Sárí – Nesmrtelný symbol půvabu indických žen

21:34 | 27.02.2017 Mei 0
Sárí je oděv, který nosí ženy v jižní Asii, především v Indii, ale také v Bangladéši, Pákistánu, na Srí Lance nebo v Nepálu. Je jednou z nejstarších forem oděvu na planetě Zemi. 
Herečka Aishwarya Rai Bachchan v sárí
Herečka Aishwarya Rai Bachchan v sárí FOTO: top-beautiful-women.com
Sárí je nesmrtelné! V průběhu posledních let se toho ve světě hodně změnilo. I módní trendy se stále mění. To, co bylo na západě považováno v 70. letech za módní, je za módní považováno dnes. V Indii byly tisíce invazí, dobývání zahraničními vládci, konflikty, změny v kultuře a pravidlech, ale je tu jedna věc, která zůstala stejná i přes všechny změny – indické sárí.
 
Bez ohledu na změny, k nimž došlo v Indii a ve světě za několik tisíc let, síla sárí je stále stejná. Většina žen v Indii stále nosí sárí a je považováno za primární kus oděvu i ve skříni s moderním oblečením.
 
Sárí se skládá z látky, která je dlouhá od 4 do 9 metrů a široká od 60 cm do 1,2 metru. Obvykle se omotává kolem pasu a jeden konec se přehazuje přes rameno. Existují různé styly vázání sárí, ale nejčastěji se používá styl Nivi, který vznikl v Andhra Pradesh. Sárí nosí všechny indické ženy a má velký kulturní význam. Říká se, že je jedním z nejpůvabnějších šatů žen, že elegantně pokrývá ženino tělo a ukazuje skutečné křivky důstojným způsobem. Žádné jiné šaty k tomu nejsou stejně kompetentní jako sárí.


Herečka Kajol v sárí navrženém Manishem Malhotrou 

Indická žena vypadá zcela kompletně až potom, co si obleče sárí a doplní jej třpytivými doplňky – náušnicemi, náramky, náhrdelníkem a třpytivým bindi na střed čela.
 
Tento dámský oděv je spojován s půvabem a v jihoasijských kulturách je považován za jeho symbol.
 
Sárí se obvykle váže přes spodničku, sukni, která se v marathi nazývá „parkar“, na severu „lahaṅgā“ nebo „lehenga“, v tamilštině „pavadai“, v malayalam, kannada a telugu „pavada“, „chaniyo“, „parkar“, „ghagra“ nebo „gharago“ na západě a „shaya“ ve východní Indii. Další částí sárí je horní halenka, krátký top pod prsa, něco podobného jako croptop. V jižní Indii se nazývá „ravike“ a jinde „čoli“. Čoli může mít krátké rukávy, tříčtvrteční dlouhé a může být i bez rukávů.

 
Herečka Deepika Padukone v sárí
 
Část sárí, která je přehozená přes pravé rameno, se nazývá pallav nebo pallu. Dá se nosit různými způsoby. Na rameni se připichuje spínacím špendlíkem k čoli, aby drželo na svém místě a nepadalo. Často se pallu natahuje také přes hlavu jako pokrývka. To se dělá, pokud chce žena věnovat náležitou úctu starším nebo při návštěvě obřadu. Dokonce i dnes, ve vnitřních částech Indie, je pro ženy povinné, aby si zakryly obličej tak, aby žádná jiná osoba, kromě jejich manžela nemohla ani letmým pohledem spatřit jejich krásu.

Sárí se dělá z různých druhů látek. Od šifónového, přes bavlněné až po hedvábné. Pro každodenní nošení jsou v Indii často používána bavlněná sárí. Hedvábná jsou zase pro více slavnostní příležitosti. Ručně tkané bavlny jsou nejen drahé, ale také nákladné na udržování. Takže chudší ženy nosí levnější každodenní sárí, která jsou směsí syntetiky a bavlny, tedy z méně kvalitního materiálu. Šifónové sárí se stalo populární spíše v pozdější době, je velice lehké a průhledné. Většinou jsou sárí různě zdobená a některá vypadají velice luxusně. Sárí je velice elegantní a zvýrazňuje ženské křivky.

Video, jak si snadno uvázat sárí

 
Ani Indie nebyla imunní vůči vlivům západní kultury. Pronikly sem v obrovském rozsahu i západní oděvy, nicméně význam sárí je i nadále bezkonkurenční. S transformací doby následovalo mnoho indických žen západní kulturu a začalo nosit sukně, džíny a jiné oděvy. Ovšem když přijde na kulturní události, festivaly atd., je sárí jasnou volbou, v čem jít. Po nezávislosti Indie po nadvládě Velké Británie síla sárí vzrostla a stalo se symbolem národní jednoty, identity a ukázkou věrnosti národu. Sárí nejsou jedinou přijímanou formou indických šatů, ale rozhodně jsou přijímána jako formální indický oděv.
 
Sárí má neutrální velikost, která sedí každému. Jako každodenní oblečení nosí sárí zhruba 75 % ženské populace v Indii. Jak už bylo zmíněno, existuje mnoho způsobů uvazování sárí. To se liší v závislosti na regionu, kastě, etnickém původu nebo osobním stylu. Pallu může být přehozeno přes druhé rameno dopředu nebo dokonce protaženo mezi nohama a vzadu zastrčeno, z čehož vzniknou jakési volné kalhoty praktické pro práci.

Video, jak uvázat sárí kalhoty


FOTO: instagram.com/bollywood_universe, facebook.com/DeepikaPadukone

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9