"Mun Jä Ine, volím si tebe!" aneb Korea oslavuje nového prezidenta

09:35 | 10.05.2017 MinYeon 6
Po odvolání bývalé korejské prezidentky Pak Kun Hje se Korea dočkala předčasných prezidentských voleb. Nový prezident z opoziční strany do úřadu nastupuje už dnes.
Mun Jä In, Hong Džun Pjo a An Čchǒl Su bojují o přízeň voličů
Mun Jä In, Hong Džun Pjo a An Čchǒl Su bojují o přízeň voličů FOTO: twitter.com/SIHAST
Korejská republika má za sebou krušné období, ale vypadá to, že si konečně bude moct na chvíli oddechnout. Po četných demonstracích se Korejcům podařilo odvolat a obvinit bývalou prezidentku Pak Kun Hje a dnes se dočkali předčasných voleb, jejichž výsledek potěšil především mladou generaci.

O post prezidenta se ucházelo 13 kandidátů, ale hlavní souboj se odehrával pouze mezi třemi z nich. Stejnou stranu jako Pak Kun Hje, nově přejmenovananou pravicovou Korejskou stranu svobody, zastupoval Hong Džun Pjo (24 %), který se poměrně překvapivě umístil na druhém místě. Za to může vděčit především provincii Kjongsang, jejíž obyvatelé této straně zůstávají věrní již řadu let. Hong Džun Pjo je velmi konzervativní pravicový politik, který má za sebou kariéru guvernéra provincie Jižní Kjongsang, sliboval boj s korupcí, ale zároveň i podporu pro korejské kongomeráty, tzv. čeboly.


Mapa volebních preferencí - modrá: Mun Jä In, červená (provincie Kjongsang): Hong Džun Pjo; FOTO: naver.com

Jeho hlavním konkurentem a jasným vítězem voleb se stal Mun Jä In (41,1 %) z Korejské demokratické strany. Ten kandidoval i v minulých volbách, kde nakonec prohrál ve finálním duelu proti Pak Kun Hje. Působil jako právník a obhájce lidských práv a pravá ruka bývalého korejského prezidenta Ro Mu Hjona a i když se zpočátku snažil politice vyhýbat, po sebevraždě zmiňovaného ex-prezidenta cítil potřebu dotáhnout do konce to, co Ro Mu Hjon začal. Narozdíl od opozice vyjadřuje podporu především malým a středním podnikům a směrem k Severní Koreji by rád zastával vlídnější přístup založený především na společné diskuzi. Plánuje také posílit pozici Korejské republiky ve vztahu k USA.

Třetím významným hráčem, zástupce Strany lidu byl An Čchǒl Su (21,4 %). I on kandidoval již v předchozích volbách, ale měsíc před nimi se rozhodl vzdát své kandidatury ve prospěch Mun Jä Ina. An Čchǒl Su je jedním z tvůrců a vlastníků antivirového softwaru AhnLab a část jeho výdělků věnuje na financování vzdělávání dětí z nízkopříjmových rodin. Od roku 2013 působil v korejském Národním shromáždění, propaguje zvýšení daně z kapitálových zisků a opatrnější přístup k dohodám o volnému trhu a obchodu.


Vtipné zpracování výsledků voleb z televizní stanice SBS.

Významnější procento hlasů získal ještě zástupce středo-pravicové strany Barǔn (v překladu doslova Strana počestných) Ju Sǔng Min (6,8 %) a jediná kandidátka Sim Sang Džung (6,2 %) z levicové Strany spravedlnosti. 

Volební účast se vyšplhala na úžasných 77,2 % a k volbám se tak dostavilo 32 807 908 Korejců. Již tradičně se voliči dělili především podle věku a geografického profilu. Zatímco mladší generace se kloní spíše na stranu levice (Mun Jä In, An Čchǒl Su), starší generace odmítá její mírný postoj vůči Severní Koreji a ani eskapády odvolané ex-prezidentky a korupční skandály je nepřesvědčily ke změně názoru. Jak je vidět z mapky nahoře, významnou roli hraje i nekonečný souboj dvou jižních provincií. Zatímco zemědělská Čolla se tradičně přiklání na stranu levice, průmyslem zatížená provincie Kjongsang je stoupencem pravice (Hong Džun Pjo). Nutno podotknout, že zatímco u nás stále provází levicové strany prudký závan komunismu, v Koreji se levice vyznačuje spíše vlídnějším postojem k Severní Koreji, než prosazováním komunistických hodnot na Jihu. Mladší generace tak vidí větší nebezpečí v pravicových stranách, které stále podporují už tak neuvěřitelně silné čeboly a neustále tak rozšiřují tzv. sociální nůžky.


Zatímco Mun Jä In slaví, An Čchǒl Su​ a Hong Džun Pjo neskrývají smutek; FOTO: youtube.com/iroha3037

Kromě Mun Jä Ina je nepsaným vítězem voleb i korejská televizní stanice SBS, která věnovala velké množství prostředků zpracování volebních výsledků. Inspirovat se nechala například seriálem Hra o trůny, populární hrou Pokemon GO nebo hitem Pick Me z korejské hudební show Produce 101.

Nový korejský prezident Mun Jä In nastupuje do úřadu již den po volbách, 10. května 2017 a vládnout se chystá nikoliv z prezidentského Modrého domu, ale z vládní budovy v centru Soulu. Modrý dům by tak rád zpřístupnil veřejnosti. Pro Korejce je nyní důležité, že svou snahu o změnu vlády země dotáhli do konce a my můžeme jen držet palce novému prezidentovi, který se pokusí Korejskou republiku opět postavit na nohy a dodat jejímu lidu tolik potřebnou víru v lepší zítřky.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9