TOP 10 okouzlujících míst v Chengdu, Číně

18:00 | 14.09.2014 Peťul_TripleS 2
Chengdu, hlavní město provincie Sichuan na jihozápadě Číny, je historické město a obchodní centrum. Může se chlubit velkým množstvím přírodních a kulturních památek kulturního dědictví. Jaká místa byste tu měli rozhodně navštívit?
Zavlažovací systém Dujiangyan
Zavlažovací systém Dujiangyan FOTO: commons.wikimedia.org
Město se vyznačuje jako jedno z nejdůležitějších center taoismu, má nejstarší existující zavlažovací projekt na světě a je rozsáhlým místem výskytu pandy velké. Také je dobře známé pro své chutné pochoutky a pomalé tempo života.

Chengdu se těší mírnému a vlhkému počasí po většinu roku, ale pokud uvažujete o návštěvě tohoto překrásného města, tak pouvažujte o březnu, dubnu, květnu, červnu, září, říjnu a listopadu.

Níže se podíváme na desítku okouzlujících míst v Chengdu, tak pojďme na to!

# 10 Wangjiang Tower Park (望江楼公园)



Wangjiang Tower Park se nachází na jižním břehu řeky Jinjiang, v Chengdu. Byl postaven v dynastiích Ming (1368 - 1644) a Qing (1644 - 1911) na památku Xue Tao, první ženy píšící básně v dynastie Tang (618 - 907). Pokrývá plochu 11,77 hektarů. Park se vyznačuje vodou, pavilonami, mosty a věžemi. Je známý především pro svůj jedinečný okolní bambusový les.

Chongli Tower nebo Wangjiang Tower je dominantou parku. Wangjiang Tower doslovně znamená „věž s výhledem na řeku“. Postavena roku 1889 osmiboká věž měří na výšku 39 metrů a je vyrobena výhradně ze dřeva.

Další unikátní starobylé architektonické budovy v parku včetně Yinshilou (Poem Chanting Tower), Wuyunxianguan (Five Fairy Clouds Hall) a Quanxiangxie (Fragrance of Stream Pavilion) rozhodně stojí za návštěvu. Tak směle do toho!

# 09 Hora Tiantai (天台山)



Nacházející se v Qionglai je hora Tiantai asi 120 kilometrů od Chengdu. Malebné místo se může chlubit synklinálním kopcovitým charakterem krajiny. Se svými 1 812 metry na výšku je hlavní vrchol ideálním místem na sledování východu slunce a moře mraků. Sedm vodopádů je nejslavnější atrakcí této oblasti, zejména vodopád Xiangshuitan, který se pyšní spádem až 40 metrů. Hora Tiantai je rájem pro více než 80 druhů květin, 360 druhů stromů a více než 50 druhů volně žijících zvířat.

# 08 Chrám Wuhou (武侯祠)



Chrám Wuhou, také známý jako Martial Marquis Memorial Temple, se nachází v distriktu Wuhou, Chengdu. Byl postaven v roce 223 na památku Zhude Liang, předsedy vlády státu Shu během Tří království (220 - 280). Na počátku dynastie Ming (1368 - 1644) se spojil s chrámem Zhaolie na památku Liu Bei, zakládajícímu císaři království Shu.

Je to jediný chrám v Číně, který se obětuje císaři a předsedovi. Je také největším muzeem zobrazující ostatky Tří království.

# 07 Du Fu Thatched Cottage (杜甫草堂)



Du Fu Thatched Cottage je idylický park a muzeum nacházející se na západním okraji města Chengdu, v provincii Sichuan, v blízkosti malebného Flower Rinsing Brook. Muzeum, na počest slavného básníka Du Fu (712 - 770) během dynastie Tang, je považováno za posvátné místo čínské literatury. Du Fu, jeden z největších čínských básníků, si postavil dům se slaměnou střechou u potoka v roce 1759 a žil tam asi čtyři roky. Ve své doškové chýši byl inspirován a napsal více než 240 básní včetně těch nejznámějších jako Thatched Hut Torn Apart by Autumn Wind a The Prime Minister of Shu.

# 06 Starobylé město Luodai



Založeno v dynastii Han (206 př. n. l. - 220) je Luodai starobylé město ležící na východním okraji města Chengdu, asi 20 kilometrů od centra města. Teď tu žije asi 23 000 obyvatel, z čehož jsou asi 20 000 hakkové. Z tohoto důvodu je město známé jako místo s největším počtem hakků v čínské jihozápadní oblasti.

Většina hakků ve starobylém městě Luodai jsou migranti, kteří byli přivlečeni do provincie Sichuan z provincií Guangdong, Jiangxi a Hubei kvůli mandžuským vládcům během rané dynastie Qing (1644 - 1911).

Celé městečko je dobře zachované s více než 1 000 let starými starobylými ulicemi a s bydlením, halami a obchody ve stylu Ming a Qing. Je tu tisíc metrů dlouhá hlavní ulice a sedm uliček ve starobylém městě, kde se mohou návštěvníci projít a porozhlédnout se tu. Guangdong Guildhall je dominantou města. Muzeum a park jsou místa, která také stojí za návštěvu.

# 05 Sněhová hora Xiling (西岭雪山)



Sněhová hora Xiling je národní scénické letovisko nacházející se 95 kilometrů na západ od Chengdu o rozloze 375 kilometrů čtverečních. Hlavní vrchol Miaojiling se nachází 5 364 metrů nad mořem a je zasněžený po celý rok.

Pohoří je domovem pralesů, několika druhů květin, vzácných druhů ptáků a velkého množství ohrožených druhů zvířat a rostlin. Je to ideální místo na lyžování, sáňkování, vodní lyžování, jízdy balónem a závěsné létání.

# 04 Jinsha Relics Museum (金沙遗址)



Jinsha Relics jsou pozůstatky z vesnice Jinsha, Supo Town, severozápadního Chengdu, sahající až do dynastií Shang (1 600 - 1 046 př. n. l.) a Zhou (1 046 - 225 př. n. l.). Místo bývalo hlavním městem starověkého království Shu, centra starověké civilizace podél horního toku řeky Yangtze v průběhu 12. - 7. století před naším letopočtem.

Muzeum o rozloze 300 000 metrů čtverečních se používá k uchování a vystavení památek Jinsha a dalších archeologických nálezů. Velké množství slonoviny, zlata a kousků nefritu tu jsou k vidění. Citováno z roku 2001 jsou pozůstatky považovány za nejvýznamnější archeologický objev 21. století v Číně.

# 03 Zavlažovací systém Dujiangyan



Dujiangyan je zavlažovací infrastruktura postavena guvernérem Li Bingem státu Qin roku 256 před naším letopočtem během období válčících státu Číny (476 - 221 př. n. l.). Leží na řece Min v provincii Sichuan.

Dujiangyan je jediný existující starobylý projekt na světě založený na energii vody představující odklon bez přehrady. Je široce považován za „předchůdce“ světové moderní vodní elektrárny s historií sahající více než 2 200 let zpátky. Také funguje jako prostředek k předcházení povodním a usnadnění běžné přepravy. Dnes se ještě používá pro zavlažování oblasti více než 5 300 kilometrů čtverečních.

Dujiangyan je známý jako jeden ze „tří velkých hydraulických a technických projektů dynastie Qin“. Zbývajícími jsou kanál Zhengguo v provincii Shaanxi a kanál Lingqu v provincii Guangxi.

Dujiangyan je také jedno ze známějších turistických míst Číny se spoustou historických památek v okolí této oblasti.

# 02 Základna výzkumu pro chov pand velkých v Chengdu (成都大熊猫繁育研究基地)



Základna výzkumu pro chov pand velkých v Chengdu je organizace zabývající se ochranou, chovem a výzkumem volně žijících živočichů, zejména pand. Byla založena roku 1987, kdy bylo ve volné přírodě šest pand.

O rozloze 106 hektarů čítá populace pand velkých v základně 113, což je největší skupina na světě.

Několik dalších volně žijících nebo ohrožených živočichů jako například pandy červené a opice zlaté, které tu žijí a také se tu chovají.

# 01 Mount Qingcheng (青城山)



Nachází se na jihozápadě Dujiangyan, v provincii Sichuan. Dá se tvrdit, že Mount Qingcheng má silné kořeny v taoismu Číny. Je to slavná historická hora a jedna z hlavních krajinných oblastí národa.

Hora čelí rovině Chengdu, vzadu se předvádí řeka Minjiang a rozkládá se na ploše 200 kilometrů čtverečních. Chlubí se 36 vrcholy a osmi velkými a 72 malými jeskyněmi. Hlavní vrchol Laoxiao dosahuje až na 1 260 metrů nad mořem. V této oblasti se nachází i spousta chrámů.

V roce 2000 se zavlažovací systém Dujiangyan a Mount Qingchang zapsaly do seznamu svétového kulturního dědictví UNESCO.


Navštívili jste už některé z těchto míst nebo vás některé tak moc zaujalo, že se tam hodláte podívat? Chybí vám v tomto seznamu některé místo z překrásného město a okolí Chengdu? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích.


FOTO & ZDROJ: china.org.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9