Japonsko odvolalo velvyslance z Jižní Koreje

19:00 | 07.01.2017 MinYeon 0
Vztahy mezi Jižní Koreou a Japonskem se opět vyostřily. Tentokrát je na vině připomenutí problematiky sexuálních otrokyň.
Socha poukazující na problematiku tvz. utěšitelek
Socha poukazující na problematiku tvz. utěšitelek FOTO: cc0photo.com
Bronzová socha pokojně sedící dívky symbolizující korejské sexuálně otrokyně byla poprvé odhalena v jihokorejském městě Jŏnju již 13. srpna 2015 a už tehdy byla pro mnohé japonské politiky trnem v oku. Politickou a i ekonomickou odezvu si ale vyžádala až v nedávné době, kdy byla přemístěna o několik kilometrů dál do města Pusan. A to přímo před japonský konzulát.

Problematika sexuálních otrokyní, které Japonci zneužívali za druhé světové války je již dlouhá léta ožehavým tématem. Japonsko se brání, že se celý problém vyřešil již za vlády korejského diktátora Pak Čong Hui (otce nedávno odvolané korejské prezidentky Pak Kun Hje) v roce 1965, kdy se obnovily diplomatické vztahy mezi zeměmi a Japonsko Koreji poskytlo i finanční podporu. Jižní Korea ale čekala především na řádnou oficiální omluvu.



Japonsko dlouhá léta odmítalo přijmout odpovědnost, zneužívané ženy označovalo za prostitutky a odvolávalo se na nedostatek historických důkazů. Ty se objevily v roce 1992, kdy byla země nucena své pochybení alespoň částečně přiznat. Byl zřízen fond na podporu korejských sexuálních otrokyň, ale mnohé z nich peníze odmítalo přijmout, protože se jednalo o soukromé dary japonských občanů a japonští politici se stále snažili z problému vykroutit.

Ke konci roku 2015 dospěly obě země k diplomatické shodě. Japonsko přislíbilo věnovat miliardu jenů (cca 220 milionů korun) do fondu věnovaného bývalým sexuálním otrokyním a oficiální omluvu. Vláda Pak Kun Hje se tehdy vyjádřila tak, že pokud budou podmínky dohody dodrženy, považuje téma sexuálních otrokyň za uzavřené. Avšak mnoho Jihokorejců, včetně drtivé většiny žen, kterých se tato problematika přímo týká, považovalo celou dohodu za ukvapenou a omluvu japonského premiéra Šinzó Abe za absolutně nedostačující.



Přesně rok po uzavření dohody se korejští aktivisté rozhodli vyjádřit nespokojenost s tímto řešením přesunutím sochy před japonský konzulát. Socha zobrazuje mladou dívku, jejíž stín má podobu staré babičky s bílým motýlem na místě srdce. Socha je dílem tří korejských sochařů (Kim Sŏ Kjŏng, Kim Un Sŏng, Kim Du Sŏng) a má zobrazovat poslušnost a pokoru, se kterou dívky musely přijímat svůj úděl. Stín, který záměrně neodpovídá propozicím sochy, poukazuje na délku sporu a fakt, že zneužívané ženy si jizvy z mládí nesou až do smrti. 

Japonsko tento akt považuje za porušení dohody z roku 2015 a japonský státní tajemník Joshihiro Suga ho označil za "extrémně politováníhodný". Japonsko se proto rozhodlo dočasně odvolat dva nejvyšší japoské představitele – japonského velvyslance v Soulu a generálního konzula z Pusanu – a také přerušit právě probíhající ekonomické rozhovory.



Přemístění sochy si vyžádalo problémy i na korejské straně. Správa obvodu, ve kterém byla umístěna, se rozhodla sochu z politických důvodů odstranit. Po protestech se ovšem za své rozhodnutí omluvila a sochu vrátila zpět. Sochu tak dvacet čtyři hodin denně hlídá skupina vysokoškoláků nejen před mrazem, ale i před případnými útoky.

FOTO: daejeon.go.kr
ZDROJ: ceskatelevize.czrozhlas.cz, cafe,daum.net/jbstgia6 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9