TOP 10 okouzlujících míst v Jinanu, Číně

20:00 | 21.10.2014 Peťul_TripleS 0
S historií trvající více než 4 600 let je Jinan politické, vojenské, hospodářské a kulturní centrum východní provincie Shandong. Proto si pojďme přiblížit desítku míst, kam byste tu měli rozhodně zavítat. Jste připraveni?
Pramen Baotu
Pramen Baotu FOTO: news.iqilu.com
S více než 100 prameny je město známé jako čínské Město pramenů. Mezi nimi je pramen Baotu nejznámější. Je napájen podzemní vodou ze tří výpustí a o vodě tryskající z pramene se říká, že dokáže dosáhnout až k 26,49 metrům.

Spolu s pramenem Baotu nabízí město další atrakce, které musíte vidět, včetně hor, vodopádů, jezer a řek.

# 10 Obec Zhujiayu (朱家裕)



Nacházející se ve mě Zhangqiu, na jihovýchodě Jinanu, je obec Zhujiayu známá jako No.1 Obec v provincii Shandong. Postavena na počátku dynastie Ming (1368 - 1644) se obec původně jmenovala Chengjiaoyu a poté se jí změnilo jméno, protože její obyvatelé byli všichni příjmením Zhu. Místo si po 600 let zachovává více než 200 historických budov, 20 kamenných mostů, různých starobylých hal a chrámů. V roce 2005 byla obec Zhujiayu jmenována jednou z nejznámějších „Historických a Kulturních vesnic“ v celé zemi.

# 09 Pramen Black Tiger (黑虎泉)



Pramen Black Tiger, nacházející se na jižním břehu podél příkopu města, je druhý největší pramen v Jinan působící na průchodu vody. Pramenitá voda stoupá z jeskyně a z kaskád ze tří kamenných zvířecích hlav s pádem o výšce 28 metrů do kamenného rybníčku, který je 13 metrů dlouhý a devět metrů široký. Větry vydávají děsivý řev, protože vanou skrze jeskyni, kde voda vytéká. Z toho důvodu dostal pramen jméno Heihu nebo-li Black Tiger. Voda z pramene je tak čistá, že můžete vidět mnoho místních obyvatel, kteří si ji odnáší domů k pití.

# 08 Xiuyuan River Scenic Area (绣源河风景区)



Xiuyuan River Scenic Area se nachází v jihozápadní části městečka Mingshui, města Zhangqiu. Pokrývající 1 300 hektarů sousedí oblast s přehradou Zhugewu na severu a s Botanickou zahradou Jinan na jihu. Park nabízí mokřady, různé květiny, rostliny a vodní ptactvo. Když nastane tma, užívání si vodní clony nebo hudební fontány na břehu jsou bezpochyby nejromantičtější zážitky během návštěvy této oblasti.

# 07 Ulice Qushuiting (曲水亭街)



Nacházející se v distriktu Lixia městského centra Jinan je ulice Qushuiting významnou historickou alejí ve městě. S 520 metry na výšku a průměrně 2,86 metrů na šířku míjí ulice konfuciánský chrám Fuxue na západě a Palác Prince De na východě. Alej se drží směru Winding Water Creek, který spojuje vodu z pramene Pearl a Palace Pool. Procházkou podél klidné aleje můžete uniknout shonu města a užít si chvíli klidu o samotě s přírodou.

# 06 Baimai Spring Park (百脉泉公园)



Baimai Spring Park leží na dvoře chrámu Longquan, městečka Mingshui, asi 50 kilometrů západně od Jinan. O rozloze 25 hektarů byl park postaven v roce 1986 a skládá se z pramene Moquan, jezera East Mawan, pramene Lotus, pramene Shuyu a zahrady Qingzhao Temple Poetry Garden. Zdroj pramene Moquan leží hluboko v zemi, což dává vodní hladině inkoustovou barvu jako stín. Voda z pramene Lotus tryská z pěti podzemních výpustí, díky čemuž vlnky na povrchu vypadají jako rozkvetlé lotosy. Chrám Qingzhao je starobylá rezidence Li Qingzhao, nejvýznamnější ženské básnířky z dynastie Song (960 - 1279).

# 05 Jiuru Mountain Scenic Area (九如山瀑布群风景区)



Jiuru Mountain Scenic Area se nachází v distriktu Licheng, asi 48 kilometrů jihozápadně od centra města Jinan. Národní lesní park nabízí rozmanité scenérie včetně osmi rybníků, devíti vodopádů, 24 pramenů a 36 vrcholů. S rozlohou 36 kilometrů čtverečních pokrývají více než 97 procent místa různé druhy vegetace. S nádhernými vodopády, smaragdovými rybníky, nádherným kaňonem, tyčícími vrcholy a vinoucí se stezkou si mohou návštěvníci užít velmi různorodé, ale vždy úchvatné scenérie po celý rok.

# 04 Five Dragon Pool (五龙潭)



Nacházející se před západní bránou starého centra města Jinan je Wulong Pool nebo-li Five Dragon Pool napájena skupinou artéských krasových pramenů. S pramenem Baotu na jihu a jezerem Daming na severu je kvalita vody jezírka nejlepší ze všech pramenů ve městě. Five Dragon Pool Park, který byl postavený v roce 1985, se skládá hlavně z jezera, jezírka a 27 různých pramenů. Architektura parku přijala stavební základní prvky ze severní i z jižní Číny. Říká se, že místo bylo kdysi sídlem známého generála Qin Qiong v dynastii Tang (n.l.? - 638).

# 03 Jezero Daming (大明湖)



Jezero Daming, které je v centru města, je považováno za jedno z turistických míst v Jinan, který musíte prostě vidět. O rozloze 46 hektarů je jezero napájeno spoustou artéských krasových pramenů, a proto si zachovává konstantní úroveň vody po celý rok. Průměrná hloubka jezera je dva metry a jeho nejhlubší bod leží asi čtyři metry. Když přijde léto, lotosy ve vodě kvetou a polovina Daming Lake Park je plná jejich voňavou vůní. Vrby obklopují jezero ze tří stran a ve větru se houpají. Pokud stojíte o pohled z ptačí perspektivy na celou oblast a celé město, tak neváhejte a běžte na nejvyšší patro Chaoran Pavillon, který je postavený na samotném jezeře.

# 02 Pramen Baotu (趵突泉)



Pramen Baotu je bezpochyby nejznámější atrakcí v Jinan. Je to artéský krasový pramen napájený podzemní vápencovou vodou skrze tři výpustě. Objem vody přicházející do pramene může dosáhnout za den 240 000 kubických metrů a voda tryskající ven může prý dosáhnout až 26,69 metrů. Pramenitá voda, čistá a průhledná, je ideální pitnou vodou. Teplota vody zůstává konstantní 18 po celý rok. Baotu byl vyhlášen jako No.1 Pramen pod nebesy císařem Qianlong v dynastii Qing (1644 - 1911) a od té doby se pramen stal symbolem města.

# 01 City Moat Tour (护城河游船观景)



Městský vodní příkop táhnoucí se kolem starého centra Jinan je jediný vodní příkop v Číně napájený pramenitou vodou. Díky své celkové délce 6,9 kilometrů spojuje vodní příkop čtyři hlavní prameny: Baotu, Black Tiger, Peal a Five Dragon. Obklopuje řadu scénických míst, historických a kulturních památek. Během výletu po vodním příkopu si můžete vychutnat mnoho z malebné přírodní scenérie města včetně jezera Daming, pramene Black Tiger a mokřadů na východě.


Zaujalo vás některé z míst nebo jste už některé navštívili? Nestyďte se a podělte se s námi o vás názor či nezapomenutelný zážitek.


FOTO & ZDROJ: china.org.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9