Redaktoři doporučují: Místo, které chci navštívit

17:30 | 12.03.2018 abhorsenka 1
V Asii existuje mnoho nádherných míst, která jistě toužíte navštívit. Jaká místa napříč Asií by rádi osobně viděli naši redaktoři? Třeba vás článek inspiruje k příští cestě za poznáním. 
Angkor Vat - Kambodža
Angkor Vat - Kambodža FOTO: flickr.com/sheila_dee

abhorsenka: Angkor Vat (Kambodža) 

Vždy mě lákala dávná tajemství a tím nejzajímavějším na asijském kontinentu jsou pro mě Angkor, rozvaliny khmérského města dávnověku, rozkládající se v Kambodžské džungli. Angkor Vat je pak chrámem v srdci tohoto záhadného místa a je největší na světě. Mám ráda každé místo, které vzbuzuje otázky. Proč a jak vzniklo takové obří město v nehostinné džungli? Proč ho jeho obyvatelé nakonec zcela opustili?

Takže pokud máte rádi tajemné památky, můžete se do Angkoru vypravit třeba při dovolené v sousedním Thajsku.


 

Mei: Taipei 101 (Taiwan)

Rozhodně bych chtěla navštívit jednou Taiwan a jeho hlavní město Taipei. A jako fanoušek moderní architektury bych ráda i Taipei 101, ano ano, přesně tu "bambusovou tyč" tyčící se do nebe, z které každý rok prýští novoroční ohňostroj. Ale láká mě samozřejmě celý Taiwan. Moderní město, noční trhy i domorodá příroda a venkov.

FOTO: Sinchen.Lin / flickr.com
 

Kim Seo Hwa: Čedžu a Vietnam

Místy, kam se chci opravdu moc podívat, jsou ostrov Čedžu a Vietnam. Na obou mě láká především příroda a také všelijaké jevy, které mě fascinují - tím myslím opravdu široké rozpětí od přírodních po fyzikální. Jsem okouzlena tím, že část ostrova je pokryta lávou a Koččawalským lesem, který je neustále zelený.

Pak mě lákají sošky harubangů. Na ty jsem obzvlášť zvědavá! Co se Vietnamu týče, ráda bych navštívila Hanoj a Ho Či Minovo Město, s oběma se často setkávám v článcích, které píši.

FOTO: halongbay.info

Ale nejvíce mě opravdu lákají přírodní krásy, takže bych se chtěla dostat do jezerního kraje Ba Be a do zátoky Halong Bay. Nelze sem vše vypsat, protože Vietnam má tolik krásy ukryté v přírodních divech! Za zhlédnutí podle mě stojí i památky. Viděla bych to na měsíční cestu po Vietnamu, abych přijela a opravdu byla alespoň trochu spokojená.

FOTO: babenationalpark.com.vn
 

Eunka: Mongolsko

Přiznám se, že kdyby to bylo možné, ráda bych navštívila téměř všechny asijské země, ovšem do tohoto článku jsem zvolila Mongolsko. Může za to moje kamarádka, která tam byla. Její vyprávění mě nadchlo. Ráda bych se projela na velbloudovi, ochutnala kumys, viděla čistou a krásnou přírodu. Už dlouho sním o tom, že strávím pár dnů v jurtě. Láká mě poušť Gobi, průzračná jezera, národní park Gobi Gurvan Saikhan a Planoucí útesy. K tomu všemu by samozřejmě patřilo poznat místní lidi, jejich kulturu a kuchyni. Doufám, že se mi to jednou splní, a pokud ne, mohu o tom alespoň snít.
 
FOTO: Bo Nielsen / flickr.com
 

Zita: Kamakura, Japonsko


Smějící se Jizo sošky

Patrně nikoho, kdo mě zná, nepřekvapí, že i tentokrát mé budoucí kroky směřují do Japonska. Po minulé návštěvě, při níž jsem měla možnost okusit krásy Kyota, Osaky a Tokia, mě nyní láká kouzlo japonského venkova, které se dá na ukázku představit hned několika místy. Po kratší úvaze jsem však pro dnešní příspěvek zvolila menší městečko Kamakura, které je známo především pro svůj vysoký výskyt chrámů a svatyní. V přehršli turistických tipů nejvíce vyčnívá Kōtoku-in (高徳院), kde se nachází i obří bronzová socha Buddhy Amidy z roku 1252. Za zmínku však stojí i mnohé zenové zahrady či Kamakurské muzeum literatury ukrývající kousky japonských velikánů, jako jsou Sóseki Natsume nebo Yasunari Kawabata.
 

Kali: Lion Head Rock, Hongkong

Mým největším cestovatelským snem obecně je Hongkong, takže je jasné, že vyhraje on. S výběrem jednoho konkrétního místa už to bylo horší, Hongkong je totiž plný dechberoucích míst - ať už obřích mrakodrapů, nádherných pláží nebo hor pokrytých džunglí - a to z kterékoliv oblasti. Nakonec jsem se ale rozhodla pro Lion Rock Hill - jedna z přírodních dominant Hongkongu.

Jedná se o horu vysokou 495 m n. m., tyčící se nad hongkongskou částí Kowloon a částí Nových Teritorií. Svůj název získala díky skalnímu útvaru na vrcholu připomínajícímu lví hlavu.
Na Lion Rock mě přitahuje především úžasný výhled (který ovšem nabízí i ostatní hongkongské hory) na rušný Kowloon, který tak úžasně kontrastuje s přírodou kolem.
Jedinou nevýhodou je, že se jedná o velké turistické lákadlo, takže se málokdy stane, že na vrcholu budete sami, podle mého to ale za odměnu v podobě výhledu určitě stojí.

FOTO: Daniel Tam / flicker.com
 

DEADiX: Fukushima, Japonsko

Pro mě je jedna věc naprosto jasná a to ta, že mým životním cestovatelským cílem je Japonsko. Teď je ale problém si vybrat něco konkrétnějšího. Mám rád víceméně každé místo v zemi vycházejícího slunce a nejraději bych si ji projel úplně celou. Co mě ale nejvíce láká, jsou horké prameny onsen (温泉) v prefektuře Fukushima (region Touhoku). Dát si horkou lázeň v prostředí japonských hor za zvuku přírody, tekoucí horké vody a následně strávit noc v tradičním ryokanu (旅館) je k nezaplacení. V zimě se tento zážitek ještě více umocňuje.

Oblast Touhoku je proslulá také svým pěstováním rýže, takže zajít si na venkov a trávit čas sledováním rýžových políček a krásné krajiny nemusí být úplně k zahození. V roce 2011 bylo Japonsko zasaženo vlnou tsunami a zemětřesením. Právě prefektura Fukushima je tímto nechvalně proslavená kvůli výbuchu jaderné elektrárny Fukushima I a kvůli nehodě jaderné elektrárny Fukushima II. V prvním případě to mělo mnohem vážnější následky, protože unikly škodlivé radioaktivní látky do okolí. Dnes už se ale Japonsko vrací postupně k jaderným elektrárnám a ve Fukushimě už nebezpečí radiace snad nehrozí.


Tamago-yu, Takayu Onsen - commons.wikimedia.org/wiki by 雄犬 from Saitama, Japan

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9