Saudský král navštívil Japonsko deseti letadly

08:30 | 14.03.2017 kvacm 0
Saudský král Salman bin Abdulaziz je od pondělí na čtyřdenní návštěvě Japonska s několika set člennou delegací. Ta na letiště Haneda přiletěla deseti letadly. Plánuje se upevnění ekonomických vazeb obou zemí.
Saudský král Salman bin Abdulaziz (Ilustrační foto)
Saudský král Salman bin Abdulaziz (Ilustrační foto) FOTO: Jim Mattis / Flickr.com
Krále Salmana přivítal v pondělí na letišti korunní princ Naruhito. Poté se setkal s japonským ministrem zahraničí Fumio Kishidou a s premiérem Sinzo Abem. Mimo jiná témata chce saudský král Salman s japonskou vládou dohodnout spolupráci na reformách nazývané jako projekt: "Saudi Vision 2030", který královská rodina spustila v loňském roce. 

Saudská Arábie patří mezi největší dovozce ropy do Japonska. Konkrétně se umístila na třetím místě, jenže v minulých letech jsme byli svědky snížení cen této komodity a tudíž i země, které řadí těžbu na první místo svých zisků, začali ztrácet přiliv kapitálu.
Saudové se proto snaží svou závislost na těžbě ropy do budoucna snížit a Japonsko jim tak může nabídnout své inovace.

Země vycházejícího slunce chce též zvýšit svou ekonomickou aktivitu na blízkém východě a v tomto kroku vidí svou šanci, jak toho dosáhnout. K tomu bude naléhat, aby státní ropná společnost Saudi Aramco, která je částečně privatizovaná, požádala vystavení svých aktivit na Tokijské burze.

Král Salman přiletěl se svou delegací na čtyři dny deseti letadly. Podle oficiálních informací byla rezervována asi tisícovka pokojů v nejlepších hotelech a na půjčení zamluveno asi 500 limuzín.
Dále král navštíví také Indonésii a Malajsii, po kterých bude následovat Brunej, Čína a Maledivy.

ZDROJ: japantoday.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9