TOP 10 starověkých mauzoleí v Číně

16:00 | 03.10.2015 Peťul_TripleS 0
Jaká starověká mauzolea byste měli rozhodně při návštěvě Číny navštívit? Která z nich stojí za návštěvu? Výčet deseti nejlepších najdete v tomto článku.
Východní mauzoleum dynastie Čching
Východní mauzoleum dynastie Čching FOTO: zhaom/flickr.com
# 10 Mauzoleum Hanyang (汉阳陵)



Mauzolem Hanyang se nachází v obci Zhanjiawan, 20 kilometrů severně od Xi'an. Bylo postaveno v roce 153 před naším letopočtem. Zabírající plochu 20 kilometrů čtverečních zahrnuje mauzoleum hrob císaře Ťing-ti a jeho císařovny, dále pak severní a jižní pohřební jámy, obřadní místo, hřbitov lidských obětí a hřbitov zločinců. Výstavní síň vnějších jam byla otevřena v roce 2006, což je vůbec první podzemní muzeum v Číně.

# 09 Východní mauzoleum dynastie Čching (清东陵)



Východní mauzoleum dynastie Čching se nachází na úpatí hory Changrui ve městě Zunhua, provincii Hebei. Mauzoleum sestává z 15 císařských hrobek a pokrývá 2 500 kilometrů čtverečních. Nejnádhernější stavba na území Východního mauzolea dynastie Čching bylo mauzoleum Dingdong, mauzoleum ovdovělé císařovny Cixi. Trvalo šest let, než se vybudovalo, a stálo 2,27 milionů taelů stříbra.

# 08 Západní hrobky Xia (西夏王陵)



Západní hrobky Xia jsou na úpatí hor Helan ve městě Yinchuan, samosprávné oblasti Ningxia Hui. Pokrývají 40 metrů čtverečních a zahrnují 8 císařských hrobek a 70 družicových hrobek. Prostranství každého hrobu mauzolea je kompletní architektonickou skupinou o rozloze více než 100 000 metrů čtverečních.

# 07 Mauzoleum Maoling (茂陵)



Mauzoleum Maoling se nachází v obci Maoling, městě Nanwei, 40 kilometrů severně od města Xi'an, provincii Shaanxi. Mauzoleum Maoling je hrobkou císaře Wu-ti (156 - 87 př.n.l.) ze západní dynastie Han (206 př.n.l. - 9 n.l.). Mauzoleum bylo postaveno v roce 155 před naším letopočtem a trvalo 53 let, než se dokončilo.

# 06 Mauzoleum Qiaoling (桥陵)



Mauzoleum Qiaoling se nachází v obci Anwang, okrese Picheng, provincii Shaanxi. Mauzoleum je císařským mauzoleem císaře Ruizong dynastie Tchang (618 - 907 n.l.), dvou královen, jeho synů a dcer. Mauzoleum se rozkládá na ploše 852 metrů čtverečních.

# 05 Mauzoleum Žlutého císaře (黄帝陵)



Mauzoleum Žlutého císaře je pohřebištěm legendárního čínského Žlutého císaře. Je umístěno v Yan'an, provincii Shaanxi. Žlutý císař, pojmenovaný Xuan Yuan, byl hlavou klanu od dávných časů a byl respektován jako předchůdce čínského národa. Mauzoleum bylo postaveno císařem Wu-ti z dynastie Han (202 př.n.l. - 220 n.l.) jako obětní oltář.

# 04 Mauzoleum Qianling (乾陵)



Mauzoleum Qianling je jednou z hrobek dynastie Tchang (618 - 907 n.l.) nacházející se v okrese Qian, provincii Shaanxi. Bylo postaveno v roce 684 n.l. (s dodatečnou výstavbou až v roce 706) a několik členů královské rodiny tu bylo pohřbeno včetně císaře Gaozong (649 - 683 n.l.) z dynastie Tchang a jeho ženy Wu Zetian, která byla v Číně jedinou vládnoucí císařovnou (690 - 750 n.l.).

# 03 Mauzoleum prvního císaře dynastie Čchin (秦始皇陵)



Mauzoleum prvního císaře dynastie Čchin (221 - 206 př.n.l.) se nachází asi 5 kilometrů východně od okresu Lintong, provincie Shaanxi. Dle Zápisků historika začal Čchin Š'-chuang-ti budovat své mauzoleum poté, co se stal císařem státu Čchin v roce 246 př.n.l. V roce 221 př.n.l. stát Čchin sjednotil dalších šest států severovýchodní Číny a založil dynastii Čchin. Pak přinutil přes 70 000 zločineckých otroků, aby pokračovali ve stavbě. Zabralo to 36 let, než se dokončil tento projekt.

# 02 Hrobky Ming (明十三陵)



Hrobky Ming se nachází na jižním svahu hory Tianshou, asi 50 kilometrů severozápadně od Pekingu. Místo bylo vybráno třetím císařem dynastie Ming, Jung-le (1402 - 1424), který přesunul hlavní město z Nanjing do Pekingu, současného hlavního města Číny. Po vybudování Císařského paláce (Zakázané město) v roce 1420 si císař Jung-le zvolil své vlastní pohřebiště a vytvořil své vlastní mauzoleum.

# 01 Čingischánovo mauzoleum (成吉思汗陵)



Čingischánovo mauzoleum se nachází ve městě Erdos, autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Stavilo se čínskou vládou od roku 1954 do roku 1956. Obsahující tradiční mongolský styl není mauzoleum skutečné pohřebiště Čingischána, protože jeho pohřebiště zůstává nadále záhadou. Je to jen kenotaf, kde rakev neobsahuje  žádné tělo, ale jsou tam jen pokrývky hlavy a dekorace.


FOTO: paytonle/flickr.com, jakezhoup/flickr.com, sachaloitz/flickr.com, andyqiang/flickr.com, zzzoz/flickr.com, caopeng/flickr.com, johnsonhan/flickr.com, clancyr/flickr.com, zhaom/flickr.com, hong-xiao/flickr.com
ZDROJ: china.org.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9