TOP 7 úžasných džinistických chrámů

13:04 | 15.01.2014 Peťul_TripleS 0
Džinismus je náboženství, jehož hlavní myšlenkou je nenásilí vůči všem živým bytostem. Smyslem života dle džinismu je napravení negativních účinků karmy skrze mentální a fyzické čištění. Na sedm vybraných chrámů tohoto náboženství se nyní podíváme.
Palitana
Palitana FOTO: onlypilgrim.com
V Indii je okolo 4,2 milionů džinistů a okolo 6 až 12 milionů po celém světě. Džinistický chrám se nazývá Derasar nebo Mandir v závislosti na to, kde v Indii se nachází. Obvykle jsou postaveny z mramoru, tak se teď pojďme společně podívat na sedm úžasných džinistických chrámů.

7. Lal Mandir



Nacházející se přímo naproti masivu Red Fort je Shri Digambar Jain Lal Mandir nejstarší a nejznámější džinistický chrám v Dillí. Postavili ho v roce 1526. Postupem času prošel mnoha úpravami a na počátku 19. století byl rozšířen. Impozantní chrám z červeného pískovce je také známý jako Lal Mandir.


6. Sonagiri



Městečko Sonagiri (doslovně Zlatý vrchol) se nachází na kopci v centrální Indii. Několik neposkvrněných bílých džinistických chrámů je roztroušeno okolo Sonagiri. Poutníci i turisté jsou povinni vyšlapat 300 kroků bosí až na vrchol. Na vrcholu mohou turisté obdivovat pohled na bezpočet bílých chrámů.


5. Džinistické chrámy Khajuraho



Vesnice Khajuraho je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Indii. Jsou tu četné hinduistické a džinistické chrámy, které jsou známé pro své erotické sochy. Chrámy se stavily v rozpětí asi 200 let, od roku 950 do 1150. Během vlády Chandella byl Khajuraho domovem velkého a prosperujícího džinistického společenství. Džinisté zřejmě žili na východní straně města a řada džinistických chrámů v této části Khajuraho přežila. Dva z velkých chrámů stále stojí v dobrém zachovalém stavu.


4. Chrám Gomateshwara



Monolitická socha Gomateshwara stojí na kopci ve městě Shravanabelagola. Gomateshwara byl druhý syn lorda Adinatha, první z 24 Tirthankara. Vysoká až 17,38 metrů je tato kamenná socha považovaná za jednu z největších monolitických soch na světě. Byla vytvořena okolo roku 983 našeho letopočtu Chavundarayou z království Ganga. Jednou za 12 let se tu koná festival Mahamastakabhisheka a socha Gomateshwara se koupe v mléce, tvarohu, ghí, šafránu a zlatých mincích.


3. Chrámy Dilwara



Nacházející se v blízkosti hory Abu jsou chrámy Dilwara světově proslulé pro své nádherné použití mramoru. Ozdobný detail rozprostřený přes nepatrně vytesávané stropy, dveře, sloupy a panely je opravdu úžasný. K dispozici tu je celkem pět džinistických chrámů, z nich každý je jedinečný a pojmenovaný po malé vesnici, ve které se nachází. Všechny chrámy byly postaveny dynastií Chalukya mezi 11. a 13. stoletím.


2. Palitana



Město Palitana je významným poutním centrem pro džinisty. Chrámy Palitana jsou považovány za nejposvátnější poutní místo v džinismu. Na posvátné hoře Shatrunjaya se nachází stovky džinistických chrámů, které jsou překrásně vyřezávané z mramoru. Byly stavěny generací džinistů po dobu 900 let v 11. století.


1. Chrám Ranakpur



Věnován Adinathě se džinistický chrám Ranakpur majestátně tyčí ze svahu kopce. Chrám je podepřen více než 1 444 mramorových pilířů, které jsou vytesané do nejjemnějších detailů. Pilíře jsou různě vytesané a ani jeden si není s druhým podobný. Stavba chrámu symbolizuje dobytí čtyř hlavních vedení Tirthankarou. Datování tohoto chrámu je kontroverzní, ale pravděpodobně byl postaven mezi koncem 14. století a polovinou 15. století.


FOTO & ZDROJ: touropia.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9