Odívání v Indii (1. část)

13:00 | 13.03.2021 KimSeoHwa 0
Indie: Země barev, krásných festivalů a plná kontrastů. Pojďme se podívat blíže na kontrasty v odívání.
Tradiční oděvy Indie
Tradiční oděvy Indie FOTO: pixabay.com/
Zaznamenaná historie oblékání v Indii sahá až do 5. tisíciletí před naším letopočtem a to do údolí řeky Indus, kde se bavlna točila, tkala a barvila. Při vykopávkách byly na místě objeveny jehly z kostí a dřevěná vřetena. Je doloženo, že bavlněný průmysl ve starověké Indii byl dobře rozvinutý a některé z těchto metod se používají stále. Indické bavlněné oděvy byly dobře přizpůsobeny suchým, horkým létům a většina současných znalostí staroindického oblečení pochází ze skalních soch a maleb v jeskyních. Jednou takovou jeskyní je Ellora. Malby v ní ukazují tanečníky a bohyně, které nosí něco, co se jeví jako dhoti, předchůdce moderního sárí.
 
Kailasha temple v Elloře                                                                                       wikimedia.com

Odívání v Indii závisí na různých etnických, geografických, klimatických a kulturních tradicích obyvatel z každé oblasti Indie. Historicky se mužské a ženské oblečení vyvinulo z jednoduchých oděvů, jako je kaupinam, salwaar kameez, sárí a mnoho dalších. Tradiční oblečení můžeme vidět stále rozšířené v menších městech, nebo vesnicích v Indii, ale ve větších městech je oblíbené západní oblečení a nosí jej lidé všech sociálních vrstev. Stále však platí, že Indie je velmi rozmanitou zemí, pokud jde o způsoby tkaní vlákna, barvy a materiály oděvů. Někdy jsou barevné kódy dodržovány na oblečení založeném na příslušném náboženství a rituálu. Oblečení v Indii také zahrnuje širokou škálu indických výšivek, potisků, ručních prací, zdobení a stylů nošení oděvů. V Indii lze vidět širokou kombinaci indického tradičního oblečení a západních stylů.
 
V tomto článku se dnes podíváme blíže na dámské oblečení
 
Jak jsem se zmínila výše, v Indii se oblečení velmi liší a úzce souvisí s místní kulturou, náboženstvím a podnebím. Dámské oblečení obzvláště. Tradiční indické oblečení pro ženy na severu a východě je sárí s čoli, nebo dlouhá sukně zvaná lehenga či pavada s čoli a šátkem zvaným dupatta. Celý oděv se nazývá gagra choli, známé také jako lehenga choli. Také se nosí oděv zvaný salwar kameez. Jihoindické ženy nosí převážně tradiční sárí a děti nosí šaty zvané pattu langa. Město Mumbaj, dříve známé jako Bombaj, je jedním z hlavních měst módy v Indii.
 
Sárí                                                                                                                           pixabay.com

Indie se skládá z mnoha států, z nichž každý má nějaké kulturní odlišnosti v oblékání. V Andhra Pradesh ve 14. století nosily ženy dhoti, stejně jako muži. V průběhu let se délka jejich dhoti neustále prodlužovala a o mnoho dalších let později začali používat další kus látky, který se jim ovinul přes ramena. Z tohoto se později vyvinulo sárí, dlouhá látka (obvykle 5½ metru dlouhá), která je omotána kolem ženského těla ve spodní části a přebytek je přehozený přes jejich trup, přes blůzu zvanou čoli. Čoli většinou zasahuje do poloviny trupu a může být šité, jakkoli si to žena přeje s různými typy barevných výšivek. Mohou se měnit délky rukávů a nakonec i délka halenky. Mladé ženy a dívky nosí takzvané langa voni, dvoudílné nebo poloviční sárí. Skládá se ze sukně, halenky a dupatty. Dívky nosí langa voni, dokud se nevdají nebo než dosáhnou puberty. Mohou tento oděv také nosit bez dupatty. Langa voni se hodně přibližuje oděvu gagra choli, který se hodně nosí v indických státech Rádžasthán, Gudžarát, Madhjapradéš, Uttarpradéš, Bihár, Hadriána, Paňdžáb, Himáčalpradéš, Uttarákhand, Džammú a Kašmír, stejně jako v Nepálu. V každém státě má tento oděv nějaké odlišnosti.

Oděv tripurských žen                                               ar.pinterest.com/The Borok Tiprasa Culture

Ve státě Tripura mají své vlastní tradiční šaty. Na dolní část těla si odívají takzvanou rigwnai -zavinovačku. Je to podobné jako u tradičních šatů jiných domorodých komunit v severovýchodních indických státech Assam, Manipur, Meghalaya a Mizoram. Nosí se ovinutím kolem pasu. V horní části se nosí takzvané risa a rikutu. Rikutu pokrývá horní polovinu těla a doslova ji obklopuje. Používá se však také jako „chunri“ nebo „pallu“ - jakési indické sárí. Dále se používá také k zakrytí hlavy čerstvě vdaných tripurských žen. Risa je v podstatě ručně tkaná látka, která se ovine kolem horní poloviny těla. V dávných dobách byly tyto oděvy tkané z podomácky spřádaných nití vyrobených z bavlny, ale dnes se nitě kupují na trhu a risa se již nenosí, místo toho ženy nosí halenku kvůli pohodlí. Každý z klanů Tripuri má svůj vlastní vzor a design. Vzorec „rignai“ je natolik odlišný, že klan tripurské ženy bylo dříve možné identifikovat podle vzoru, který nosila, ale v dnešní době dochází k prolínání těchto vzorů a různé klany nosí „rignai“ jiných klanů zcela bez zábran.
 
 Gangra choli                                                                                                       wikimedia.com

Bengálské ženy: Ačkoliv nosí sárí, jako v mnoha oblastech Indie, bengálské sárí je něco, co se prakticky stává dokonalostí. Elegance definuje tato sárí. O sárí, zvaném dhakai jamdani se říkalo, že pochází z Dháky. Jedinečnost sárí jamdani spočívá ve vzorech jemných květin „panna hazar“ (tisíc smaragdů) propletených zlatými a stříbrnými nitěmi. Nadčasová technika jamdani je pracná a časově náročná. Dále je tu balachuri sárí, vyrobené z jemného hedvábí. Tato sárí jsou považována za dědictví, jsou bohaté na zlaté výšivky historických a náboženských scén z indické mytologie. Jsou také nazývány jako „swarnachari“ sárí, kvůli jejich jasnému zlatému odstínu výšivky. Propracovanou „pallu“ (Volný konec sárí, nejvíce bohatě zdobený) těchto sárí je nejlepší ponechat klasicky, což odhaluje dokonalost tohoto designu. Tant sárí, jejichž název je odvozený od tkalcovského stavu, na kterém jsou tkané, jsou v Bengálsku velmi populární. Lze je obléci bez námahy a jsou extrémně lehké. Jsou ideální pro horké a vlhké podnebí Bengálska. Jsou tradičně tkané, často s motivy květin a nesou široký barevný okraj. Jsou ztělesněním bengálské kultury ručních prací a jsou ideální pro každodenní nošení.
 
Bengálské hedvábné sárí korial benarasi                       pinterest.de/Adi Mohini Mohan Kanjilal

Tradiční šaty lidí ze Sikkim a Bhutias se nazívají bakhu (podle nepálského dialektu) nebo kho (podle Bhutia dialektu). Bakhu, který nosí muži i ženy, je velmi podobný tibetskému oděvu „chuba“, až na to, že je bez rukávů. Jedná se o volný oděv podobný plášti, který je u krku zavázaný a kolem pasu utažený opaskem z hedvábí nebo bavlny. Bakhu oděv prošel v průběhu let mnoha změnami. Dnes ho ženy nosí často s džínami, aby vzhledu dodaly západní nádech. V módě jsou také šály populárně známé jako majetro a elegantní vzory halenek jako „chaubandi cholo“ a „tharo cholo“.

Ženy Lepchů, žijících také v Sikkimu, nosí tradiční sárí podobný oděv známý jako dumvum nebo dumyam. Je to oděv dlouhý až po kotníky, s hedvábným a hladkým vázáním, pod nímž je volná halenka v kontrastní barvě, známá jako tago.

Tradiční oděv klanu Lepcha, Bahutia                                                   pinterest.ch/Alessa Rose

ZDROJ: knowindia.gov.in, holidify.com, indiathedestiny.com, ritiriwaz.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9