Pět nejzajímavějších úkolů, které můžete dostat na čínské škole

18:30 | 18.04.2016 wmxj5312hb 4
Domácí úkoly, postrach každého studenta. Ne vždy jsou ale hrozivé, někdy můžou být i zajímavé a užitečné. Jaké úkoly můžete dostat na čínské škole? To se dozvíte v tomto článku.
Studium.
Studium. FOTO: anya / AsianStyle.cz
1) Hrát scénky
Naším úkolem bylo zahrát dvě scénky, na první jsme byli po dvojicích, na druhou jsme se pak rozdělili podle zemí. První z nich shuanghuang, což je u Číňanů celkem oblíbený druh zábavy. Jeden z dvojice mluví a druhý předvádí to, co první říká. Jako druhou jsme měli předvést něco z našich zemí, s kamarádkami jsme si vybraly scénku se čtyřma rukama. Jak to dopadlo? Na to se podívejte ve videích níže. Bohužel moje technika nepracuje úplně podle mých představ, a tak se mi nepodařilo přidat titulky přímo do videa. Překlad najdete pod videem.

Shuanghuang

Dnešní hodina angličtiny je celkem těžká…
Zkouším číst text, ale nerozumím ničemu.
Protože nerozumím, dívám se z okna.
Venku na stromě jsou dva ptáci, matka krmí mládě, jsou tak roztomilí, dojalo mě to.
Pak jsem viděla kočku, která sežrala malého ptáčka. Tohle mě rozesmutnělo.
Protože jsem byla smutná, znova jsem se zaposlouchala do výkladu.
Výklad je nudný, a tak jsem se začala dívat na našeho učitele. Je tak krásný, pořád se na něj musím dívat.
V mé představivosti mi říká „vezmi si mě“.
Já odpovídám „ano“!
Všichni spolužáci si myslí, že jsem divná.
Najednou mi došlo, že se mě učitel ptal, jestli bych nemohla udělat nějaké úkoly navíc.
Tohle je můj konec.


Čtyři ruce



2) Zpívat na hodině
Mezi další zajímavé úkoly v zimním semestru patřil i tento. Protože jsme probírali lekci o hudbě, učitelka nás nechala naučit se čínskou píseň a zazpívat ji na hodině. Na tuto hodinu přišli jen čtyři lidi (z devíti) a já jsem jediná, kdo má video, protože naše paní učitelka má ráda k-pop (a já zpívala čínskou verzi Miracles in December od EXO). Na videu není celá písnička, kvalita není nejlepší, protože je to natočené na telefon, ve třídě byla zima a já jsem byla nervózní, ale doufám, že se to třeba aspoň někomu bude líbit.




3) Vytvořit si realitní kancelář a prodávat byty
Jedním z prvních úkolů letního semestru bylo vytvořit si s kamarádem imaginární realitní kancelář a na hodině prodávat byty. My jsme si s kamarádkou vytvořily realitku s názvem EA Huaxi, připravily jsme si logo, plány všech bytů a všechny potřebné údaje. Musím říct, že tento úkol jsem celkem uvítala, protože je kreativní a je dobré zkusit si všechno (nevíme, kam nás v budoucnu vítr zavane). I když jsme nad kreslením plánků strávily dva dny, stálo to za to a aspoň máme něco na památku. Na fotky z tohoto úkolu se můžete podívat níže.
 
​Logo naší realitky, EA Huaxi.
 
Plány bytů, které naše realitka nabízela.


4) Hrát čínské šachy
Tento úkol mi přišel asi nejzajímavější (a nejšílenější) ze všech. Ve dvojicích jsme dostali jednu sadu šachů a naším úkolem bylo najít čínského kamaráda, který nás naučí hrát čínské šachy. Přes víkend jsme se ptaly několika kamarádů, většina z nich ale neměla čas. Nakonec se mezi mými kamarády našel jeden, který čas měl a šachy nás naučil. V pondělí na hodině pak všichni hráli a učitelka chodila mezi námi, dívala se a radila nám. Já s mojí spolusedící jsme měly skóre 1:1. Nejdřív jsem já svým kanónem „snědla“ jejího krále, v dalším kole pak ona svým autem „snědla“ mého krále. Jsem ráda, že dostáváme takové úkoly, protože aspoň máme šanci lépe porozumět čínské kultuře (a s čínskými kamarády u piva si pak zahrát a porazit je).
 
Čínské šachy


5) Co je to „mianzi“?
Nejnovější úkol, který jsme dostali. Měli jsme za úkol zeptat se svých čínských kamarádů, co je to mianzi. Natočili jsme video, sestříhali ho a pak jsme měli říct vlastní názor. Mianzi v překladu znamená tvář, v přeneseném významu hrdost. Většina čínských kamarádů za příklad uváděla toto: „Když pozveš šéfa na jídlo a on tvé pozvání přijme, dá ti tím mianzi (budeš na to hrdý). Když ale někoho zveš opakovaně a on stále odmítá a vymlouvá se, na to moc hrdý nebudeš.“ Dalším příkladem bylo toto: „Když si někdo kupuje drahé věci, nejnovější Apple, drahé značky, chce, aby to vypadalo, že má hodně peněz (má mianzi). Když tě čínský kamarád pozve na jídlo, nechce ztratit tvář (hrdost), a proto jdete do drahé restaurace, kde utratíte hodně peněz. To, že on pak zbytek měsíce jí instantní nudle, protože nemá peníze, to už je věc druhá.“ Já bych ráda uvedla svůj vlastní příklad. Evropská unie má 28 členských států, ale Xi Jin Ping přijel jen do jednoho z nich, k nám do České republiky. Kdyby chtěl, mohl jet kamkoliv jinam, ale on přijel k nám, čímž nám všem dal mianzi (nevím, jak ostatní lidé, sto lidí, sto názorů, ale já na toto hrdá jsem. Podle mě návštěva prezidenta a spolupráce je dobrá věc, čínská populace je přibližně jedna pětina populace celého světa a čínská ekonomika je ve světě číslo jedna. Spolupráce v budoucnu může přinést nové investice, nová pracovní místa a pomůže naší ekonomice postavit se zpět na nohy.)

 
FOTO & VIDEO: anya / AsianStyle.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9