Přístavním městem Tianjin v Číně otřásly exploze

19:00 | 13.08.2015 Mei 5
Ve středu v noci došlo v čínském přístavním městě Tianjin k masivním explozím, při kterých byly zraněny stovky lidí.
Velké exploze zasáhly severovýchodní čínské město Tianjin, jedno z hlavních přístavních měst v zemi. Fotografie a videa kolemjdoucích na sociálních sítích ukazují masivní ohnivé koule a ozářenou oblohu. Výbuchy si vyžádaly nejméně 17 obětí a další stovky lidí byly zraněny. Nemocnice jsou zahlceny oběťmi. Čínská média informovala o tom, že k explozím došlo ve skladu, kde bylo skladováno nebezpečné zboží a chemikálie.
 
Logistická společnost, jíž sklady patřily, byla ve státních médiích identifikována jako Ruihai Logistics, která byla podle údajů na svých webových stránkách založena v roce 2011 a má povolenou manipulaci s nebezpečnými materiály.
 
První exploze se udála ve středu přibližně ve 23:30 hodin (15:30 našeho času), tu pak následoval další ještě silnější výbuch. Otřesy byly cítit několik kilometrů daleko.
 
Apartmánový komplex nacházející se nejblíže k výbuchu má osm řad výškových budov. V každé z nich byla rozbita téměř všechna okna. Dveře ve spoustě domech jsou vytrženy z pantů a nábytek vypadá, jakoby tudy prošlo tornádo.
 
„Bylo to jako zemětřesení v roce 1976 s praskajícími skly. Ale pak se objevil velký ohnivý hřib, tak jsme si mysleli, že jsme ve válce,“ řekl pro National Post obyvatel Tianjinu, Han Xiang.
 
„Bylo ticho, pak se najednou rozzářilo nebe jasněji než ve dne a vypadalo to jako ohňostroj,“ řekl další ze svědků katastrofy, pan Li.
 
 
Přesná příčina výbuchu zatím není známa.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9