Váš oblek o Vás prozradí vše, aneb jak to chodí v Indii

16:04 | 20.02.2018 Host 0
Je starou známou pravdou, že šaty dělají člověka. Jen málokde na světě však toto rčení platí tak doslovně jako v Indii.
Oblečení v Indii
Oblečení v Indii FOTO: exotickapriroda.cz
V tak velké zemi jako je Indie se lidé z mnoha různých oblastí navzájem liší etnicitou, kulturní a historickou tradicí, stejně jako se musí přizpůsobovat rozličným geografickým a klimatickým podmínkám v jednotlivých částech subkontinentu. I když již část lidí ve velkých městech přejala západní styl oblékání, oděv v Indii stále ještě ve většině případů prozradí na svého majitele prakticky vše. Jaké jsou nejčastější části oděvů, na které v Indii při své návštěvě do exotiky narazíte?
 

Oblečení pro muže

Jedním z nejtypičtějších indických oděvů je dhoti, jedná se vlastně o pruh látky omotaný okolo těla a na západě jej máme spojený především s Gándhím, pro kterého byl typickým oblečením. Dnes jej oblékají především muži z vesnic. Dalším velmi častým oděvem je mundu, kus oděvu typický především pro regiony Tulunadu a Kerala. Suknice nazývaná lungi také odráží klimatické podmínky, v horkých a vlhkých oblastech je nošení kalhot zkrátka nepohodlné. Často lze v Indii potkat i muže s turbanem na hlavě. Turbanů existuje celá řada typů odkazujících na původ nositele a jeho příslušnost k určité etnické či náboženské skupině. Nejznámějšími jsou samozřejmě turbany, které si nasazují Sikhové.


 

Oděvy pro ženy

Z indických oděvů pro ženy je jistě nejznámější sárí, nejčastěji nošené na severu a na východě země. Existuje samozřejmě mnoho jeho regionálních variant a stále častěji lze narazit i na oblečení, které je syntézou tradičního sárí a prvků západního oblečení. V oblasti Asámu se ženy oblékají nejčastěji do oděvu s názvem mekhela sador, v Pandžábu je to zase salwar kameez.


 
Rozmanitost indického oblečení je obrovská, zamluvte si proto zájezd do Indie a přesvědčte se na vlastní oči!
 
FOTO: ​exotickapriroda.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9