Mediální finanční skupina Nikkei koupí britský Financial Times

19:00 | 26.07.2015 kvacm 0
Japonská skupina Nikkei Inc. 23. července oznámila koupi britského deníku Financial Times za 160 miliard jenů (32 mld. korun). Tímto chce japonský Nikkei světu ukázat, že se chce stát silnou světovou mediální skupinou.
Budeova Financial Times v Londýně - One Southwark Bridge
Budeova Financial Times v Londýně - One Southwark Bridge FOTO: Financial Times / wikimedia.or...
V posledních letech rychle klesá zájem o tištěné verze novin po celém světě. Japonský trh se díky kvalitní distribuci propadá méně, než je tomu v Evropě - pouze o 15,5% od roku 2000, nicméně budoucnost je v digitální distribuci.
Díky velkému podílu tohoto druhu distribuce u Financial Times, asi 500 000 pravidelných plátců, u Nikkei je to asi 430 000, chce nový japonský majitel nahradit své ztráty a zaměřit se na digitální publikaci. Přitom slibuje nezávislost.

Každodenní počet výtisků japonských novin, které jsou součástí skupiny Nikkei, je neuvěřitelných 4,5 miliónů kopií, proto by byla škoda ztratit tak obrovský potenciál a zájem svých zákazníků. A navíc, Financial Times přidá ještě dalších 230 tisíc kopií denně.

Nikkei (formální název The Nihon Keizai Shinbun) je jednou z největších japonských mediálních skupin založená roku 1876, která čítá několik deníků a dalších médií.
Mimo ty primární, jako jsou Nikkei Asian Review, Nihon Keizai Shinbun, nebo Nikkei Business Daily, jsou to také sesterské společnosti Nikkei CNBC, Nikkei Radio Broadcasting Corporation (Radio Nikkei), TV Tokyo (33.3% podíl), TV Osaka (19.9% podíl) a další.

Financial Times byla založena pod názvem London Financial Guide v roce 1888, ale v ten samý rok se přejmenovala na dnešní Financial Times. Zatím je členem skupiny Pearson PLC, jenž vlastní také FT.com, FT Search Inc. a další.

Někteří čtenáři si mohou říkat, že Nikkei je přeci japonská burza cenných papíru. To je, ale i není. Burza nese celý název Nikkei 225 a opravdu se tak jmenuje po skupině Nikkei, která provádí každoroční mapování již od roku 1950.

ZDROJ: The Japan Times, Bloomberg.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9