TOP 5 překrásných hradů v Japonsku

14:01 | 08.05.2014 Peťul_TripleS 9
Hrady v Japonsku nemusí odpovídat západnímu pojetí starobylých pevností. Vypadají úplně jinak než hrady v Evropě, které byly postaveny ze stejných důvodů. Proto se na pět z nich nyní podíváme a něco blíže si k nim řekneme.
Hrad Hirosaki
Hrad Hirosaki FOTO: japanwallpaper.blogspot.com
Začaly se objevovat v Zemi vycházejícího slunce v průběhu 15. století. Později byly postaveny jako místa vlády a jako domovy pro feudální pány nebo daimyo. V jednu chvíli tam bylo pět tisíc hradů. Nyní jich tu je okolo stovky s jedním tuctem, který přežil feudální éru. Tyto struktury dřeva a kamene nabízí návštěvníkům unikátní pohled na japonskou feudální minulost.


# 05 Hrad Hirosaki



Na kopci v severním Japonsku je hrad Hirosaki známý díky svým pěti původním věžním branám, opevněným příkopům a rozlehlým územím. Původní pětipodlažní donjon dokončený v roce 1611 byl zničen požárem v roce 1627. Třípatrová rozhledna byla zrekonstruována, aby sloužila jako primární pevnost. Okolí, brány a příkopy přitahují více pozornosti než hrad a nabízí návštěvníkům odpočinek a zahradní prostředí. S více než 2 500 třešněmi je území hradu každé jaro hostitelem největšího festivalu třešňových květů.


# 04 Hrad Hikone



Hrad Hikone nabízí návštěvníkům skutečný pohled na to, jak japonské hradní komplexy vypadají během jejich rozkvětu. Původní zahrady, brány a strážní domky byly zachovány jako hlavní pevnost. Komplex Hikone se skládá z konstrukcí a materiálů získaného z jiných hradů v zemi. Po dvaceti letech konstrukce byl hrad na vrcholu kopce dokončen v roce 1622. Hrad zůstal pod kontrolou feudálních pánů - daimyo až do roku 1868. Poblíž muzea tohoto hradu jsou vystaveny poklady dynastie Li včetně brnění a hudebních nástrojů.


# 03 Hrad Matsue



Jediný hrad Matsue v kraji San'in na jihozápadním pobřeží hlavního ostrova Japonska je unikátní tím, že nikdy nebyl zasažen vojenskou akcí, i když byl postaven jako rozhledna pro obranu. Pevnost na kopci byla dokončena až po poslední velké feudální válce v roce 1611. Většina komplexu hradu byla rozebrána v roce 1875 a jen hlavní část a ishigaki, neboli kamenné zdi, se dochovaly. V 50. letech 20. století začala rekonstrukce. Přezdívka hradu Černá věž dává na odiv kabát hradu v černé ebenové barvě. Návštěvníci si to tu mohou prohlédnout a dokonce se jim nabízí výlet lodí kolem vnějšího příkopu.


# 02 Hrad Matsumoto



Nacházející se v hornaté oblasti na severozápad od Tokia byl hrad Matsumoto postaven na struktuře kamene obklopený velkým příkopem. Postavený v roce 1590 je proslavený hrad upraven v černé barvě, díky čemuž si zasloužil přezdívku Vraní hrad. Hlavní část hradu nebo donjon je nejstarší v Japonsku a nabízí úžasný výhled na hory Hijiri Kogen. Ačkoli je Matsumoro hirajiro, hradem na rovině, byl postaven pro účely opevnění. Jsou tu otvory pro hořící šípy či pro padající kameny na ochranu proti útočníkům.


# 01 Hrad Himeji



Považován za nejpůsobivější z existujících hradů z feudální éry v Japonsku se hrad Himeji nachází západně od Kobe, hlavního města prefektury Hyugo. Pevnost se běžně nazývá White Heron Castle, protože se věže hradu natřené na bílo podobají sněžné volavce v letu. Postavený v roce 1601 na místě staršího hradu se pevnost na kopci skládá z 83 staveb soustředěných na Tenshu-gun. Hrad se objevil v několika filmech včetně dobrodružného filmu Jamese Bonda Žiješ jenom dvakrát a Poslední Samuraj v hlavní roli s Tomem Cruisem.


ZDROJ & FOTO: touropia.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9