Krabi, thajský ráj na zemi [Cestopis]

16:00 | 06.03.2018 Seps 2
Pojďte se s námi vydat na písečné pláže, jezera uprostřed tropického pralesa nebo hřbet slona. To vše a mnohem více nabízí provincie Krabi na jihu Thajska. Možná se stane příští destinací i pro vaši vysněnou dovolenou.
Thajsko - pláž Ao Nang
Thajsko - pláž Ao Nang FOTO: Lucie Bartošová
Pokud plánujete navštívit Thajsko, pak byste si neměli nechat ujít krásy provincie Krabi. Od hlavního města Bangkoku je to sice téměř 800 km, ovšem díky leteckému spojení je možné tuto vzdálenost překonat už za hodinu a pár minut.

Jedním z největších lákadel Krabi jsou písčité pláže, azurová voda a vysoká skaliska. Velmi oblíbenou činností turistů je potápění a návštěva přilehlých ostrůvků s panenskou přírodou. Obecně se doporučuje navštívit Thajsko v prosinci či lednu, kdy se denní teploty pohybují okolo třiceti stupňů. Pokud se rozhodnete jet v létě, ujistěte se, že vám nevadí teploty okolo čtyřicítky. Na podzim se tu naopak můžete potýkat s monzunovými dešti. Plánujte proto datum pečlivě.
 

Pláž Ao Nang a pláž Railay


Z letiště Krabi vás místní taxíky či dodávky pro turisty dovezou na pláž Ao Nang asi za půl hodiny. Ze samotného městečka Krabi to pak trvá jen něco přes čtvrt hodiny. S dopravou po Thajsku, a to hlavně v turisticky vyhledávaných oblastech, si nemusíte dělat nějaké větší starosti. Většinou to funguje tak, že jen co někam dojedete nebo doletíte, než se stihnete rozkoukat, samotní thajci vás osloví a zeptají se, kam si přejete jet. Služby pro turisty thajci rozjeli ve velkém a turisté tak nemusí mít obavy, že by se někam nemohli rychle a levně dostat. Jejich angličtina sice bývá lámaná, na základních věcech se s nimi však domluvíte. A i když jsme se právě do těchto končin vydaly pouze já se sestrou, co by dvě dívky jsme tu nemusely mít strach. Všichni byli velice milí a ochotní s čímkoli pomoci.



Ubytování u pláže Ao Nang je velmi různorodé a to jak finančně, tak i co se komfortu týče. Kdo však hledá, může sehnat velmi kvalitní ubytování s příjemným personálem kousek od pláže a to za pro Čecha nízkou cenu. Cesta vedoucí k pláži i podél ní je lemovaná stánky s jídlem, restauracemi i obchůdky s oblečením a suvenýry.



Potkáte tu převážně turisty a také velké množství mezinárodních párů, což vám připomene, že láska se neomezuje hranicemi ani národností. Thajská dobrosrdečná povaha, úsměvy, paprsky slunce a šumění vln jsou kombinací, která vytváří všudypřítomnou uvolněnou atmosféru.

Podél pláže se zelenají listnaté i jehličnaté stromy, které poskytují příjemný stín. Velmi autenticky působí dřevěné loďky, kterých je na pláži nespočet a co chvíli převáží turisty na některé z přilehlých ostrovů a pláží. Je to také jediný způsob, jak se dostat na pláž Railay či Ton Sai.


Pláž Railay

Od vnitrozemí jsou totiž odřízlé horami. To z nich dělá unikátní místa, kam může člověk utéct od všedních starostí a ruchu a užít si trochu toho ráje na zemi. Oblíbené je zde ubytování v bungalovech, které je velmi levné.
 

Výletní balíčky


Pokud nechcete strávit celý pobyt pouze na pláži, stačí se porozhlédnout po stáncích nabízejících výlety po okolí. Jejich nabídka i ceny bývají většinou stejné. S vámi zvolenou mini cestovní kanceláří si můžete dohodnout různé kombinace výletů a stihnout tak za jeden den víc věcí naráz. Kromě výjezdu na nedaleké ostrovy se vám nabízí jízda na slonovi, koupání ve smaragdové laguně či horkých vodopádech nebo třeba návštěva svatyně či jízda na čtyřkolkách.



Ceny výletů do vnitrozemí jsou docela přijatelné a zahrnují vstupné, dopravu dodávkou, pitnou vodu a oběd. Z vlastní zkušenosti doporučuji Smaragdovou lagunu. Toto příznačně pojmenované přírodní koupaliště se nachází asi 70 km východně od pláže Ao Nang v srdci tropického pralesa a nabízí nezapomenutelný zážitek.


Smaragdová laguna

Asi kilometr od této laguny lesní cestou se nachází Modré jezírko s, jak už název napovídá, modrou vodou. To není určeno ke koupání, ovšem přirozeně modrá barva vody vás i tak uchvátí.

Pro ty, kteří se nechtějí pouze zchladit ve smaragdovém jezeře, ale také si prohřát klouby v léčivé vodě, jsou ideálním místem Vodopády horkých pramenů. Jedná se o seskupení přírodně vytvořených bazénků sestupujících kaskádovitě do řeky, přes které neustále proudí voda z horkých pramenů. Pokud byste přece jen naznali, že horká voda v tomto podnebném pásu není pro vás to pravé, můžete si zaplavat ve zmíněné řece, která je oproti pramenům opravdu chladivá.



Abychom se ale odklonili od vodních radovánek, dalším úžasným zážitkem je jistě jízda na hřbetě slona. Jedno z míst, které tuto aktivitu nabízí, se nachází asi 20 km severo-východně od pláže Ao Nang a to v blízkosti svatyně Tygří jeskyně. Samotnou svatyni jsem sice nenavštívila, ovšem zvenčí působí majestátně, stejně jako velká socha Buddhy opodál na vrcholku kopce, ze kterého je krásný výhled na okolí. Jízdy na slonovi se nemusíte bát. Na tomto místě mají na slonech zvláštní postroj s připevněnou lavičkou, takže nemusíte mít strach, že sklouznete dolů nebo se slona při jízdě nějak nevhodně dotknete. Průvodci nechají slona víceméně jít, kudy chce. S námi se například zašel osvěžit přímo do jezera a poté projít do lesa. Teprve až sedíte tam nahoře si opravdu uvědomíte, jak neskutečně velké toto zvíře je, a skoro se vám tají dech, když s vámi majestátně kráčí krajinou.



Provincie Krabi toho zkrátka nabízí hodně a je jen na vás, co vše se rozhodnete vyzkoušet a objevit. Ať už vás ale lákají písčité pláže, potápění, výlety do přírody nebo exotické jídlo, přijdete si tu určitě na své.

Zaujala vás tato destinace? Nebo už jste ji navštívili a chcete se o své zážitky z ní či Thajska celkově podělit s ostatními? Nebojte se svůj názor sdělit v komentářích.

FOTO: Lucie Bartošová, Kamila Bartošová

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9