Za poklady staré Číny na Pražský hrad

17:00 | 29.07.2014 Erik 3
Od 8. srpna budou mít návštěvníci Pražského hradu jedinečnou příležitost obdivovat na výstavě Poklady staré Číny přes 90 velmi cenných exponátů tří význačných muzeí ČLR mapující pět tisíc let čínské kultury a historie.
Plakát výstavy
Plakát výstavy FOTO: hrad.cz
Expozice bude rozdělena do tří hlavních částí. První se bude zabývat počátky čínské civilizace a prvních států, kde budou mít slovo hlavně archeologické nálezy z hrobek vysoké aristokracie z doby prvního tisíciletí př. n. l. Následně se přenesete do období kulturního rozmachu mezi přelomem letopočtu a desátým stoletím. Nakonec žezlo převezmou poslední dvě císařské dynastie a vrcholné umělecké a řemeslné výrobky tohoto období.

Návštěvníci budou moci obdivovat šperky ze zlata a nefritu, rituální nádoby, buddhistické umění, čínský porcelán, typické čínské malby či hedvábná roucha s úžasnými výšivkami. Za zlatý hřeb však lze považovat dvojici originálů soch válečníků terakotové armády Prvního císaře, která je společně s Velkou čínskou zdí považována za jeden z divů světa. Vzhledem k tomu, že podobná expozice je v ČR vůbec první v novodobé historii, rozhodně byste si ji neměli nechat uniknout. A třeba vás přiměje vypravit se za dalšími poklady do některého ze špičkových muzeí přímo do Číny.

Místem konání bude Císařská konírna a otevřeno zde bude denně od deseti ráno do šesti hodin odpoledne. Za plné vstupné zaplatíte 120 Kč, snížené vás vyjde na 60 Kč, a pokud se vypravíte s rodinou, můžete využít nabídky pro dva dospělé a děti do 16 let za 240 Kč.

Na pořádání výstavy spolupracuje Správa Pražského hradu, Smíšená Česko Čínská komora vzájemné spolupráce a společnost Art Exhibitions China pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana, paní Ma Keqing, zplnomocněné velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice a Ministerstva kultury České republiky.



FOTO: hrad.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9