Do Vietnamu s Vietnam Airlines – návštěva Saigonu – 1. den

15:51 | 01.07.2018 Zuzi_do 0
Díky společnosti Vietnam Airlines jsme měli, spolu se sedmi novináři z různých evropských zemí, možnost během 5 dní navštívit ta nejkrásnější místa jak na severu, tak na jihu Vietnamu.
Vietnam Airlines
Vietnam Airlines FOTO: Ngoc Anh Do/AsianStyle.cz
Výlet oficiálně začal ve čtvrtek 15. 6. 2018, kde jsme se s ostatními novináři sešli na letišti ve Francii. Odtud jsme letěli 12 hodin do Saigonu (Ho Či Minova města).

Musím uznat, že jsem už dlouho nepotkala taaaak příjemné a usměvavé letušky! Děkujeme za skvělý servis. To vám ten dlouhý let uteče, když jako já 4 hodiny prochrápete na rozložitelném sedadle, 2 hodiny prožerete, 3 hodiny hrajete blackjack/tetris a těch zbylých pár hodin koukáte na filmy.


Poté, co jsme se ubytovali v hotelu, jsme se přesunuli do restaurace na tradiční oběd. V Evropě je zvykem, že každý jí své jídlo na vlastním talíři, ve Vietnamu má ale každý jen svojí malou misku rýže a nabírá pokrmy, které jsou servírovány uprostřed stolu.

Menu:
- kuřecí salát s banánovým květem
- grilované krevety
- domácí tofu
- restovaná zelenina na česneku
- smažená hnědá rýže s fazolkami
- creme caramel


Co se týká památek, které byste měli navštívit v Saigonu:
- Palác sjednocení
- Katedrála Notre Dame
- Budova pošty
- Chrám Thien Hau




Muzeum Vietnamské války
Realistické fotografie. Krev. Mrtvá těla. Pocit bezmocnosti a nespravedlnosti. Krutost. Orange Agent. To jsou slova, která se mi teď vybaví. Člověk si uvědomí, že ty jeho každodenní "problémy“ vlastně ani nejsou problémy. A že by měl být vděčný za všechno to, co má a nestěžovat si. Pokaždé, když budu mít špatný den, tak si vzpomenu na tuhle expozici.


Cho Lon
Asi největší tržnice v Saigonu. Najdete tu opravdu všechno, klasika. Mě ale spíš zajímají stánky/vozíky s jídlem. Zkuste naschvál uhodnout, co nám paní prodavačka nabízela za jídlo na fotce vpravo nahoře. A nee, není to párek, buřt ani klobása.

A jak tak koukám na slovo "LON" v názvu, musím se pousmát. Víte, že je vietnamština tónový jazyk, že jo? Přidáte-li/uberete-li diakritická znaménka, význam slova se hned změní.

Takže z původního "Chợ Lớn" (= tržnice velká) může klidně vzniknout "Chợ Lợn" (= tržnice prasat). Jsou samozřejmě další kombinace, ale to bych byla už vulgární.


Poté nás čekala večeře na lodi. Větřík ve vlasech. Živá hudba. Spousta jídla. Romantika jak vyšitá.

Na fotce:
- grilované kuře + smažená lepkavá rýže
- lotosový salát s krevetami a vepřovým masem
- smažené jarní závitky
- krevetové karbanátky

Tím jsme velmi příjemně ukončili 1. den ve Vietnamu.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9