TOP 10 okouzlujících míst v Urumqi, Číně

13:01 | 08.10.2014 Peťul_TripleS 0
Urumqi je hlavní město oblasti Xinjiang v severozápadní Číně. Může se chlubit unikátními lidovými zvyky, bohatými zdroji, sladkým ovocem a krásnou krajinou. A co byste tu měli rozhodně vidět? To si nyní povíme.
Park Shuimogou
Park Shuimogou FOTO: china.org.cn
Urumqi, což znamená v mongolském jazyce Dzungarů krásná pastvina, je hlavní město ujgurské autonomní oblasti Xinjiang v severozápadní Číně. Bývalo hlavním středem na Hedvábné stezce během čínské dynastie Tang (618 - 907) a vypracovalo si svoji pověst jako hlavní kulturní a obchodní centrum během dynastie Qing (1644 - 1911).

Urumqi je oblíbenou destinací spousty turistů, a to jak z domova i ze zahraničí. Etnické oblečení, umělecké ruční práce a kuchyně se tu dá pořídit za velmi atraktivní cenu.

A kam byste tu měli rozhodně zavítat?

# 10 Velká mešita Shaanxi (陕西大寺)



Velká mešita Shaanxi se nachází na cestě Yonghezheng silnice Hepin v Urumqi. Odhaduje se, že byla postavena během vlády Qianlong (1735 - 1796) a Jiaqing (1796 - 1820) a znovu byla přestavěna v roce 1906, v 32. roce panování císaře Guangxu. O rozloze 5 186 mětrů čtverečních je mešita největší mešitou etnické skupiny Hui ve městě Urumqi.

Mešita je čtyřúhelníkový komplex s výhledem na východ. Jejím nejvýraznějším prvkem je cihlová dřevostavba s prosklenou taškovou střechou v souladu se stylem staveb centrální Číny, která je ve skutečnosti zřídka vidět v Xinjiang. Díky tomu se těší výborné pověsti muslimů v Urumqi a má velkou historickou a architektonickou hodnotu.

# 09 Silk Road International Ski Resort (丝绸之路国际滑雪场)



Nacházející se uvnitř národního lesoparku v horách Tianshan, je 38 kilometrů jižně od města Urumqi Silk Road International Ski Resort největší v celém severozápadu a jeden z nejlepších v Číně. Nadmořská výška se tu pohybuje od 1 800 metrů po 2 500 metrů. Průměrná teplota v zimě je kolem -10°C. Je to ideální místo pro lyžování v zimě a pro užívání trochu chladného vzduchu v létě.

Středisko je vybaveno 6 trasami, 2 vyhlídkovými lanovkami do starého lesa, pěti lanovkami, terénem pro skateboardování a spoustou dalších zábavních zařízení. O rozloze 12 kilometrů čtverečních má středicko kapacitu 10 000 lidí.

# 08 Staré město Wulabo



Staré město Wulabo se nachází u jezera Wulabo, asi 10 kilometrů od jihozápadního předměstí města Urumqi. Jedná se o starobylé místo, kde se můžete přenést do dynastií Tang a Yuan (618 - 1207). S nadmořskou výškou 1 100 metrů je město ve tvaru čtverce o rozměrech 550 metrů od jihu k severu a 450 metrů od východu k západu. Ačkoli bylo postaveno před více než tisícem let, město je v dobrém stavu. Bylo tu nalezeno velké množství kulturních památek včetně keramiky, cihel, zlatých náušnic, měděných zrcadel, mincí a nefritových předmětů.

# 07 Glacier No.1 (一号冰川)



Nacházející se asi 120 kilometrů jihozápadně od města Urumqi je Glacier No.1 pramenem proudu řeky Urumqi. Vzniklo asi před 4,8 miliony let během třetí doby ledové. Mezi pěti ledovci kolem Urumqi je Glacier No.1 největší. Jeho výška se pohybuje v rozmezí 3 800 - 4 000 metrů o délce asi 2,4 kilometrů a průměrné šířce 500 metrů. Ledovec je v dobrém stavu a jeho reliéf je velmi typický. Glacier No.1 označují geologové jako „živoucí fosílii“, protože je to nejlepší místo v Číně na pozorování a zkoumání moderních a starověkých ledovců.

# 06 Muzeum ujgurské autonomní oblasti Xinjiang (新疆维吾尔自治区博物馆)



Muzeum ujgurské autonomní oblasti Xinjiang bylo založeno v roce 1953 a otevřeno veřejnosti bylo až o deset let později. Je to největší centrum sbírky památek, ochrany, výzkumu a vzdělávání v rámci ujgurské autonomní oblasti Xinjiang. Muzeum se může chlubit sbírkou čítající 32 000 kulturních památek. Předměty na výstavě zvýrazňují archeologické nálezy z Hedvábné stezky a místní kulturní památky včetně hedvábí, keramiky, hliněných postav, mincí, dokumentů, knih, zbraní a přístrojů. Na výstavě jsou k vidění také místní lidové zvyky jako jsou tradiční kroje, zvyky života, jídlo a etiketa.

# 05 Horská malebná oblast Nanshan (南山风景区)



Horská malebná oblast Nanshan se nachází na severní straně Tianshan Mountains na jih od Urumqi. Oblast se může chlubit zasněženými vrcholky hor, rozhlehlými loukami, zelenými lesy, tekoucími vodopády a mohutnými skalami v různých tvarech a velikostech. Mezi hlavní atrakce patří Miaor Gully, Shuixi Gully, Zhaobi Hill, Banfang Gully, Eastern and Western Baiyang Gullies, Daxi Gully a Gangou Gully. V létě tu je chladno a je to skvělé místo pro oproštění od obvyklých letních veder.

# 04 Park Shuimogou (水磨沟)



Nacházející se pět kilometrů severovýchodně od města Urumqi je park Shuimogou slavnou malebnou oblastí uvnitř kilometru dlouhého kaňonu vytvořeného předchozím zemětřesením. Obklopen horami Qingquan, Shuita, Hongqiao a Wenquan se může park chlubit zelenými lesy, barevnými květinami, jezery a řekami stejně jako chrámy a pavilony. Jeho nejatraktivnějším rysem jsou horké prameny roztroušené po celé hoře. S průměrnou teplotou 28 - 30°C po celý rok jsou prameny dobrými pomocníky ke zmírnění potíží s pokožkou nebo artritidy.

# 03 Red Mountain Park (红山公园)



Nacházejcí se v centru města Urumqi byl Ren Mountain Park pojmenovaný po červenohnědé hoře v parku. Hora vznikla asi před 250 miliony lety a nachází se podél řeky Urumqi. Připomíná obřího ležícího draka, který natahuje krk k řece. Díky prudkému útesu a specifickému místu si hora vysloužila přezdívku Posvátná hora. Měří na výšku 910 metrů, je 1,5 kilometrů dlouhá a kilometr široká. Je tu dokonce cihlová věž o devíti úrovních na vrcholu hory. Byla postavena v roce 1788. Během posledních let byla dobře chráněná. Red Mountain je v současné době považována za symbol města.

# 02 International Grand Bazaar (国际大巴扎)



International Grand Bazaar, centrální obchodní čtvrť ve městě Urumqi, je známá jako obchodní čtvrť sušeného ovoce, nefritových předmětů a etnických koberců. Stavba byla dokončena na konci roku 2002 a otevřena veřejnosti v roce 2003. Postaveny v tradičním muslimském stylu tu mají budovy velmi výraznou etnickou kulturní atmosféru a každý den to tu navštíví spousta zákazníků.

O rozloze 4 000 metrů čtverečních nabízí místo osmdesátimetrovou vyhlídkovou věž, otevřenou mešitu, operní divadlo a restaurace. Navíc tu jsou 3 000 stánků a jednotlivých obchodů, podzemní parkoviště a obchod s potravinami Carrefour. Nyní to je jedna z nejznámějších památek v celém městě.

# 01 Heavenly Lake Scenic Spot in Tianshan Mountain (天山天池景区)



V nadmořské výšce 1 928 metrů se Heavenly Lake nachází ve spodní části Bongda Peak, nejvyšším vrcholu východní strany Tianshan Mountains, asi 110 kilometrů východně od Urumqi. O celkové rozloze 380,69 kilometrů čtverečních dává toto malebné místo na odiv jezero a okolní hory.

Vytvořeno v půlkruhovém tvaru je jezero 3 400 metrů dlouhé, v nejširším bodě 1 500 metrů široké a v nejhlubším bodě 105 metrů hluboké. Rozprostírá se na místě o rozloze 1,9 kilometrů čtverečních. Voda pocházející z horského sněhu je křišťálově bílá. Dostala překrásný název Perla Tianshan Mountains. V roce 1990 bylo malebné místo Heavenly Lake zařazeno do UNESCO.

V létě je Haevenly Lake ideálním místem pro útěk z vedra. V zimě se zmrzlé jezero obklopené zasněženými horami stává lyžařským střediskem.


Zaujalo vás některé z výše zmíněných míst nebo jste už některé navštívili? O vaše názory a zážitky se s námi podělte v komentářích.


FOTO: china.org.cn, zh.wikipedia.org
ZDROJ: china.org.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9