TOP 10 okouzlujících míst v Nanjingu, Číně

17:00 | 31.05.2016 Peťul_TripleS 0
Nanjing je jedním ze čtyř velkých starobylých hlavních měst Číny. Dokonce bylo hlavním městem šesti čínských císařských dynastií. Jedná se o význačné místo chlubící se starodávnou historií a dalekosáhlou kulturou. Co vám tedy může město nabídnout?
Hora Qixia
Hora Qixia FOTO: china.org.cn
Město, jež je hlavním městem provincie Jiangsu, svým návštěvníkům nabízí velké množství historických a kulturních památek. Můžete tu navštívit městské hradby, chrámy, muzea a mauzolea. Určitě vám neuniknou ani ohromující malebná místa jako hora Qixia, hora Purple a jezero Xuanwu. Určitě si také nemůžete nechat ujít plavbu lodí po řece Qinhuai v průběhu večera, kdy si skutečně užijete fantastický výhled na město. A kterou desítku míst byste si rozhodně neměli nechat ujít? Tady ji máte!
 

10 Věž Yuejiang (阅江楼)



Nachází se v horní části hory Lion na severozápadě města Nanjing. Věž Yuejiang má celkem sedm pater a sahá do výšky 52 metrů. Je známá jako jedna ze čtyř slavných věží na jihu řeky Yangtze společně s věžemi Huanghe (Věž žlutého jeřába) v Hubei, Yueyang v Hunan a Tengwang v Jiangxi.

„Yue“ znamená „užívat si“, zatímco „Jiang“ znamená „řeka“, což poukazuje na světově známou řeku Yangtze. Na vrchu věže si návštěvníci mohou vychutnat krásnou scenérii řeky Yangtze a města Nanjing. Malebné místo také nabízí několik dalších kulturních památek včetně pavilonů, pevnostních barbet, tunelů a chrámů. Vstup vás tu bude stát okolo 160 Kč.
 

9 Jižní brána městské zdi (中华门)



Starobylé městské hradby Nanjingu byly poprvé postaveny během Jižní dynastie Tang (937 - 975) a rekonstruovány během dynastie Ming (1368 - 1644). Jižní brána nebo-li Zhonghuamen je brána ve stylu zámku v městských hradbách. Je tou největší mezi všemi 13 branami a světově nejzachovalejší a nejkomplexnější ve struktuře.

Brána měří na délku 118,5 metrů a na šířku 128 metrů. Pokrývá rozlohu 15 168 čtverečních metrů. Skládá se ze tří věží a šesti menších bran postavených uvnitř. Brána je momentálně oddělena od zbytku zdi a nachází se na rušné křižovatce. Vstup vás tu bude stát asi 100 Kč.
 

8 Chrám Linggu (灵谷寺)



Chrám Linggu, původně chrám Jiangshan, je buddhistický chrám nacházející se 1,5 kilometru východně od mauzolea Sun Yat-sen. Chrám byl postaven v roce 514 během Jižní dynastie (420 - 589) jako pohřebiště pro známého mnicha Baozhiho.

Kromě chrámu se v parku Linggu, jež je pojmenovaný po chrámu, nachází celá řada atrakcí, včetně pagody Linggu, haly Wuliang, depozitáře buddhistické sútry, pagody Baogong, vodní nádrže Wangong a pamětní síně Xuanzang. Vstup vás tu přijde asi na 60 Kč.
 

7 Hora Purple (紫金山)



Hora Purple nebo-li hora Zijin se nachází na východě města Nanjing. Pokrývá rozlohu více než 20 čtverečních kilometrů. Nejvyšší vrchol sahá do výšky 448,2 metrů. Celkově jsou vrcholy hory často zahaleny tajemnými fialovými a zlatavými mraky za svítání a soumraku, díky čemuž si vysloužila hora své jméno.

Na hoře se můžete podívat na jezera, chrámy, prameny nebo si udělat procházku lesy. V okolí hory se v současné době nachází více než 200 kulturního dědictví a malebných turistických míst. Nachází se tu také observatoř hory Purple, první čínský moderní astronomický výzkumný ústav. Vstup na horu je samozřejmě zdarma, nicméně návštěva observatoře vás přijde asi na 60 Kč.
 

6 Hora Qixia (栖霞山)



Hora Qixia, známá také jako hora Sheshan, se nachází asi 22 kilometrů severovýchodně od města Nanjing, v provincii Jiangsu. Pokrývá rozlohu více než 860 hektarů a má celkem tři vrcholy - vrchol Draka, Tygra a vrchol Fengxiang. Nejvyšší vrchol sahá do výšky 286 metrů.

Asi 760 hektarů tu pokrývají různé javory, díky čemuž se hora může chlubit fascinující podzimní scenérií. Každý rok kolem poloviny října je celá hora posetá červeným, zeleným a zlatavým javorovým listím. Kdo by si nechal tak nádherný pohled ujít, že? Vstup se tu pohybuje okolo 80 Kč.
 

5 Jezero Xuanwu (玄武湖)



Nachází se blízko centra města. Jezero Xuanwu je čínské největší císařské jezero a jedno ze tří nejznámějších jezer v jižní Číně. Ty další tři jsou jezera Xihu v Huangzhou a Nanhu v Jiaxing, provincii Zhejiang. Od dávných dob nese jméno Sangbo a jeho historie je dlouhá více než 1 500 let.

Pokrývá rozlohu 472 hektarů. Na jezeru nalezneme celkem pět ostrovů: Huan, Yingzhou, Liangzhou, Cuizhou a Lingzhou, které jsou navzájem propojeny mosty. Návštěvníci se tu mohou projít, zaběhat si, projet se na kole. Prostě si zkrátka užít scenérii různých ročních období po celém parku. Vstup je tu zdarma.
 

4 Prezidentský palác (总统府)



Prezidentský palác bylo administrativní a rezidenční místo řady významných činitelů v čínské historii od dynastie Ming (1368 - 1644) s historií trvající více než 600 let. Nyní palác slouží jako čínské největší muzeum současné historie země.

Pokrývá rozlohu devět hektarů. V paláci jsou kanceláře, sekretariát a přidružené orgány národní vlády stejně jako zahrady jižní Číny v typickém stylu Hui. Také se tu můžete podívat na řadu výstavních síní a expozice historických dat. Vstupné vás tu přijde asi na 160 Kč.
 

3 Řeka Qinhuai (秦淮河)



To, co byste rozhodně měli vidět, je okolí řeky Qinhuai, největší řeky ve městě. Je také rodištěm starověké kultury Nanjing.

Řeka Qinhuai se dělí na vnitřní a vnější proudy. Je dlouhá celkem 110 kilometrů. Vnitřní řeka nacházející se uvnitř města byla slavná po celou čínskou historii. Historické záznamy ukazují, že již v paleolitu to tu lidé obývali. Během různých čínských dynastií tu bylo v noci rušno, extravagantní šlechticové a obchodníci se hrnuli do místních restaurací a tanečních sálů.

Dnes je kolem řeky Qinhuai mnoho atrakcí. Během dynastie Sung (960 - 1279) tu byl v roce 1034 postaven Konfuciův chrám, známý jako Fuzimiao. Místo je zasvěcené velkému filozofovi a pedagogovi starověké Číny, Konfuciovi. Dále tu můžete najít zahradu Zhanyuan, zdi Ming, ostrůvek Egret a Čínskou bránu. Plavbou lodí si tu můžete večer užít fantastickou noční scenérii Nanjingu. Vstupné vás tu do Konfuciova chrámu přijde asi na 160 Kč.
 

2 Mauzoleum Sun Yat-sen (中山陵)



Mauzoleum Sun Yat-sen je hřbitovem Sun Yat-sena (1866 - 1925), velkého čínského demokratického revolucionáře. Nachází se na úpatí druhého vrcholu hory Zijin (hory Purple) v Nanjing, Číně.

Stavba hrobky byla zahájena v lednu 1926 a byla dokončena o tři roky později. Majestátní mauzoleum mísí styly tradičního císařského designu a moderní architektury. Pokrývá rozlohu více než 80 000 metrů čtverečních.

Vedle mauzolea je tu několik památných budov: pavilony Guangzhua, Xingjian a Yangzhi, Music Stand, pavilon Liuhui a Scriptorium. Vstupné vás tu přijde asi na 320 Kč.
 

1 Mauzoleum Ming Xiaoling (明孝陵)



Nachází se na jižním úpatí hory Zijin (hory Purple), na východním předměstí města Nanjing, provincie Jiangsu. Mauzoleum Ming Xiaoling je hrobkou prvního císaře dynastie Ming (1368 - 1644), Zhu Xuanzhanga, a jeho císařovny. Jedná se o největší císařskou hrobku ve městě Nanjing a je to také jedna z největších starověkých císařských hrobek v celé Číně. Poté, co byl uveden jako císař, strávil Zhu Yuanzhang asi 30 let budováním této hrobky.

Mauzoleum pokrývá rozlohu několika čtverečních kilometrů a jeho stěna je dlouhá asi 45 kilometrů. Mauzoleum bylo vážně poškozeno a spousta dřevěných staveb vymizela. Kamenná zvířata se nachází před císařskou hrobkou, jsou jemně vytvarovaná, což dokazuje pozoruhodné kamenné řezbářské dovednosti dynastie Ming. Kromě toho je celkové životní prostředí, zejména jeho přírodní scenérie, zachované a poněkud nevšední.

Spolu s hrobkami dynastie Ming v Pekingu bylo mauzoleum Ming Xiaoling zapsáno UNESCEM jako součást světového kulturního dědictví „Císařských hrobek dynastií Ming a Qing“ v roce 2003.


Tak se přiznejte. Nejraději byste navštívili celou desítku míst, že?


FOTO: china.org.cn
ZDROJ: china.org.cn, slovnik-cizich-slov.abz.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9