Jihokorejské ženy se bouří proti standardu krásy

13:00 | 09.10.2019 Xiunka 3
Make-up je pojmem, který je znám už dětem ve školce. V Jižní Koreji se stal v podstatě neodmyslitelnou povinností. Bude tomu tak i nadále?
Nalíčená slečna
Nalíčená slečna FOTO: shutterstock.com
Jako mnoho jihokorejských žen, Bae Eun Jeong nikdy neopustila svůj domov bez toho, aniž by se nalíčila. Perfektní make-up prostě musel být za všech okolností nanesen, jelikož nenáviděla svou přirozenou tvář. Rutinní zkrášlování zabíralo v průměru dvě hodiny denně. Protože vše potřebovala stihnout předtím, než vyrazí do školy, dopřávala si méně spánku a snídaně také vynechávala.

Dokonce i jednoduchý výlet do supermarketu v sousedství nebo pouhé vynesení odpadků vyžadovalo doma hodinu přípravy. Toto své jednání zdůvodnila slovy: Kdybych vyšla ven bez make-upu, nevěřila bych si. Cítila bych se trapně, kdyby se na mě někdo podíval. Nenávidím svou tvář. I kdybych měla venku strávit pouhou hodinu, nejprve si nanesu make-up.“ Je potřeba zdůraznit, že Bae Eun Jeong, která je hvězdou YouTube pro své tutoriály o kráse, je pouhých dvacet jedna let. Znát ji můžete pod jménem Lina Bae. Populární jsou její tutoriály o bronzovém make-epu a zeleném kouřovém líčení.

Začátkem letošního roku si prohlížela komentáře pod svými tutoriály a zjistila, že stejně jako ona je mnoho mladých žen, které se prostě bojí ukázat přirozenou tvář. V komentářích stálo: 'Dívky okolo mě nosí make-up. Nechci jej, ale domnívám se, že musím.', 'Nemám moc důvěry v to, jak vypadám. Jak bych si mohla zvednout sebevědomí?' Byla ovšem šokována zjištěním, že těmto dívkám je pouhých třináct let. Přimělo ji to zaměřit se na svou sociální odpovědnost. Jako reakci na tyto komentáře zveřejnila video s názvem 'I am not pretty', ve kterém si nanesla a následně odlíčila make-up, zatímco sdílela nenávistné komentáře, které si v minulosti vyslechla jako například 'Prase má na sobě make-up' nebo 'Kdybych měla její tvář, spáchala bych sebevraždu'. Na konci videa se usmála a řekla: Je v pořádku nebýt krásná.“



Video se okamžitě stalo hitem internetu. Uvedla: Zveřejnila jsem toto video, protože jsem chtěla, aby se více žen osvobodilo z útlaku. Chtěla jsem se podělit o to, že se nemusíte měnit kvůli tomu, jak vás vidí ostatní.“ Dnes je Lina Bae součástí stále rostoucího počtu žen, které zpochybňují jihokorejské postoje ke kráse. Těchto žen je již tolik, že stvořily hnutí nazývající se 'escape the corset'.

Název hnutí evokuje dobu, kdy feministky protestovaly proti Miss Amerika 1968 tím, že zahazovaly podprsenky, laky na vlasy, falešné řasy, podpatky a jiné věci symbolizující útlak. O padesát let později jihokorejské ženy spustily své vlastní hnutí, kdy likvidují drahý make-up a stříhají si vlasy těsně předtím, než na sociální sítě zveřejní fotografie, a vybízejí ostatní, aby udělaly to samé.

Lee Na Young, profesorka sociologie na soulské univerzitě Chung Ang řekla: V zásadě můžeme vidět hnutí escape the corset jako výzvu společnosti ovládané muži. Má prvky odmítající existující standardizovanou ženskost a mýtus o kráse.“

Vliv hnutí sledují obchodníci již na svých tržbách. Každou první neděli v měsíci jsou ženy vybízeny k tomu, aby nekupovaly oblečení ani make-up, nenechávaly si stříhat nebo upravovat vlasy. V podstatě se mají zdržet jakéhokoliv jednání, které přispívá jihokorejskému kosmetickému průmyslu. Lee Na Young dodala: Mnoho žen si vybírá toto hnutí, aby praktikovalo feminismus v každodenním životě.“

Obchodování s krásou je v Jižní Koreji velmi znatelné. Tato země patří mezi deset největších kosmetických trhů a podle agentury Mintel byly zisky z tohoto průmyslu v roce 2017 okolo třinácti miliard. Jižní Korea je dávno známa jako 'Hlavní město plastické chirurgie'. Mnoho žen se k plastice otevřeně hlásí. Udělaly to, protože chtějí být před muži krásné a vzhled je důležitý.

O této problematice pojednával i tento článek.

Vycházíte z domova nenalíčené? Cítíte se bez make-upu sebejistě?

ZDROJ: edition.cnn.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9