Proč navštívit prefekturu Miyagi

17:00 | 22.09.2016 kvacm 0
Japonská prefektura Miyagi je součástí regionu Touhoku, známá mimo jiné i díky své historii, které vděčí Date Masamunemu, jenž byl daimjó v době Sengoku.
Večerní Sendai
Večerní Sendai FOTO: t s / flickr.com
Miyagi leží na severu ostrova Honshu, v regionu Touhoku. Ten byl v historii znám jako provincie Mutsu, ovládaná několika klany. Pro Japonsko v důležité době Sengoku to byly klany Uesugi, Nambu a Date. A právě vůdce Date Masamune se postaral o vývoj prefektury Miyagi.

Byl to totiž on, který dal základy dnešnímu hlavnímu městu prefektury Sendai, známé jako město stromů (Mori no Miyako). Zprvu to byla výstavba hradu Aoba, na místě bývalé rezidence. Později bylo založeno město Sendai, které má dnes přes jeden milión obyvatel.
Ovšem z hradu Aoba toho bohužel moc nezbylo, pouze pár znovu postavených budov a část základů, včetně hradeb.

1. Po stopách Dateho Masamuneho

Velký vůdce známý jako "jednooký drak" se postaral o vývoj města Sendai a celého regionu. Jeho hrobka - Zuihouden je přímo spjatá s přírodou a leží hned pod kopcem hradu Aoba.

Socha Masamuneho Date na hradbách bývalého hradu Aoba
FOTO: Daniel / Flickr.com

2. Naruko a Kokeshi

Naruko je bývalé město v horách nedaleko centra Ousaki. Od roku 2006 je jeho součástí a tento název je používán pro celou oblast. Ta je známá především díky velkému počtu horkých lázní přímo v údolích mezi zasněženými horami.

Další velkou doménou jsou ručně malované dřevěné panenky Kokeshi.

Naruko Onsen
FOTO: u*yam / flickr.com


Kokeshi
FOTO: Hitty Evie

3. Matsushima

Kousek severně od Sendai se rozkládá město Matsushima. Hlavním zdejším lákadlem je krásný pohled na více než 260 malých ostrůvků hned u pobřeží. Stačí už jen vyčkat na východ slunce.

Ostrovy v Matsushimě
FOTO: peaceful-jp-scenery

4. Zelkova

Zelkova je druh stromů, který je pro Miyagi přímo symbolem. Příkladem jsou mimo jiné i dva bulváry přímo uprostřed hlavního města - ulice Jouzenji a Aoba s více než šedesátkou těchto stromů, které jsou v zimním období osvícené.

Bulvár Jozenji Dori
FOTO: northerncontinent / flickr.com

5. Gyutan

Zdejší pochoutkou kromě ryb a velkého pěstování rýže je hovězí jazyk. V Sendai je spousta restaurací, které si na této pochoutce zakládají.

Příklad servírování Gyutan
FOTO: tami_chan

6. Miyagi Kyo Whisky

Pokud máte rádi japonský alkohol, zkuste whisky Miyagi Kyo ze Sendai.

Miyagi Kyo
FOTO: Travis Hirshlor


Miyagi je krásné místo pro poznání japonské přírody, kterou můžete okusit po pár hodinách cesty Shinkansenem přímo z Tokia, nedávno prodloužený až na Hokkaido, nebo si to zkrátit letadlem na letiště jižně od Sendai.

Nicméně přes všechno to kladné je třeba připomenout si důležitou událost, která se odehrála 11.března 2011. Oblast postihne čas od času nějaké to zemětřesení, ovšem tentokrát to bylo 9,0 Richterovy škály. Epicentrum bylo sice v oceánu, nicméně následná desetimetrová tsunami spláchla celé pobřeží jako špínu na umyvadle. A aby toho nebylo málo, došlo k poškození jaderné elektrárny Fukušima, která stojí jižně od Miyagi a donutila vystěhovat tisíce lidí.  V roce 2013 místo navštívil dokonce i samotný následník trůnu princ Naruhito se svou ženou Masako.


Shinkanshen na nádraží v Sendai
FOTO: Toshi KMR / flickr.com


ZDROJ: wasa-bi.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9