Japonské hrady, které vám doslova zamotají hlavu

13:50 | 08.02.2019 Mei 0
Japonské hrady na rozdíl od svých evropských protějšků při obraně nevsázeli na mohutnost a výšku svých hradeb, ale na důmyslnou síť bran, nádvoří a slepých cestiček, které ve spirále vedly až k hlavní věži. Podívejte se na některé z nich.
Hrad Himedži
Hrad Himedži FOTO: ckgo2.cz

Když se řekne slovo hrad, mnozí z vás si jistě vybaví okázalou středověkou pevnost obehnanou monumentálními hradbami s bohatě zdobenými hradními síněmi a temnými žaláři, které se nacházejí ve sklepení. S takovou představou byste v našich rodných luzích a hájích určitě obstáli, ovšem například v takovém středověkém Japonsku by pro vaše představy místní stavitelé moc pochopení neměli.

 

Japonské hrady totiž na rozdíl od svých evropských protějšků při obraně nevsázeli na mohutnost a výšku svých hradeb, nýbrž spoléhaly na důmyslnou síť bran, nádvoří a slepých cestiček, které ve spirále vedly až k hlavní věži. Nepřátelé, kteří vstoupili do tohoto matoucího labyrintu, tak mohli být neustále zasypávání deštěm šípů. Není proto divu, že japonští generálové mnohdy dali přednost pokusu o vyhladovění nepřítele během obléhání před samotnou ztečí nepřátelské pevnosti.
 

Také interiér japonských hradů zeje prázdnotou, zcela v duchu buddhistického a konfuciánského myšlení. A při zmínce o otevřeném ohni by zřejmě nejeden z obyvatel japonského hradu upadal do mdlob. Hlavními stavebními materiály byly totiž dřevo a kámen, což je mimo jiné jeden z důvodů, proč se do dnešních dnů dochovalo v celém Japonsku z původního počtu zhruba 5000 hradů pouze 12 originálů a přibližně 90 novodobých kopií. Pojďme si tedy představit alespoň některé z těchto architektonických unikátů, jenž nabízejí našincům nevšední podívanou.

 

Hrad Himedži – ikona všech hradů

Hrad Himedži bývá někdy označován také jako „Hrad bílé volavky“ kvůli svému sněhobílému zbarvení.  Tento hrad se nachází ve stejnojmenném městě v prefektuře Hjógo a vystavěn byl v 14. století, ačkoliv jeho současná podoba pochází z roku 1618. Hrad během své dlouhé historie zažil mnoho válek a obléhání a během 2. světové války se stal dokonce terčem amerického bombardování, které naštěstí nenapáchalo vážné škody. Himedži tak patří mezi zmíněných 12 původních hradů, což mu napomohlo v roce 1993 k umístění na Seznam světového dědictví UNESCO. Kromě toho je Himedži také veden na seznamu japonských Národních kulturních pokladů a je oblíben i mezi filmovými režiséry, kteří jej zakomponovali i do filmů jako Poslední samuraj či bondovky Žiješ jenom dvakrát.

 

TIP: Projeďte Japonsko křížem krážem na jednom z poznávacích zájezdů do Japonska. Na zájezdu to nejlepší z Japonska poznáte pulzující Tokio, horu Fudži, chrámy v Nikkó a další za 36 890 Kč na 9 dní.
 

Hrad Macumoto – hrad určený k demolici

Jako den a noc mohou působit hrady Himedži a Macumoto. Jestliže prvně jmenovaný vděčí za svou slávu bílé barvě exteriéru, pak Macumoto vsází na důstojný černý vzhled. Pevnost z přelomu 16. a 17. století leží ve městě Macumoto nedaleko Nagana, odkud čeští hokejisté přivezli v roce 1998 zlaté olympijské medaile. Kromě toho se poblíž nachází také slavné Pekelné údolí, kde se v zimě sněžné opice koupou v horkých pramenech.
 

Samotný hrad je obehnán vodním příkopem a uvnitř se nachází a přístup zprostředkovává pouze starý lakovaný červený most. Uvnitř hradu se pak nachází muzeum zbraní a výstava samurajské zbroje. Kuriozitou je, že hrad měl být v roce 1871 určen k demolici, ovšem na poslední chvíli zasáhli místní obyvatelé, kteří hrad nakonec vykoupili a zachránili pro budoucí generace.

 

 

Ósacký hrad – kopie nerozeznatelná od originálu

Navštívíte-li někdy Ósacký hrad, možná budete překvapeni jeho moderním interiérem, v němž mají své místo klimatizace, multifunkční toalety, obří televizní obrazovky či výtahy.  Tento hrad je totiž „pouhou“ kopií původního hradu z konce 16. století, který byl v roce 1945 srovnán se zemí americkými bombardéry. Vedení města se však se zničením jednoho z historicky nejvýznamnějších hradů v Japonsku nehodlalo smířit a tak mezi lety 1995–1997 na místě původní pevnosti vyrostla její věrná železobetonová kopie, která je navenek k nerozeznání od původního hradu, uvnitř se pak nachází muzeum věnované historii sjednocování Japonska. Přestože je Ósacký hrad moderní replikou, těší se velké oblibě turistů a zvláště na jaře, v období rozkvétajících sakur, patří přilehlé parky k vyhledávaným místům na piknik.

 

Hrad Šuri – Japonsko s nádechem Číny

Přívlastek „nejexotičtější“ mezi japonskými hrady právem připadá pevnosti Šuri, která dohlíží na poklidný život obyvatel hlavního města tropického souostroví Okinawa, Nahy. Podobně jako Ósacký hrad, i Šuri je replikou původního hradu z počátku 14. století, který sloužil jako administrativní centrum Království Rjúkjú. Na rozdíl od ostatních japonských hradů je Šuri vystavěn v architektonickém stylu, který silně připomíná čínské paláce, zvláště pak slavné Zakázané město. Zdi a brány hradu byly natřeny červenou barvou a zdobily je spousty barevných motivů, včetně všudypřítomných okinawských draků.  Původní hradní komplex byl bohužel zničen v roce 1945 během amerického dobývání ostrova. Opětovného otevření veřejnosti se hrad dočkal až v roce 1992, kdy byla rekonstruována hlavní budova hradu.

 

FOTO: ckgo2.cz


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9