Japonsko spouští jaderné elektrárny

18:00 | 12.08.2015 kvacm 1
Japonsko nastartovalo první jadernou elektrárnu od nehody ve Fukušimě. Země se vrací zpět k nejlevějšímu zdroji elektrické energie.
Jaderná elektrárna Bruce v Kanadě (ilustrační foto)
Jaderná elektrárna Bruce v Kanadě (ilustrační foto) FOTO: Cszmurlo / Wikipedia.org
Po dvou letech po nehodě ve Fukušimě, která neobstála zemětřesení v roce 2013 a následné zatopení velkého tsunami, při kterém zemřela spousta lidí, vznikly obrovské škody na majetku a většina jaderných elektráren se automaticky zastavila, byl v zemi spuštěn první reaktor jaderné elektrárny. V jedenáct večer místního času by mohl dosáhnout maximálního výkonu.

Připomínáme, že strůjcem nehody bylo poškození nouzového chlazení jádra v elektrárně, které vyústilo ve výbuch nahromaděného dusíku, naštěstí v prostoru bez radioaktivního materiálu. Následující den ale docházelo k přehřátí prvního a druhého reaktoru, a tak v okruhu dvaceti kilometrů došlo k evakuaci obyvatel.

Dnes 11. srpna při protestech asi dvou set lidí, došlo k nastartování štěpení jádra v jednom ze čtyř reaktorů v elektrárně Sendai v Kagoshimě na ostrově Kjúšú na západě Japonska. Země se tak vrací k jaderné energii, která zajišťuje vyšší energetickou bezpečnost a lacinější zdroj, jenž je potřeba pro zachování ekonomické stability a náročnosti země.

Bez elektrické energie se v Japonsku dnes moc neobejdete, moderní životní styl je tak vykoupený přísnějšími bezpečnostními normami a podmínkami, jako je výstavba vyšších zdí nebo lepší a efektivnější nouzová opatření.

ZDROJ: japantoday.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9