Nesmrtelnost zajistí jen stopa člověka v dění okolo něj

18:00 | 07.08.2014 Host 2
Dalším článek, kterým nám přispěl broučkař a cestovatel Jaroslav Picka, je o pralese Tam Dao a broučcích, kteří jsou po panu Pickovi pojmenovaní.
Motýl ve Vietnamu
Motýl ve Vietnamu FOTO: Jaroslav Picka
Při mnoha návštěvách Vietnamu jsem hledal brouky v pralesích na severu a to docela úspěšně. Objevil jsem asi tucet nových, vědě dosud neznámých potemníků. Především v lesích na Tam Dao žije několik těchto broučků, kteří mají u svého latinského jména i moje jméno autorské. Dva z mnou objevených a pojmenovaných brouků nesou jména mých, již mrtvých přátel – entomologů, Aldo Olexy a Oty Brodského. (Pentaphyllus brodskyi Picka a Boletoxenus olexai Picka). Ostatně mám i brouka, kterého z této oblasti v minulém století popsal francouzský entomolog Moric Pic a dal mu jméno Tamdaous, tedy podle tohoto významného pohoří severně od Hanoi.
 
Tento plodný vědec z Lyonu popsal tisíce brouků z celého světa, ale nejvíce z tehdejší Indočíny. Mimochodem byl velice hrdý na své znalosti latiny a tak popisy ani jinak nepsal. Ještě k tomu památnému broukovi v pralese Tam Dao. Jeho popis v latině zní Niger, membris rufis. Což v překladu znamená doslova černý, údy rezavé. A opravdu tenhle hezký, asi dva centimetry dlouhý brouček, je celý měděně rezavý a jen články zadečku pod krovkami má černé. Naštěstí žije ještě další druh tohoto rodu v Japonsku a toho jsem měl ve sbírce a tak i vietnamského jsem podle něj snadno určil, i když moc černý nebyl.
 
To, o čem ale chci psát je ta stopa, kterou člověk může za svůj krátký život zanechat. Já měl to štěstí, že jsem část brouků z pralesů Vietnamu zaslal k určení odborníkovi do Tokia profesoru Masomutovi. Ten v nich objevil asi dvacet nových druhů a na moji počest tři z nich označil mým jménem: Plesiopthalmus pickai, pickaianus a jaroslavi Masomuto. A teď si představte, jak mi je příjemně, když vím, že v Národním parku Tam Dao vesele žije brouček picka s paní broučkovou pickovou a starají se o další rozmnožení rodu pilným kladením vajíček. Protože tenhle hnědý brouček je poměrně hojný, tak představa, že se pickama hemží prales je nejen legrační, ale také trochu povznášející. A navíc, protože lesy v Národním parku jsou chráněné státem, mám téměř stoprocentní jistotu, že i po mém odchodu do věčných broučích lovišť budou moji pickové vesele pobíhat po lese vzdáleného krásného asijského kraje.


AUTOR: Jaroslav Picka

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9