TOP 10 okouzlujících míst v Taiyuanu, Číně

18:00 | 03.05.2016 Peťul_TripleS 1
Jako hlavní či druhé hlavní město devíti různých dynastií ve starověké Číně nabízí Taiyuan velké množství historických a kulturních památek. Kam byste tedy měli rozhodně zavítat?
Chrám Yongzhou
Chrám Yongzhou FOTO: Snuffy / flickr.com
V dávných dobách neslo Taiyuan, hlavní město severní provincie Shanxi, jméno Jinyang či Bingzhou. Nacházející se v centru Shanxi leží město na řece Fenhe, přítoku Žluté řeky, která protéká Shanxi ze severu na jih.

Historie města Taiyuan sahá až k roku 497 před naším letopočtem. Město se stalo strategicky důležité během období Jar a podzimů (770 - 476 př. n. l.) a následně v období válčících států (475 - 221 př.n.l.). Po celou dobu své historie sloužilo Taiyuan jako hlavní nebo druhé hlavní město devíti různých dynastií ve starověké Číně.

Město se nyní pyšní třinácti kulturními památkami na národní úrovni a 32 místy na provinční úrovni, včetně světoznámého zahradního chrámu, největší sochy Buddhy na světě a dvou čínských nejkrásnějších jeskyní.

 

10 Park Fenhe (汾河公园)



Park Fenhe je nyní největší a nejvíce integrovaný veřejný pás zeleně v Taiyuan. Je to také zkrášlovací projekt na ukládání vody podél řeky Fenhe. Park mající délku šest metrů pokrývá rozlohu 300 hektarů a zahrnuje řadu atrakcí. Návštěvníci se mohou vozit na člunu podél řeky, užívat si krásu západu slunce, hrát si na veřejných prostranstvích parku nebo se jen projít podél řeky.
 

9 Muzeum Shanxi (山西博物院)



Nacházející se na západu řeky Fenhe, muzeum Shanxi je moderní, komplexní muzeum a jedno z nejlepších v zemi. Pokrývající rozlohu 5,1 hektarů se komplex muzea skládá z hlavní haly a křídel ve čtyřech rozích. Je domovem 400 000 artefaktů a uměleckých děl včetně velkého množství bronzových nádob, nefritu, soch a fresek, které ilustrují dlouhou historii a bohatou kulturu provincie Shanxi.
 

8 Starověké město památek Jinyang (晋阳古城遗址)



Postaveno v roce 497 př. n. l. během období Jar a podzimů (770 - 476 př. n. l.) a zničeno v roce 979 během dynastie Severní Sung (960 - 1127) je starověké město Jinyang starým městem Taiyuanu. O rozloze asi 200 kilometrů čtverečních zahrnují památky ze starověkého města plochu města, pozůstatky hrobů a obětních obřadů. Pro archeologický výzkum má místo vysokou hodnotu.
 

7 Jeskyně hory Tialong (天龙山石窟)



Nacházející se 40 kilometrů jihozápadně od města Taiyuan je hora Tialong známá pro svoji krásnou kombinaci přírodní krajiny a umělecké krásy, která je dána lesy a prameny s jeskyněmi a chrámy. Jeskyně v hoře Tianlong byly poprvé vybudovány během dynastie Východní Wei (534 - 550) v období Severních dynastií. Během dynastií Severní Qi, Sui, Tang a Ming byly vybudovány další jeskyně až do dnešních rozměrů. Jeskyně jsou rozděleny do dvou hlavních částí: hlavní jeskyně v půlce hory a Jeskyně tisíců Buddhů u potoka na úpatí hory. Vstupné se pohybuje okolo 120 Kč.
 

6 Hora Juewei (崛围山)



Hora se nachází 24 kilometrů od severozápadního centra města Taiyuan. Je to malebné místo pyšnící se strmými útesy. Na jaře je hora pokrytá všemi druhy rozkvetlých květin a na podzim hraje červenými barvami. Tato oblast je jednou z nejznámějších malebných míst v Taiyuan. Chrám na vrcholu hory je domovem nejednoho obrazu buddhy, fresek a kamenných desek. Nachází se tu i dagoba, která se datuje až k dynastii Sung (960 - 1279).
 

5 Druhá přehradní nádrž řeky Fenhe (汾河二库)



Druhá přehradní nádrž řeky Fenhe se nachází na spodním konci horního toku řeky. Je to kouzelné místo na severozápadní periferii Taiyuan. Stavba nádrže začala v roce 1996 a dokončena byla o čtyři roky později. Chlubící se malebnou přírodní scenérií a historickými stavbami se toto kouzelné místo vyznačuje čistou vodou, impozantními horami, starověkými chrámy, kamennými jeskyněmi a průzračnými prameny. Návštěvníci se mohou zúčastnit spousty aktivit typu lodičky, bungee jumping a sbírání ovoce. Vstupné se tu pohybuje okolo 155 Kč.
 

4 Národní lesopark hory Tialong (天龙山国家森林公园)



Založen roku 1992, Národní lesopark hory Tianlong se nachází asi 40 kilometrů jihozápadně od města Taiyuan. Hora, která dosahuje výšky 1 700 metrů nad mořem, je známá pro své hrbolaté kopce, prameny a vodopády, zelené lesy a hojně se vyskytující zvěř. Je to skvělé místo na nadýchání se čerstvého vzduchu v létě. Hora je rovněž domovem dvou známých destinací: jeskynní hory Tianlong a chrámu Shenshou. Vstupné se tu pohybuje okolo 195 Kč.
 

3 Chrám dvou pagod (双塔寺)



Chrám dvou pagod, oficiálně známý jako chrám Yongzuo, je chrám složený ze dvou pagod z dynastie Ming. Tyto dvě dobře zachovalé pagody, Wenfeng a Xuanwen, mají za sebou historii čítající skoro 400 let. Obě jsou osmirohé a střechy mají pokryté smaragdově zelenými glazovanými dlaždicemi. Sahají do výšky více než 54 metrů, jsou to tedy nejvyšší existující starověké budovy v Taiyuanu. Jsou kulturním symbolem města. Vstupné se tu pohybuje okolo 120 Kč (v létě) a 80 Kč (v zimě).
 

2 Pevnost rodiny Chang (常家庄园)



Nacházející se 38 kilometrů od centra města Taiyuan je pevnost rodiny Chang soukromým sídlem rodiny Chang, jedné z několika bohatých obchodních klanů, které žily v Shanxi během dynastií Ming a Qing. Návštěvníci při vstupu do obrovského areálu minou kamenný obloukový most a vysokou bránu k ulici dlouhé 650 metrů, jež je vydlážděná dlaždicemi táhnoucími se od východu na západ. Pokrývající více než 600 000 metrů čtverečních má areál přes 4 000 pokojů, přes 50 budov a 13 zahrad. V každém nádvoří v areálu můžeme vidět cihlové, kamenné a dřevěné sochy, které jsou považovány za jedny z nejpropracovanějších příkladů dekorativních architektonických prvků dynastie Qing. Vstupné se tu pohybuje okolo 230 Kč.
 

1 Chrám předků Jin (晋祠)



Nachází se 25 kilometrů jihozápadně od Taiyuan. Chrám předků Jin se chlubí několika starověkými stavbami umístěnými v klidném prostředí. Je známý pro svoji kombinaci pompézní architektury a šikovně vyřezávaných soch. Kombinace budov, zahrad, soch, nástěnných maleb a kamenných desek činí chrám vzácným kulturním dědictvím Číny.

Říká se, že když nenávštívíš Chrám předků Jin při návštěvě Taiyuanu, je to, jakobys nenavštívil Zakázané město při návštěvě Pekingu. Stavba chrámu začala ještě před dynastií Severní Wei (386 - 557) k uchování věčné památky Shu Yu, druhého dítěte císaře. Holy Mother Hall, nejstarší budova v chrámu, je jedna z hlavních atrakcí chrámu. Dalším lákadlem je to, že spousta císařů a básníku tu zanechalo vyryté nápisy na deskách. Ten nejznámější byl napsán císařem Taizong z dynastie Tang (618 - 907) v roce 646. Vstupné se tu pohybuje okolo 270 Kč na osobu.

Poslední okouzlující místo v Taiyuanu jste již dočetli, takže na které místo byste se nejraději podívali? Které z nich vás nejvíce zaujalo?


FOTO: china.org.cn, chinanews.com, bytravel.cn
 

ZDROJ: china.org.cn, slovnik-cizich-slov.abz.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9