TOP 10 turistických destinací v Laosu

13:00 | 02.12.2018 Peťul_TripleS 2
Laos je hornatý a vnitrozemský stát v jihovýchodní Asii, který byl dlouho izolován od okolního světa. V mnoha ohledech je návštěva Laosu cesta zpátky v čase. Co dokáže Laos poskytnout svým turistům, se dozvíte v následujícím článku.
Vang Vieng
Vang Vieng FOTO: vietpowertravel.com
Návštěvníky sem láká klidný životní styl, který se jinde v regionu již vytratil. Dokonce i hlavní město Vientiane působí jako uvolněné nábřežní město. Jak se země zpřístupňuje, s rostoucím počtem silnic a mostů se stává Laos více a více dostupnější. Na nejoblíbenější turistické destinace této zajímavé země se nyní podíváme a to v TOP 10!

# 10 Vieng Xai



Vieng Xai je rozsáhlou sítí jeskyň, které sloužily jako skryté město během války ve Vietnamu. Tato oblast byla domovem komunistické armády. Až 23 000 lidí žilo v jeskyních, kde byly nemocnice, kasárny, pekárny, obchody a dokonce i divadlo. Vláda doufá v propagaci jeskyní jako turistické destinace, podobně jako je to u tunelů Củ Chi ve Vietnamu.

# 09 Jeskyně Pak Ou



Jeskyně Pak Ou se nacházejí severně od Luang Prabang na řece Mekong a k nim se můžete dostat po silnici nebo říční lodí. Jeskyně jsou známé pro své miniaturní suchy Buddhy. Stovky velmi malých a většinou poškozených dřevěných postaviček Buddhy jsou postaveny na polici u zdi. Předvádějí mnoho různých věcí jako meditaci, učení, mír, déšť a nirvánu.

# 08 Wat Phu



Wat Phu (nebo Vat Phou) je zničený chrámový komplex Khmer nacházející se na úpatí hory Phu Kao, v provincii Champasak. Hinduistická chrámová stavba pochází z 11. - 13. století. Wat Phu je malý ve srovnání s monumentálními místy Angkor éry v Kambodži, ale polozřícené pavilony, tajemný krokodýlí kmen a vzrostlé stromy dodávají místu Wat Phu mystickou atmosféru.

# 07 Pha That Luang



Nacházející se v Vientiane, je Pha That Luang jednou z nejvýznamnějších památek v Laosu. Stúpa má několik teras a jednotlivé úrovně představují různou fázi buddhistického osvícení. Nejnižší úroveň představuje hmotný svět, nejvyšší úroveň svět nicoty. Pha That Luang byl postaven v 16. století na troskách dřívějšího chrámu Khmer. Pha That Luang byl zničen siamskou invazí v roce 1828 a později byl přestavěn Francouzi v roce 1931.

# 06 Wat Xieng Thong



Nacházející se v blízkosti severního cípu poloostrova tvořeného Mekong a řekami Nam Khan je Wat Xieng Thong nejvíce velkolepým chrámem Luang Prabang. Byl postaven v roce 1560 králem Setthathirath a byl pod královským dohledem během království Laosu. V chrámu Wat Xieng Thong můžeme najít vzácnou ležící sochu Buddhy, která tu je už od stavby chrámu. V roce 1931 byl vystaven v Paříži a do chrámu se navrátil až o 30 let později.

# 05 Planina hrnců



Planina hrnců je rozsáhlé místo rozprostírající se okolo města Phonsavan, kde jsou obrovské hrnce rozprostřeny z neznámého důvodu po krajině. Kamenné hrnce se objevují ve shlucích od jednoho až po několik či stovek hrnců. Hrnce se liší ve výšce a průměru mezi jedním a třemi metry a jsou tesány do skály. Kamenné hrnce jsou neupravené s výjimkou jediné nádoby, která má na vnějším povrchu vytesanou podobu člověka. Výzkum Planiny hrnců naznačuje, že kamenné hrnce jsou spojeny s prehistorickými pohřebními praktikami.

# 04 Si Phan Don



Si Phan Don (což znamená 4 000 ostrovů) je krásná skupina ostrovů, skupina naproti malebné části řeky Mekong v jižním Laosu. Řeka Mekong je zde nesplavná kvůli Khone Falls, sérii peřejí, které se táhnou 9,7 kilometrů po délce řeky. Pod vodopádem Mekong se tu nachází skupinka vysoce ohrožených delfínů tuponosých (orcely tuponosé). Tři hlavní ostrovy, které se starají o turisty, jsou Don Det, Don Khon a Done Kong. Většina ubytování na ostrovech Don Det a Don Khon se skládá z jednoduchých rodinných bungalovů. Můžete si tu pronajmout jízdní kola a kajaky.

# 03 Vang Vieng



Vang Vieng je pobřežní město nacházející se v centru Laosu asi čtyři hodiny jízdy autobusem na sever od hlavního města. Hlavní ulice je plná penzionů, barů, restaurací, internetových kaváren, cestovních kanceláří a turistů. Hlavním lákadlem oblasti je dramatická krasová krajina z kopců v okolí Vang Vieng. Vápencové hory jsou oblíbené horolezci, zatímco mnoho neprobádaných tunelů a jeskyň je rájem pro jeskyňáře. Nejpopulárnější aktivitou ve Vang Vieng je však jen plavání podél řeky Nam Song na pneumatice.

# 02 Řeka Mekong



Mekong je největší řeka jihovýchodní Asie s odhadovanou délkou 4 350 kilometrů. Mekong se největším podílem nachází v Laosu. Kvůli malému počtu dobrých silnic a hornatému terénu země je řeka hlavní dopravní tepnou v Laosu. Horní Mekong v Laosu je považována za jednu z nejkrásnějších cest na celé řece. Skvělý způsob, jak si užít scenérii, je výlet lodí z Huay Xai na hranici se severním Thajskem do Luang Prabang nebo naopak.

# 01 Luang Prabang



Luang Prabang je nejpopulárnější turistickou atrakcí v Laosu a zároveň jedním z nejkrásnějších měst v jihovýchodní Asii. Do roku 1975, kdy komunisti převzali zemi, to bylo královské hlavní město Laosu. Hlavní část Luang Prabang se nachází na poloostrově mezi Nam Khan a řekami Mekong. Sbírka zlatých střech chrámů, dřevěné domy a rozpadající se francouzské venkovské stavby zaplňují hlavní silnice. Za úsvitu mniši z různých chrámů chodí po ulicích a prosí o almužnu na rýži.


ZDROJ & FOTO: touropia.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9