TOP 10 okouzlujících míst ve Lhase, Číně

17:00 | 07.07.2016 Peťul_TripleS 1
Hlavní město Tibetu, Lhasa, je označováno za jedno z nejnovějších měst na světě. Ideální období na návštěvu je od května po červenec, protože ve dne je stále slunečno, i když v noci prší. Které památky byste si tedy neměli nechat rozhodně ujít?
Palác Potala
Palác Potala FOTO: 57tibet.com
Tibet jako Střecha světa je největším regionem planety s průměrnou výškou více než 4 000 metrů. Nacházející se na plošině severně od Himalájí je tajemným a exotickým místem pro mnoho cizinců. Od počátku 20. století je obrovská poklidná země s majestátní scenérií a tajemnou náboženskou kulturou magnetem pro cestovatele.

Hlavní město Tibetu, Lhasa, sahající zpátky 1 300 let je domovinou nádherného paláce Potala, klášteru Jokhang a Norbulingky (Zahrady pokladů). Všechny jsou zapsány do světového dědictví.

Kam byste tedy měli rozhodně zamířit?
 

10 Klášter Ganden (甘丹寺)



Klášter Ganden, také známý jako klášter Gaden, je jedním z „velké trojky“ klášterů univerzity Gelukpa v Tibetu, společně s kláštery Sera a Drepung. Nacházející se na vrcholu hory Wangbur, okresu Tagtse, byl klášter Ganden postaven v sedmém roce vlády Yongle (1409) během dynastie Ming (1368 - 1644).

Klášter Ganden sestává z více než 50 staveb. K hlavním síním patří Hlavní zasedací síň (nebo síň Coqen), Zhacangs, Khangtsens a Myicuns. Síň Coqen se nachází v severní části chrámu a směřuje k jihu. Je to největší zasedací síň. Má tři podlaží a je 43,8 metrů široká a 44,7 metrů dlouhá. Zahrnuje sochy Maitrea Buddhy a Tsonga Khapy. Kromě toho zahrnuje mnoho vzácných a drahocenných památek jako je výzbroj dynastie Qing (1644 - 1911). Vstupné se tu pohybuje okolo 160 Kč.
 

9 Tibetské muzeum (西藏博物馆)



Tibetské muzeum je první velké a moderní muzeum v Tibetské autonomní oblasti. Bylo slavnostně otevřeno v říjnu roku 1999 se stálou sbírkou vztahující se ke kulturní historii Tibetu. Pokrývající rozlohu 53 959 metrů čtverečních vystavuje muzeum více než tisíc artefaktů včetně tibetského umění a architektonického designu, jako jsou tibetské dveře a trámy.
 

8 Chrám Remoche (小昭寺)



Chrám Remoche, tibetský buddhistický klášter, je považován za nejvýznamnější chrám ve Lhase po chrámu Jokhang. Nachází se v severní části města a je asi 500 metrů od chrámu Jokhang. Pokrývá rozlohu 4 000 metrů čtverečních. Poprvé byl postaven v polovině 7. století během dynastie Tang (618 - 907), ve stejné době jako chrám Jokhang. Chrám se chlubí dlouhou historií a vysloužil si dokonce přezdívku Menší chrám Jokhang. Chrám Remoche měl pod dohledem princ Wencheng. Byl navržen a zkonstruován řemeslníky ze srdce Číny, takže jeho brzké stavby připomínají styl dynastie Tang. Vstupné se tu pohybuje okolo 80 Kč.
 

7 Chrám Drepung (哲蚌寺)



Postaven v roce 1416 se klášter Drepung nachází na úpatí hory Gambo Utse, asi 10 kilometrů k západnímu okraji města Lhasa. Jedná se o největší a nejvlivnější klášter frakce Gelug, pobočky tibetského buddhismu, mající 141 panství a více než 540 farem. Vstupné se tu pohybuje okolo 220 Kč.
 

6 Yambajan (羊八井)



Yambajan je známý pro svoji širokou škálu horkých pramenů počínaje těmi s nejvyššími teplotami v celé zemi po vařící gejzíry. Nachází se v kotlině na úpatí hor Nyainqentanglha, asi 90 kilometrů severozápadně od Lhasy. V časných ranních hodinách je město zahaleno do bílého světélkujícího oparu. Horké prameny v Yambajan mají různé minerály a jsou považovány za terapeutické. Vstupné se tu pohybuje okolo 120 Kč, ale za koupel v horkých pramenech zaplatíte 400 Kč.
 

5 Barkhor (八廓)



Barkhor je malá čtvrť sestávající z dávných ulic a veřejného náměstí okolo chrámu Jokhang ve staré části Lhasy. Nejstarší ulice se objevila asi před 1 300 lety, hned poté byl postaven v roce 647 chrám Jokhang přitahující tisíce buddhistických poutníků. Ulice jsou naplněny náboženskou atmosférou a ukazují původní Lhasu. Obchody nabízejí modlitební kola, chubas (tradiční tibetské oblečení) a tibetské nože.
 

4 Norbulingka (罗布林卡)



Norbulingka, doslova Zahrada pokladů, je palác a jeho okolní parky nacházející se na západním okraji města Lhasy. Byl postaven v 40. letech 18. století jako letní palác pro dalajlámu a později sloužil celé státní správě. Místo se chlubí typickou architekturou tibetského paláce, mírnými potoky, hustým a svěžím lesem, ptáky a zvířaty. Pokrývá rozlohu 36 hektarů. Je považován za největší umělou zahradu v Tibetu. Jako součást „Historického souboru paláce Potala“ se uznává Norbulingka jako světové dědictví UNESCO, do tohoto historického souboru byl přidán v roce 2001. Vstupné: 240 Kč.
 

3 Jezero Namtso (纳木错)



Namtso nebo-li jezero Nam je jedním ze tří posvátných jezer v Tibetské autonomní oblasti a žádný návštěvník by si ho neměl nechat ujít. V tibětšině znamená Namtso „Nebeské jezero“. Je známé pro svoji vysokou nadmořskou výšku a impozantní scenérie. Je druhým největším slaným jezerem v Číně, pokrývá rozlohu 1 920 kilometrů čtverečních a je také druhým nejvyšší slaným jezerem, co se týče nadmořské výšky na světě se svými 4 718 metry nad mořem. Vstupné se tu pohybuje od začátku května do konce října okolo 480 Kč, po zbytek roku stojí vstupné polovinu.
 

2 Chrám Jokhang (大昭寺)



Chrám Jokhang se nachází na náměstí Barkhor ve Lhase. Je prvním tibetským buddhistickým chrámem a je součástí paláce Potala. Chrámu se kdysi říkalo Tsulag Khang („Domov moudrosti“), ale v současné době je známý jako Jokhang („Domov Buddhy“). Je konečným poutním místem tibetských poutníků. Představující architekturu dynastie Tang je chrám Jokhang čtyřpodlažní dřevěný komplex. Socha Sakyamuni ve věku deseti let je jedna ze tří soch navržená samotným Sakyamunim. Vstupné: 340 Kč.
 

1 Palác Potala (布达拉宫)



Palác Potala je považován za vzor tibetské architektury. Nachází se na Červeném pahorku ve Lhase, pokrývá rozlohu více než 360 000 metrů čtverečních a má 13 podlaží. Poprvé byl palác postaven v roce 641 tibetským králem Songtsen Gampo, aby přivítal svoji nevěstu, princeznu Wencheng z dynastie Tang. Tato stavba byla později spálena během války a přestavěna v 17. století pátým dalajlámou. V průběhu posledních tří století se palác postupně stal místem, kde dalajláma žije a pracuje, a místem pro uchování pozůstatků předchozích dalajlámů. Vstupné se tu pohybuje od začátku května do konce října okolo 800 Kč, po zbytek roku stojí vstupné polovinu.


Tak se přiznejte, které místo vás nejvíce zaujalo?


FOTO & ZDROJ: china.org.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9