TOP 10 okouzlujících míst ve Wuhanu, Číně

16:00 | 26.07.2016 Peťul_TripleS 0
Výstup na vrchol Věže žlutého jeřába nebo se těšit z rozkvetlých třešní v kampusu univerzity Wuhan. To a více můžete podniknout ve městě Wuhan. Ale kam byste měli rozhodně zavítat?
Věž žlutého jeřába
Věž žlutého jeřába FOTO: flickr.com / Meraj Chhaya
Wuhan, hlavní město provincie Hubei, jsou vlastně tři města v jednom. Jedná se o Wuchang, Hankou a Hanyang, které jsou rozděleny řekami Yangtze a Hanjing.

Historie města je dlouhá až 3 500 let. Město hrálo důležitou roli ve vojenském, hospodářském a politickém vývoji země. Také je hlavním dopravním uzlem v centrální Číně. Mezi nejzajímavější místa patří Věž žlutého jeřába, chrám Guiyuan, Východní jezero a Provinční muzeum.

Wuhan je známé jako jedno ze tří pecí Číny díky extrémním letním teplotám. Zimy jsou chladné a vlhké, takže nejlépe uděláte, když to tu navštívíte během jara či podzimu. Kdybyste sem zavítali během března a dubna, určitě navštivte univerzitu Wuhan, kde si můžete vychutnat krásnou scenérii rozkvetlých třešní. Dobrou volbou je i plavba po řece Yangtze.
 

10 Ulice Jianghan (江汉路步行街)



Nachází se v centru čtvrti Hankou. Ulice se táhne od třídy Yanjiang na jihu ke třídě Jiefang na severu. Dlouhá je celkem 1 600 metrů. Říká se, že to je nejdelší pěší ulice v celé Číně.

Chlubí se různými typy architektury. Najdeme tu římský, byzantský, evropský i klasický styl. Stoletá ulice je známá jako „architektonické muzeum Wuhan 20. století“. Noční trh, lemovaný stánky prodávající místní občerstvení, oblečení a domácí mazlíčky, je pro místní obyvatele a návštěvníky také velmi oblíbený.
 

 9 Univerzita Wuhan (武汉大学)



Univerzita Wuhan se nachází na vrchu Luojia a je obklopena jezerem Donghu. Je považována za jednu z nejkrásnějších akademických půd v celé zemi. Pokud si zajdete na kus řeči s místními studenty, spousta z nich vám řekne, že je to krásný kampus, který je sem přitáhl, aby tu studovali.

Co se týče historie, ta sahá až do roku 1893 do dynastie Qing (1644 - 1911), kdy Zhang Zhidong, guvernér provincií Hubei a Hunan, založil Ziqiang Institute. V roce 1928 byl přejmenován na Národní univerzitu Wuhan.

Kampus je skvělým místem na procházky. Budovy tu kombinují čínské a západní styly. A jak už jsme se zmínili výše, během měsíců března a dubna si nenechte ujít rozkvetlé třešně na vrcholu vrchu Luojia.
 

8 Hora Mulan (木兰山)



Nachází se 50 kilometrů od hlavní čtvrti Wuhan. Hora Mulan je známá jako geopark na národní úrovni. Hora byla pojmenována po Hua Mulan, hrdince ze staré Číny, která zastala otcovo místo v armádě a poté se jí dostalo velké slávy.

S historií dlouhou 1 500 let čítá hora sedm paláců, osm taoistických chrámů, 36 sálů a tisíců soch Buddhy. Je slavným náboženských místem v buddhismu a taoismu. Hora vám může také nabídnout překrásné jezero Heaven a řeku Sheshui, které poskytují oblasti romantickou atmosféru. Vstupné se tu pohybuje okolo 200 Kč.
 

7 Chrám Guiyuan  (归元寺)



Nachází se u silnice Cuiwei ve Wuhan. Chrám je jedním ze čtyř chrámů ve městě. Dalšími jsou chrámy Baotong, Gude a Zhengjue. Chrám byl postaven v roce 1658 během dynastie Qing (1644 - 1977) mnichem Bai Guangem. Pokrývá rozlohu 4,67 hektarů. Chrám je známý pro svoji nádhernou architekturu, elegantní sochy a spoustu pokladů, jako jsou buddhistické texty, sochy, kamenné plastiky, kaligrafie a staré zákony a záznamy v cizích jazycích.

Chrám tu navštívili i zahraniční politici jako bývalý král Kambodže Sihanouk, bývalý ministr zahraničních věcí Spojených států amerických Kissinger, bývalý premiér Singapuru Li Guangyao a bývalý předseda vlády Japonska Yasushiro Nakasone. Vstupné se tu pohybuje okolo 40 Kč.
 

6 Wuhan Bund(武汉江滩)



Wuhan Bund se vztahuje k břehům řek Yangtze a Hanjiang. Je rozdělen celkem do čtyř sekcí: Hankou Bund, Wuchang Bund, Hanyang Bund a Hanjiang Bund. Táhne se do délky 26 kilometrů, na šířku má 100 - 300 metrů a pokrývá rozlohu 1,81 milionů metrů čtverečních. Hankou Bund je nejznámější úsek, kde najdete všechny druhy návštěvnických zařízení.

Můžete si tu zajít na procházku, zaběhat si tu nebo si pouštět draka. Můžete si tu užít hlavní architektonickou oblast, jako je Věž žlutého jeřába, pavilon Qingchuan a televizní věž Guishan. Noční Wuhan Bund je také skvělý, zejména když se všechny světla rozsvítí. Svojí krásou soupeří s Shanghai Bund. Jak už jsme si řekli, město Wuhan je známé jako jedno ze tří pecí kvůli extrémním letním teplotám, ale Wuhan Bund je vždy nejchladnějším místem města.
 

5 Most přes řeku Yangtze (武汉长江大桥)



Most přes řeku Yangtze je prvním postaveným mostem přes řeku. Představuje obousměrnou silnici a železniční most. Jeho stavba započala v roce 1955 a dokončena byla o dva roky později. Čítající délku 1,6 kilometrů začíná most z vrchu Turtle v Hanyang na severním břehu řeky a končí na vrchu Snake ve Wuchang na jižním břehu.

V horní části mostu je obousměrná čtyřproudá silnice s chodníky po obou stranách. V dolní části je dvoukolejná železnice na železniční trati Peking - Guangzhou. Most má osm opěr a devět oblouků, což umožňuje dopravu 10 000 tun a výše. Jako milník čínské historie mostů se stal nadjezd slavnou turistickou atrakcí ve městě Wuhan.
 

4 Malebná krajina Východního jezera (东湖风景区)



Nachází se v centru Wuhan. Malebná krajina Východního jezera je největší malebnou oblastí ve městě. O rozloze 33 čtverečních kilometrů je pětkrát větší než Západní jezero v Hangzhou a je největším městským jezerem v zemi.

Celý park je rozdělen do šesti oblastí: Tingtai, Moshan, Luoyan, Baima, Luohong a Chuidi. Každá z nich je jedinečná. Park je ideálním místem, kde se můžete těšit z rozkvetlých květin. Na jaře to jsou orchideje, v létě lotos, na podzim vonokvětka a v zimě švestky. Také se tu můžete projet lodí a udělat si výlet do ZOO Moshan nacházejícího se na druhém břehu jezera. Vstupné se tu pohybuje okolo 160 Kč.
 

3 Ulička Hubu (户部巷)



Nacházející se na silnici Ziyou, čtvrti Wuchang je ulička Hubu jedna z nejznámějších ulic ve Wuhan. Její historie je dlouhá více než 400 let a na délku má 150 metrů. Je plná různých typů zásobovatelů včetně stánků s jídlem, prodejních stánků a zábavních podniků. Ulička se stala oficiální občerstvovací ulicí ve Wuhan, čítá celkem 160 obchodů, kde se prodává až 170 druhů snídaní a svačin. Měli byste tu jistě vyzkoušet nefalšované Re Gan Mian (teplé a suché nudle), Fried Tofu Skin a shaomai (dušené vepřové knedlíky).
 

2 Provinční muzeum Hubei (湖北省博物馆)



Nachází se ve čtvrti Wuchang. Jedná se o jediné provinční ucelené muzeum v celé provincii. Pokrývá rozlohu 49,611 čtverečních metrů a je domovem více než 200 000 historických a kulturních památek včetně keramických, porcelánových, nefritových, bronzových a starobylých hudebních nástrojů, z nichž se téměř tisíc uvádí jako prvotřídní památky Číny. Výstavní síň Chime Bells sestává ze dvou částí: výstavní a hudební síně, což je největší starobylá výstavní síň nástrojů v Číně.
 

1 Věž žlutého jeřába (黄鹤楼)



Nachází se na vrchu Snake ve Wuchang a je považována za symbol města Wuhan. Věž žlutého jeřába je známá jako jedna ze tří slavných věží jižně od řeky Yangtze. Dalšími jsou věže Yueyang v Hunan a Tengwang v Jiangxi. Poprvé byla postavena v roce 223 během Tří království (220 - 280), nicméně byla několikrát zničena. Naposledy byla přestavěna v roce 1981. Pokrývá rozlohu 3 219 metrů čtverečních a se svými pěti patry sahá do výšky 51,4 metrů. Je pokryta více než 100 000 žlutými glazovanými dlaždicemi, které poskytují věži za vhodného počasí majestátní záři. Vstupné se tu pohybuje okolo 320 Kč.


Takže které místo vás nejvíce zaujalo? Nebo vám jich padlo do oka více?


FOTO & ZDROJ: china.org.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9