První čínský hráč v NHL

14:00 | 29.06.2015 MinYeon 1
V nedávných dnech se konal draft NHL, kde byli vybíráni hráči, kteří dostanou možnost zahrát si v nejvyšší hokejové soutěži. Letošní ročník je velkým úspěchem především pro Čínu, jejíž hráč Andong Song byl letos draftován.
Andong Song
Andong Song FOTO: sports.sina.com.cn
Letošní draft se konal ve dnech 26. a 27. června v BB&T Center na Floridě. Draft byl otevřen pro hráče narozené mezi 1.1.1995 a 15.9.1997, dále pro neamerické hráče narozené v roce 1994, kteří ještě nebyli draftováni a pro hráče, kteří prošli draftem v roce 2013, ale nemají podepsanou smlouvu s týmem NHL a byli narozeni po 30.6.1995.

První volbu vyhrál tým Edmonton Oilers, který za celkovou jedničku zvolil Kanaďana Connor McDavida. Za zmínku stojí i úspěch českých hráčů Pavla Zacha a Jakuba Zbořila, kteří byli také draftováni v prvním kole. Pavel Zacha byl vybrán jako šestý týmem New Jersey Devils, Jakuba Zbořila si jako třináctého zvolil tým Boston Bruins.

V šestém kole draftu, celkově jako 172. hráč, byl týmem New York Islanders vybrán i Andong Song (narozen 31.1.1997, 185cm, 88kg). Ten se narodil v Pekingu a jeho kariéra byla čínským publikem pečlivě sledována. Longmou Li, který byl součástí televizního štábu čínské televizní stanice CCTV, která Songa poslední 3 roky sledovala řekl: "V Číně od něj lidé hodně očekávali. První kolo draftu jsme ani nevysílali, ale od druhého kola jsme jeli naživo. A v sobotu v deset večer už nás sledovalo 2,5 milionu lidí."

Záznam z draftu

"Jsem první!", radoval se Song. "Nechci se ale příliš soustředit na sebe, chci být hlavně užitečný čínskému hokeji. Díky tomu, že jsem prvním čínským hráčem, cítím velký tlak. Ale dobrý tlak, doufám, že mě bude motivovat stát se lepším hráčem a doma na mě budou moct být pyšní."

Andong Song říká, že se k hokeji dostal vlastně náhodou. "Když mi bylo 6, býval jsem často nemocný, a tak pro mě maminka hledala nějaký sport. A narazila na hokej. Zkusil jsem to a tu hru jsem si zamiloval. Ale trénovat hokej v Pekingu nebylo vždy jednoduché. Měli jsme dvě kluziště, ale ani jedno se nepodobalo tomu, na kterém se hraje NHL. A občas jsme museli cvičit na rychlobruslařské dráze. Byl to takový velký ovál, který byl uprostřed vybetonovaný. Většinou jsme si vyznačili část tratě, dali si tam branku a začali střílet puky. Museli jsme hodně improvizovat."


Andong Song během focení v dresu New York Islanders (cr. theguardian.com)

Etienne Bilodeau, trenér Lawrenceville School v New Jersey, za kterou Song odehrál sezónu 2014/15 o Songovi řekl: "Jeho hra je vyrovaná. Jde mu to v rozích, umí to s pukem a během svého času na ledě je vždy dobře postavený - sleduje útok a je připravený ho podpořit, ale zároveň se umí dobře stahovat i do obrany. Je velmi zodpovědný."

Kromě možné budoucnosti v NHL je Song aktivní i na mezinárodní úrovni. Poslední dva roky reprezentoval Čínu v divizi IIHF II-B na Mistrovství světa do 18 let. Letos byl kapitánem týmu a v pěti zápasech si připsal dvě asistence. Čína i tak, ale skončila pátá ze šesti týmů a zdaleka není připravená na souboj s nejlepšími týmy světového hokeje. I přesto Song říká, že je nyní jeho rodná zem na dobré cestě: "Když jsem začínal, nebylo tu moc lidí. Nikdo tu hokej moc nepodporoval. Loni jsem se po osmi letech vrátil do Číny a bylo úžasné, jak moc se čínský hokej posunul. Věřím, že se budou i nadále snažit dohnat Evropu, Severní Ameriku a Rusko. Je mezi nimi a námi sice stále obrovský rozdíl, ale věřím, že pokud se budeme hokeji pořádně věnovat, můžeme tyto týmy dohnat."


ZDROJ: nhl.com, wikipedia (1, 2)

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9