schodů, jinak vám může spousta krásných zákoutí uniknout. Ani příroda sama nezůstala v sochařském umění pozadu. Roztroušené kameny v okolí či přímo na Fei Lai Feng mají tvary připomínající letícího draka, běžícího slona, přikrčeného tygra nebo prchající opici. A proč vlastně tolik soch na jednom místě? Jejich síla má prý držet tuhle divnou horu u země, aby se náhodou nerozhodla letět zase někam jinam – protože co kdyby pak přistála někde nevhod a zničila nějakou vesnici ?



Blízko nebe ještě na chvíli zůstaneme – na vrcholku Pagody šesti harmonií (Liu He Ta, 六和塔) stojící na kopci Yuelun odkud je nádherný výhled na řeku Qiantang a jižní část Západního jezera. Pagoda samotná je mistrovským dílem starobylého čínského stavitelského umění. Její půdorys má tvar osmihranu, je postavena ze dřeva a cihel a stoupá do výšky 60 metrů. Při rozhledu, který poskytuje se není čemu divit, že sloužila po celou svou historii mimo jiné jako maják. Pohled zvenčí vede ke klamnému dojmu, že pagoda má třináct pater (podle počtu stříšek nad sebou), ve skutečnosti jich má ale jen sedm. V každém z nich najdete vnější a vnitřní zdi, klikaté chodby a malou místnost. Stropy jsou zdobeny obrazy zvířat, květin a kaligrafií. Apropo, už jsem se zmínil, že při cestování po Číně byste se neměli bát výšlapů do hor a schodů ? :)



ZDROJE : Tangseng
FOTO : imgsou.com
FOTO : imgsou.com
FOTO : zhiyoula.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9