Slum v Gangnamu? Ano, vítejte v Guryongu

11:00 | 29.06.2018 Zubata 0
Kdo by řekl, že v nejluxusnější čtvrti Soulu, Gangnamu, se nachází místo, kde žijí jedni z nejchudších obyvatelů Koreje? A přesto můžeme v této čtvrti najít Guryong – poslední soulský slum.
Guryong Village v zimě
Guryong Village v zimě FOTO: flickr.com/photos/makehope/
Guryong je oblast nacházející se v části Gangnamu. Vznikla v 80. letech, kdy byli obyvatelé chudších částí města nuceni se přestěhovat kvůli výstavbě pro Asian Games v roce 1986 a Olympijské hry v roce 1988. V té době většina vystěhovaných doufala, že je to pro ně jenom dočasné řešení a brzy si najdou lepší ubytování. Nicméně slum přetrvává až do této doby a mnozí z jeho původních obyvatel v něm žijí dodnes. Nejsou ale jediní, kdo obývá slum – najdou se zde například tací, kteří byli donuceni zde vyhledat přístřeší kvůli nepříznivým životním událostem, jako je například bankrot, ztráta protějšku nebo zaměstnání.  


Guryong 

Domy provizorně vyrobené z plechu, dřeva, plachet a v lepším případě z cihel jsou nelegálně postavené na pozemku o velikost přibližně 266 304 m². Mnozí z nich zde žijí celý život a musí vyžít s rozpočtem 200 000 wonů na měsíc, což je přibližně 4000 Kč. Živí se například jako dělníci na stavbách nebo uklízečky, někteří z nich poskytují služby pro guryonskou komunitu. Ve slumu se nachází i kostel a školka. Slum také sužuje různý hmyz, který se už stal odolným vůči veškerým dostupným repelentům, takže se ho obtížně zbavuje. V domech často chybí základní vybavení, jako je sociální zařízení, a záchody bývají společné pro několik obydlí. Kromě toho v Guryongu také vznikají požáry, které ničí domy a občas i berou lidské životy.

kjhkjkjhk
Požár ve slumu v roce 2014

Město Soul v minulosti už několikrát přišlo s návrhy a plány na přemístění komunity a rekonstrukci Guryongu. Na jeho místě by měly vzniknout bytové domy, kde by měli najít nový domov i nynější rezidenti chudinské čtvrti.  O obnově oblasti se mluví už dlouho, avšak domluva mezi vlastníky pozemků, obyvateli slumu a městem je složitá. Pokud bude slum renovován, jeho obyvatelé musejí být odškodněni a musí jim být poskytnuto náhradní ubytování. Město sice zařídilo dočasné bydlení pro residenty Guryongu, ovšem pro mnohé z nich je nájem v těchto náhradních domech příliš vysoký. Navíc nikdo obyvatelům nezaručí, že se po renovaci opravdu budou moci vrátit zpátky. Stavba bytových domů je momentálně naplánovaná na rok 2020, avšak slum a jeho obyvatelé zatím stále zůstávají na stejném místě a je možné, že se rekonstrukce znovu protáhne. Obyvatelé Guryongu stále doufají v nový život mimo slum a lepší životní podmínky. Avšak jejich osud je stále nejasný a zdali se jim dostane opravdové pomoci také není jisté.

Galerie fotek ze slumu: click


ZDROJ: english.yonhapnews.co.kr, theguradian.com, apolloroid.wordpress.com, reuters.com
FOTO: flickr.com, ko.wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9