Konečně kladná čísla z japonské ekonomiky

18:00 | 25.07.2015 kvacm 0
Nejen nové mrakodrapy a výškové rekordy, dokonce i japonská ekonomika začala možná konečně dlouhodobě růst. Po více jak dvaceti letech znovu ožívá a na začátku roku dosáhla růstu jednoho procenta, což je obrovský úspěch.
Mrakodrapy v Shinjuku (ilustrační foto)
Mrakodrapy v Shinjuku (ilustrační foto) FOTO: wikipedia.org
V roce 2012, kdy se premiérem stal Abe Shinzo, došlo k prosazení několika změn obchodní strategie Japonska a k ukončení nepříjemné stagnace. Dále došlo k uvolnění měnové politiky Bank of Japan, které přineslo velké změny všech indikátorů růstu, jako jsou ceny akcií a směnných hodnot. Nicméně účinnost těchto opatření a změn chvíli trvá a pořád bude obtížně docházet ke změnám v odvětvích, kde je velký zájem o udržení stávajících pravidel. Jeden takový příklad jsou reformy v energetice.

Hlavním cílem Abeho politiky je dostat se na dvouprocentní růst, respektive tříprocentní. Ale experti se sami sebe ptají, zda je takový úspěch vůbec možný.
Nicméně znovuzvolením Abeho v roce 2014 premiérem se konečně politická situace v zemi uklidnila. Vždyť po šesti premiérech zvolených v šesti letech dochází i k důvěře všech ekonomických subjektů k Japonsku.

O růstu Japonska se mluví již dlouhodobě, ale tentokrát jsou výsledky mnohem pozitivnější. Export země rostl a deficit klest o 69 miliard jenů, tedy na 91,7% z loňských 834 miliard. A za kladným vývojem firemních zisků lze tedy očekávat také větší investice a zvyšovaní mezd. Dokonce i nezaměstnanost klesla v důsledku změn Abeho kabinetu na krásných 3,3% ze 4,1%.

Velkou roli sehrála i jak nižší cena energetických komodit, na které byla země nucena přejít v důsledku nehody v jaderné elektrárně Fukushima, tak i zvýšený export do Severní Ameriky o 16,9%, do Evropské Unie o 5,1% a menší do Číny o 2,2% oproti lednu.

Zemi vycházejícího slunce čeká ještě dlouhá a trnitá cesta. Ovšem pozitivní ohlasy mluví za vše a lze tedy očekávat i výraznější čísla. Hlavní metou jsou nyní dvě procenta a hlavně doufat, aby nepřišla další světová ekonomická bublina.

ZDROJ: Nippon.com, Japan Today

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9